adscode
adscode

Onbinlerce LYS adayını etkileyen konu milletvekillerini neden ilgilendirmiyor?

Emekli bir astsubay, ilçesinin gençlerinin geleceği için uğraş veriyor; ama millet olarak milletvekiline ulaşamıyor!

Onbinlerce LYS adayını etkileyen konu milletvekillerini neden ilgilendirmiyor?
Sınavlar
250.000 nüfusa sahip İskenderun'da LYS yapılmıyor ve öğrenciler şehir merkezine gitmek zorunda kalıyor sınava girmek için. İskenderun'da yaşayan emekli bir astsubay bu durumun adaylar ve aileler için ne kadar zor olduğunu farkediyor ve durumu değiştirmek için Hatay milletvekillerine ulaşmaya çalışıyor ama nafile... Olayın nasıl geliştiğini anlattığı mesajını sizlerle paylaşıyoruz:

Ben İskenderun'da yaşayan emekli Astsubayım. İskenderun'lu değilim ama bu ilçe için şahıs olarak elimden ne gelirse yaparım. Malumlarınız üzere burası yaklaşık 250.000 nüfusa sahip ve Türkiye'nin 16 il'inden büyük bir ilçedir. İskenderun'da Açıköğretim ve YGS sınavları yapılmasına rağmen LYS sınavı yapılmamaktadır. LYS sınavları il merkezlerinde yapılmakta ve yüzbinlerce öğrenci ve aileleri yol, kalacak yer gibi büyük sıkıntılar çekmektedir.

LYS sınavının sadece il merkezinde yapılması aileleri ve özelliklede geleceğimiz olan çocuklarımızı olumsuz etkilemektedir. İskenderun’da ikamet eden bir öğrenci ve bu öğrencinin ailesi LYS sınavına gireceği okulun yerini görmek için birkaç gün öncesinde il merkezine gitmek zorunda kalmakta, sınav için ya bir gün önceden gidip il merkezinde kalmak yada sınav günü sabah erken saatlerde trafik yoğunluğu içerisinde il merkezine gitmek zorundadır.

ÖSYM tarafından sınava girecek adayların sınav saatinden en az 1 saat önce sınavın yapılacağı bina önünde hazır olmaları istenmektedir. İskenderun’dan sınav günü il merkezine gidecek öğrenci ve aileler Belen’de başlayan bir trafik yoğunluğuna yakalanmaktadır. Sınava yetişmek için aileler ve öğrenciler sabahın 6’sından itibaren yollara düşmektedirler.

İskenderun’dan yaklaşık 4.000 lise son sınıf öğrencisi sınava girmektedir. Bu sayıya daha önceki yıllarda mezun olanlar da dahil edildiğinde bu sayı 7-8 binlere çıkmaktadır. Bir de bunlara öğrenci aileleri eklendiğinde yaklaşık 15.000 kişi yollara düşmektedir.

Sınav stresi içerisinde olan bu çocuklarımız ve aileleri bir de kalacak yer, sınava yetişip yetişememe endişesi yaşamaktadırlar. Bu kadar stresin içerisinde aileler ve öğretmenlerimiz bu çocuklardan başarı beklemektedirler. Bu işin bir de maddi külfeti var.

İl merkezinde ikamet eden öğrencilerle ilçelerde ikamet eden öğrenciler arasında fırsat eşitsizliği yaşanmaktadır. İl merkezinde ikamet edenler sakin ve zinde bir şekilde sınava girerken, İskenderun’dan sınava girecek olanlar sınava yetişmek için sabahın erken saatlerinde uykusuz bir şekilde sınava girmektedirler.
 
LYS sınavları neden sadece il merkezinde yapılmakta da ilçelerde neden yapılmamaktadır diye bir araştırma yaptım. Sınav merkezlerini belirleme yetkisi 6114 sayılı Ölçme,Seçme ve Yerleştirme Mekezi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanuna göre ÖSYM’nin yetkisinde bulunmaktadır.
 
Konu ile ilgili olarak HATAY milletvekillerini aradım. Her zaman olduğu gibi millet olarak kendi vekilime ulaşamadım. Sadece konuyu danışmanlarına aktarmak zorunda kaldım. Ama ne yazık ki konu ile ilgili olarak bana geri dönüş yapmadı benim vekillerim ve danışmanları. Üzülerek şu yorumu yapmak zorundayım: VEKİLİNE ULAŞAMAYAN TEK MİLLET TÜRK MİLLETİDİR !!!
 
Bende madem ki vekillerim ve yöneticilerim bu konu ile ilgilenmiyorlar, kendim uğraşayım dedim. Milli Eğitim Bakanlığını aradım. Özel kaleminden bana bir e-mail adresi verdiler (okm@meb.gov.tr). Oraya yazarsam konu ile ilgileneceklerini söylediler. Sağolsunlar ilgilendiler ve müracaatımı ÖSYM'ye gönderdiler. 3-4 gün sonra bana ÖSYM'den konu ile ilgili cevap geldi. Cevapta 2016 için sınav merkezlerinin belirlendiği ama 2017 yılından itibaren ilçelerde de LYS sınav merkezleri açılması konusunda çalışmalar yapıldığı belirtildi. Konu ile ilgili yazışmalarım ve bana gelen resmi yazışmalar EK'tedir. Sosyal medyadan kendi çapımda İskenderun'da bir kampanya başlattım. Büyük bir ilgi de gördü.

İskenderun’da LYS sınavının yapılması Erzin, Dörtyol, Payas ve Arsuz ilçelerinde ikamet eden öğrenciler açısından da büyük bir avantaj sağlayacaktır. Bu ilçelerden sınava girecek öğrenciler Antakya’ya gitmek yerine kendilerine daha yakın olan İskenderun’da sınava girebileceklerdir. Bu durumda fırsat eşitsizliği de ortadan kalkacaktır.

İskenderun’da ikamet eden öğrencilerin sınav için İl merkezine gitmek yerine İskenderun’da sınava girmesi bu öğrencilerin başarı şansını artıracak ve de dolayısıyla ilçe başarısı artacaktır.

Sonuç olarak bir milletin vekilleri ve yöneticileri halka sorunlarını çözmek için görev yapmaları gerekirken ne yazıkki bu yöneticiler sadece birbirleriyle uğraşmaktan halka hizmet etmeye zaman bulamamaktadırlar. Bu bir Türkiye gerçeğidir.
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)