adscode
adscode

Öğrencilerin KYK borcu isyanı

Öğrenciler KYK borçlarını görünce şok oldu. Örneğin 41 bin TL kredi alan bir öğrenci için 152 bin TL geri ödeme isteniyor. 22 bin 500 TL alanın ise geri ödemesi 100 bin TL’yi aşıyor.

Öğrencilerin KYK borcu isyanı
Üniversite
Güncelleme : 13-Jul-22 13:06

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından yüksek öğrenim gören öğrencilere geri ödemeli olarak verilen KYK kredilerinin geri ödeme tutarları açıklandı. Öğrenciler karşılaştıkları borçları görünce şok oldu. Öğrencilerin paylaştıkları görsellere göre örneğin 41 bin TL kredi alan bir öğrenci için 152 bin TL geri ödeme isteniyor.  22 bin 500 TL alanın ise geri ödemesi 100 bin TL’yi aşıyor.

Twitter'da yapılan paylaşımlardan bazıları şöyle:

32.415 TL olarak aldığımız parayı 100.000 TL olarak ödeyeceğiz. Tefeciden borç alsak daha az miktar öderiz.

Resim

 

Resim

* Üniversiteyi 4 yılda, tam süresinde bitirdim. Başından sonuna kadar KYK kredisi aldım, kıt kanaat geçindim. 26900 TL borç aldım 74288 geri öde diyor, ev kiraları asgari ücret kadar elektirk, su, gaz, beslenme derken ben neremden aylık 1800 arttırıp da ödeyeceğim? Resim

* 26k TL KYK ödemesi alıp 73k borç ödeyecek olmam...

* 2021'in Mayıs ayında son KYK kredisini almış olmama rağmen borç neden bir yıl beklendikten sonra hesaplanıyor, son yılın enflasyonunu neden yansıtıyorsunuz borca?

Resim

Siyasilerden açıklama

Bir kullanıcı, aldığı 41 bin TL’lik öğrenim kredisi için 152 bin 818 TL geri ödeme hesaplandığını paylaşarak, “Lisans eğitimi için aldığım 41 bin TL kredinin geri ödemesi! İstenen bu miktar şaka olmalı” dedi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise öğrencinin paylaşımını alıntılayarak, “Faizli KYK borçlarını ödemeyin! Bir sene içinde iktidara geliyoruz; sözünü verdiğim gibi, sizden sadece ana para talep edilecek, o da iş bulduğunuzda” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti lideri Meral Akşener de gençlerle buluşma programından bir üniversite öğrencisinin KYK borcundan yakındığı videoyu paylaşarak “Gençlerimizin hayatında kaçıp kurtulamadıkları zehirli bir sarmaşığa dönen KYK kredi borcu için; şimdi de bol faizli tahsilat başlamış. Alınan paranın kat kat fazlasıyla borçlanmanın bitmesine de, KYK borçlarının, sosyal sorumluluk projeleriyle geri ödenmesine de çok az kaldı” dedi.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ şunları söyledi: “100 milyar doları Suriyelilere ümmete yardım diye 71 milyar doları değişik ülkelere insani yardımı diye harcayan AK Parti öğrencilere tefeci faizi uyguluyor. İnanılır gibi değil. Yandaş şirketlerin silinen borçlarını tahsil edip öğrencilerin borçlarını ödeyerek sileceğiz."

Borçlar silinsin mi?

KYK borçlarının silinmesi konusu sık sık gündeme geliyor. Daha önce Eğitim Ajansı'nin Twitter hesabı üzerinden 'Siyasetçiler KYK borçlarının silinmesi hakkında vaatlerde bulunuyor. Siz ne düşünüyorsunuz?' sorusunu yöneltmiştik. Ankete göre katılımcıların yüzde 43,2'si 'hepsi silinmeli' derken yüzde yüzde 23,2'si sadece faizler silinsin görüşünde. Daha önce ödeyenlerin mağdur edileceği düşüncesindekilerin oranı ise yüzde 28,1.

'İLGİLİ HABER: 'KYK borçları silinsin ama'

 

EĞİTİM AJANSI


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)