adscode

Liseli yatırımcı karını ikiye katladı!

Özyeğin Üniversitesi tarafından düzenlenen ve lise öğrencilerinin finans okur-yazarlığını artırmayı hedefleyen "Sanal Borsa Yarışması"nda Baran Yıldıran, bir ayda 100 bin TL’sini yüzde 102 artışla, 202…

Liseli yatırımcı karını ikiye katladı!
Özel Eğitim

Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi’nde lise 2’nci sınıfta okuyan Baran Yıldıran, 400 öğrenciyi geride bırakırken, Lise 3’üncü sınıf öğrencisi Yiğit Yakupoğlu yarışmanın ikincisi, lise 1’inci sınıf öğrencisi Eda Yıldırım da üçüncüsü oldu.

Özyeğin Üniversitesi tarafından düzenlenen ve lise öğrencilerinin finans okur-yazarlığını artırmayı hedefleyen "Sanal Borsa Yarışması" sonuçlandı. Sanal Borsa Yarışması’na katılmak isteyen öğrencilere "18 Yaşından Önce 100.000 TL Kazanmak" ve "Borsa Simülasyon Eğitimi" başlıklarında bir günlük eğitim verildi. Öğrenciler 30 gün boyunca portföylerini İMKB?100 hisse senetleri, döviz, repo ve VOB’da değerlendirerek en fazla getiriyi elde etmeye çalıştı. Gençlere ekonomi bilinci kazandırılması amacıyla hayata geçirilen Sanal Borsa yarışmasına, ortaöğretim kurumlarının 9, 10, 11 ve 12. sınıflarında eğitim gören 400’e yakın öğrenci katıldı.

 

HİSSE SENEDİ SAHİPLİĞİ YÜZDE 5 DÜZEYİNDE

 

Öğrencilerin ödüllerini Özyeğin Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hüsnü Özyeğin’in elinden almasının ardından, "Gençlere Ekonomi Finans Eğitiminde Neredeyiz? Üniversite Çok Geç!" başlıklı bir panel de gerçekleştirildi. Panelin açılışında bir konuşma yapan Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Erkut, Avrupa ve ABD’de ekonomi finans eğitiminin ortaöğretim düzeyinde verildiğine dikkat çekerek, ekonomi eğitiminin daha erken dönemlerde verilmesinin ve ekonomi bilincinin genç yaşlarda kazanılmasının ülke ekonomisine çok olumlu katkı yapacağını söyledi. Prof. Erhan Erkut sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye’de hisse senedi sahipliği oranının sadece yüzde 5 seviyesinde olması, ülke olarak yeterli ekonomi bilincine sahip olmadığımızı ortaya koyan bir gerçek. Ekonomi eğitiminin daha erken dönemlerde verilmesi ve ekonomi bilincinin genç yaşlarda kazanılması, ülke ekonomisine olumlu katkı yapacaktır. Bu sene ikincisini düzenlediğimiz Sanal Borsa yarışması bize gençlerin bu konuyla ne kadar ilgili olduklarını ve doğru yönlendirilirlerse erken yaşlarda bu bilinci elde edebileceklerini kanıtladı. Bu ve benzeri etkinlikler ve yeni açtığımız Bankacılık ve Finans lisans programı ve Finans Mühendisliği ve Risk Yönetimi yüksek lisans programıyla Özyeğin Üniversitesi olarak bu konuda üzerimize düşen görevi yerine getiriyoruz."

 

BORSADA DAHA GİDİLECEK ÇOK YOL VAR

 

Sanal Borsa yarışmasının ödül töreninde "Gençlere Ekonomi Finans Eğitiminde Neredeyiz? Üniversite Çok Geç!" başlıklı bir panel de yapıldı. Finansal okuryazarlığın artırılması gerekliliği üzerinde duran Özyeğin Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hüsnü Özyeğin, "Hepimize çok iş düşüyor. Türkiye 2023 için dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi içine girmeyi hedeflemiş durumda. Sadece bu yetmiyor. Üniversitelerimizin de yine dünyada ilk 100’e girmesi gerekiyor. Bunun içinde büyük yatırımlar yapılması gerek. Çünkü her şey eğitim ile başlıyor, eğitim ile bitiyor" dedi.

 

Özyeğin, Sanal Borsa yarışmasının toplumda finansal okur yazarlığın ve bilincin artmasına katkıda bulunacağına değinerek, "Mevcut verilerle İMKB, GSMH’nın yüzde 35’i düzeyinde. Kore’de ise bu yüzde 100’e yaklaşmış durumda. Türkiye’nin de önümüzdeki dönemde yüzde 100’lük oranı yakalaması lazım. Demek ki Türkiye’nin bu konuda daha gidecek çok yolu var. Yüzde 100’lük bir oran ekonomiye 500-600 milyar dolarlık bir sermaye girişi anlamına gelir ki bu da Türkiye’yi çok ileriye götürecektir" diye konuştu.

 

KIZ ÖĞRENCİLER TEMKİNLİ YATIRIMCI

 

Yarışma kapsamında Özyeğin üniversitesi Finans Mühendisliği merkezinde kız ve erkek öğrencilerin hisse alım-satımları ile ilgili eğilimleri de araştırıldı. Araştırmaya göre, kız öğrenciler daha az karar alıp bir hisse senedini daha uzun süre elinde tutarken erkekler daha sıklıkla karar değiştiriyor. Kızların ortalama başarısı erkeklerden daha yüksek. İlk 10’daki erkeklerin sayısı daha fazla. Erkek öğrenciler yarışma sırasında zarar eden kağıtlardan durmakta ısrar yani piyasa deyimiyle aldıkları zarar eden kağıtlara ‘aşık’ olurken, kızların zorluk çekmeden zarar eden kağıtları satıp yeni kağıtlara yöneldikleri belirlendi. Bulgular, ABD’de konu ile ilgili araştırmaların bulgularını da destekler durumda. Araştırma, kız öğrencilerin yatırımcı davranışı olarak daha uzun vadeli düşünürken, erkekler daha çok kısa vadeli alım-satımı tercih ettiğini gösteriyor.

 

 

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)