adscode

Liselerin Puanları Düşüyor

08 Cumartesi günü saat 12.00’de sınav telaşına son vermeyi başaran milyonlarca gencimizi önce yürekten tebrik etmemiz gerekiyor. OKS’nin kaldırılmasından sonra, daha doğrusu 2006 yılından bu bugüne, SBS…

Liselerin Puanları Düşüyor
Özel Eğitim




Uzun ve yorucu Türkçe soruları, en ufacık dikkatsizliğe pabuç bırakmayan Matematik soruları, çeldiricileri güçlü Fen soruları, en az yorum kadar bilgi gerektiren Sosyal soruları ve yine benzer zorluğa sahip yabancı dil soruları karşısında, tüm adaylar yıprandılar. Kitapçıklarını alıp cevaplarını kontrol ettiklerinde, hazırlık aşamasında elde ettikleri sonuçların altında olduklarını bile görebildiler. Henüz yakın çevrelerindeki değerlendirmeleri edinmemişken, sınavın zorluğunun tüm öğrencileri yıpratmış olduğundan habersizken belki de oldukça üzüldüler. Uzun ve yorucu hazırlığın, artık nihayetine ulaşmış bu sınavın ardından onlara güzel bir haberimiz var: Zor sınavların ardından tüm liselerin puanları düşer.
ZOR SINAVLAR LİSELERE YERLEŞTİRME İŞLEMİNDE FAYDA SAĞLAR
Gençlerimizin bu saatten sonra üzülecekleri hiçbir şey kalmadı. Çünkü zor sınavlar, beklentilerin altında netler üretse de o beklentilerin altındaki netler hiç ummadıkları liselerin kapısını açmaya yetebilir.
Sınavın neden geçmiş SBS’ler içindeki en zoru olduğuna gelince: Daha önceki yıllarda 3 sınavın sonucu ve her yıl elde edilen okul başarısı, liselere yerleşmek için kullanıldığından sınavlar yeterince eleyici olmasa bile aynı puanı alan öğrenci sayısı azalıyordu. Bu yıl ise sadece 8. sınıfın sonunda yapılan tek bir sınavla öğrenci seçileceğinden, öğrencilerin başarı sırası daha geniş puan dilimlerine yayılacak. Bu durum, yerleştirme işlemleri sırasında oluşacak kargaşanın da önüne geçmeye yarayacak. Öteki türlü sınav bitiminde tebessüm eden adaylar, yerleştirme işlemi sırasında üzülebileceklerdi. Kısacası artık sınav ve yerleşebileceğimiz liseler hakkındaki senaryoları bırakıp, keyifle arkamıza yaslanıp özlediğimiz, hak ettiğimiz tatilimize başlamanın tam sırası.
PUAN HESAPLAMA
Adaylarımız ve velilerimiz endişeyle puanlarını hesaplamaya çalışıp, hangi okulları kazanmış olabileceklerini sabırsızlıkla tahmine etmeye çalışabilir, öğretmenlerine sorabilirler. 2013 SBS puan hesaplama formülü ve katsayılar belli olmasına rağmen, 2013 SBS Türkiye verileri ortaya çıkmamışken, mesela 2012 SBS Türkiye verilerinden faydalanarak üretilmiş en gerçekçi tahmini hesaplamalar bile belli oranda yanılma payına sahiptir. Ayrıca bu sınav sistemi ile ilk kez bu yıl yerleştirme yapılacağından “Bu puan ile bu okul kazanılır” türü tahminler, geçmiş yıllardan daha fazla hata payına sahiptir. Bu konuda da velilerimiz ve öğrencilerimizden sabır bekliyoruz.
PUANLAR NE KADAR DÜŞEBİLİR?
Geçmiş yıllarda binlerce, yüzlerce sınav birincisi çıkarmış olan SBS’lerin aksine bu yıl, onlarla ifade edilecek düzeyde birinci çıkacağını tahmin etmek güç değil. Benim kişisel tahminim Türkiye’de bu başarıya imza atmış aday sayısının 30’lara ulaşmayacağı yönündedir. En yüksek puanlı liselerde bile en az 1 soru değeri kadar puan düşüşü, daha düşük puanlı liselere doğru 15 - 20 hatta 25 – 30 puanlık düşüşler gerçekleşebilir. Elbette sınav sonuçlarının sis perdesi kalkana kadar yapılacak tüm tahminlerin yanılma payı olduğunu da unutmamak gerekir.
Son olarak, Türkiye’nin en önemli liselerine girmek için çaba gösterilen bir sınavın eleyici olması gerektiğini inanan biri olarak, bu sınavın öğrencilerde yarattığı yıpranmayı sadece geçmiş yıllardaki SBS’lerin yarattığı beklentiye bağlamaktayım. Buna karşın adaylarımız arkadaşlarının sınav sonuçlarını öğrendikçe, sınavın sadece kendileri için zor olmadığını anlayıp rahatlayacaklar. Tüm öğrencilerimize mutlu bir yaz tatili diliyorum.
Umut Şahin
Sevinç Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü
Eğitim Ajansı

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)