adscode
adscode

'ÖĞRENCİLERİN 550 BİNİ İLK 3 TERCİHİNE YERLEŞTİ'

Bakan Avcı: 15 bin 694 boş kontenjan oluştu

'ÖĞRENCİLERİN 550 BİNİ İLK 3 TERCİHİNE YERLEŞTİ'
Sınavlar
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, TEOG'da ikinci nakil sonuçlarına göre 15 bin 694 boş kontenjanın oluştuğunu belirterek, "Bunun 2 bin 311'i İstanbul'da, bin 345'i Ankara'da 682'si de İzmir'de yeni boş kontenjan ilan ettik. Önümüzdeki hafta velilerimiz e-okul'a girerek hangi boş kontenjanın hangi okulda olduğunu görebilecekler" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Avcı, NTV canlı yayınına katılarak gündeme ilişkin soruları cevaplandırdı. TEOG'daki boş kontenjanların 19.00 itibariyle açıklandığını kaydeden Avcı, "Geçen hafta biz söylemiştik, liselerde oluşan yeni boş kontenjanlarımızı Cuma akşamı açıklıyoruz. Bir önceki hafta Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe günü nakil için tercih yapmış olan öğrencilerimiz de Cuma günleri bu boş kontenjanlarından hangilerini yerleştiklerini öreniyorlar ve önümüzdeki hafta tercihte bulunabilecekleri boş kontenjanları görebiliyorlar. Bugün 19 itibariyle 15 bin 694 Türkiye genelinde yeni boş kontenjan ilan etmiş olmamız lazım. Bunun 2 bin 311'i İstanbul'da, bin 345'i Ankara'da 682'si de İzmir'de yeni boş kontenjan ilan ettik. Önümüzdeki hafta velilerimiz e-okul'a girerek hangi boş kontenjanın hangi okulda olduğunu görebilecekler.

Eylül sonuna kadar her cuma günü boş kontenjanların açıklanacağını belirten Avcı, özel okullara gidenler, açık liseyi tercih edenler ve naklini başka okula aldıranlar nedeniyle kontenjanlarda her hafta değişiklik olduğunu belirtti. Önümüzdeki haftalarda boş kontenjanın artacağını düşündüğünü kaydeden Avcı, "Özel okullara gidişler hızlanacak. Niye şimdiden gitmiyorlar? Ama yanlış bir bilgi var. Özel okullara teşvik alan öğrencilerimiz şimdiden okullarına kayıt yaptırabilirler" dedi.

Nakillerin, evinden uzakta bir liseye yerleşen öğrenciler içinde yapıldığını kaydeden Avcı, bu konuya ilişkin yanlış bir algının olduğunu vurguladı.

1 milyon 292 bin öğrencinin liseye geçeceğini kaydeden Avcı, bunların 1 milyon 57 bininin 15 okul tercihinden birine yerleştiğini kaydetti. Öğrencilerin 550 bininin ilk 3 tercihine yerleştiğini kaydeden Avcı, 15 tercihinden birine yerleşemeyen öğrencilere ise 6 okul türü arasında tercih yaptırıldığını belirtti. Öğrencilerin, sosyal bilimler lisesi, fen lisesi, Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip, Anadolu meslek ve çok programlı liselerden birine yerleştirildiğini vurgulayan Avcı bunun tercihinin de öğrenci tarafından yapıldığını ve 6'sı içinden 4'ünün seçilmesinin istendiğini kaydetti.

Sorunun, bazı öğrencilerin özel okula gideceği için sisteme girmemesinden kaynaklandığının altını çizen Avcı, "Ne 15 tercih yapmış, ne 4 okul tercihi yapmış yok gözüküyor yani. Ama zorunlu eğitim 12 yıl olduğu için her bir öğrencimizi bir şekilde bir okula yerleştirme zorunluluğumuz var. Dolayısıyla biz tercih yapmamış olsa bile nüfus bilgilerine göre bu çocuklarımızı re'sen yerleştiriyoruz. Peki bu yerleştirmeyi neye göre yapıyoruz, çocuğun puanına bakıyoruz, adres bilgilerine varsa elimizde ona göre yapıyoruz" dedi.

Kamuoyuna yansıyan haberlerin magazine müsait olduğunu kaydeden Avcı, evinden uzakta bir liseye yerleşen ve istemediği hale imam hatip lisesine yerleşen toplam öğrenci sayısının 209 olduğunu belirtti. Bunların da özel okula gitmek istediği ve sistemde kayıtlarının olması nedeniyle, istemedikleri okullara yerleştirildiğini kaydeden Avcı, "Bu ona ek bir külfet, evet naklini alması için bir yorgunluk getirmiş olduk" şeklinde konuştu. 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)