adscode
adscode

Müslümanın Sevinci; Ramazan Bayramı!

Ramazan-ı Şerif ayı, mübarek bir aydır. Müminler için, on iki ay içerisinde belki de en hayırlı aydır.

  Müslümanın Sevinci; Ramazan Bayramı!
Türkiye'den Haberler

Ramazan-ı Şerif ayı, mübarek bir aydır. Müminler için, on iki ay içerisinde belki de en hayırlı aydır. Ramazan-ı Şerif ayından sonra da Ramazan bayramı gelir. Ramazan bayramının da Ramazan bayramı gecesinin de kıymeti bilinmelidir. Ramazan bayramı gecesi ne zamandır? Ramazan-ı Şerif ayının son günü ile Ramazan bayramının ilk günü arasındaki gece, bayram gecesidir. Bir Hadis-i Şerif’te şöyle buyrulmuştur: “Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez. Regaib gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi, Ramazan ve Kurban bayramı gecesi.” Bu nedenle, bayram gecesini iyi değerlendirmek gerekir. Bu şekilde büyük saadete kavuşulacaktır.


 
Bayramlarda Hz. Muhammed (SAV)’in sünnetlerine uymak da büyük sevaptır. Bunları, sünnet olduğunu düşünerek yapmak gerekir. Bu sünnetlerden genel olarak bahsetmek gerekirse;
  • Erken kalkmak
  • Gusletmek, güzel koku sürünmek, yüzük takmak
  • Yeni ve temiz kıyafetler giymek
  • Bayram dolayısıyla mutlu olduğunu belli etmek
  • Fakirlere sadaka vermek, hediyeleşmek
  • Din kardeşlerini ziyarette bulunmak
  • Bayram namazından önce tatlı yemek ve teke riayet edecek şekilde hurma yemek.
 Ramazan Ayı Bitince Neden Bayram Yapıyoruz?
Ramazan ayı mübarek bir aydır. Müminlerin affedildiği, cehennem kapılarının kapatılıp cennet kapılarının açıldığı bir aydır. Dolayısıyla; Ramazan ayı bitti diye bayram yapılmaz. Günahlar affedildiği için, büyük sevaplar kazanıldığı için, güzel nimetler elde edildiği için bayram yapılır. Bu konuyla ilgili bir Hadis-i Şerif’te; Ramazan’da oruçlarını tutup namazlarını kılanlara Allah-u Teâlâ’nın rızasını ve mağfiretini vereceği bildirilmiştir. İşte bu nedenle Ramazan ayı bitince bayram edilir. Müminler arasına sevinç ve mutluluk havası gelir.



 Bayram Ziyaretleri
Ramazan bayramlarında, Salih olan akraba ve arkadaşları ziyaret etmek çok sevaptır. Bu ziyaret, Allah rızası için yapılırsa sevaba kavuşulur. Allah rızası için ziyaretin önemi şu Hadis-i Şerif’te görülmektedir: “Hiçbir kul yoktur ki, din kardeşini Allah için ziyaret etsin de, bir melek ‘Ne iyi ettin, Cennet sana helal olsun’ demesin. Allah-u Teâlâ da buyurur ki: ‘Kulum beni ziyarete geldi. Bana da onu ağırlamak düşer.’”
Sonuç olarak; Ramazan-ı Şerif ayının sonunda gelen Ramazan bayramının da Ramazan bayramı gecesinin de önemi büyüktür. Dolayısıyla bu mübarek zamanların kıymetini bilip, ona göre davranmak gerekir.
 
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)