Sağlık Bakanlığı, medyada "kızamık vakalarında artış olduğu" haberleriyle ilgili, "Riskli tüm bölgelerde Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri doğrultusunda yürütülen müdahale çalışmalarıyla vaka artışı büyük ölçüde kontrol altına alındı. Son üç aylık dönemde ise kızamık vakası bildirilmedi" ifadesini kullandı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin kızamık ve kızamıkçık hastalığının ortadan kaldırılmasını hedef olarak benimsediği ve 2002'den itibaren Kızamık Eliminasyonu (ortadan kaldırma) Programını yürütmeye başladığı belirtildi.
Açıklamada, kızamık vaka sayılarının 2001'de 30 bin 509 iken, yıllar içerisinde giderek azaldığı ve 2007'de 3, 2008 ve 2009'da 4, 2010'da 7 ve 2011'de de 111 olarak gerçekleştiği bilgisi verildi.
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi'nde 2005'ten itibaren çeşitli ülkelerde kızamık salgınlarının yaşandığı bildirilen açıklamada, "Ülkemiz, bulunduğu konum ve günümüzde artan insan hareketleri sebebiyle importasyon (yurt dışı kaynaklı virüs) riski altındadır. Artan insan hareketlerine paralel olarak ülkemize de yurt dışından importe vakalar gelmekte ve bu vakalardan aşısız veya eksik aşılı kişiler etkilenerek, hasta olabilmektedir. Örneğin; 2012'de Romanya'dan gelen bir gruptan İstanbul'da kızamık bulaşı gerçekleşmiş olup, daha sonraki süreçte bu vakalardan diğer iller de etkilenmiş ve 2012'de 349, 2013'te ise 7405 vakaya ulaşan bir vaka artışı ortaya çıkmıştır. Suriye'den gelen misafirlerimiz arasında aşısız olanlar da kızamık hastalığına yakalanabilmektedir" değerlendirmesinde bulunu.
"Son üç aylık dönemde kızamık vakası bildirilmedi"
Vakaların Avrupa kaynaklı olduğu ancak ülkeye giren Suriyelilerden aşısız veya eksik aşılı olanların virüs dolaşımının devamlılığında rol oynayabilecekleri değerlendirildiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bu nedenle Suriyeliler için oluşturulan kamplarda Dünya Sağlık Örgütünün de önerileri doğrultusunda kızamık içeren aşı uygulaması sürdürülmektedir. Ayrıca diğer çocukluk çağı aşıları da ülkemizde uygulandığı şekliyle Suriyeli misafir çocuklara uygulanmaktadır. Kamp dışındaki Suriyeli misafirlerimizin de aile sağlığı merkezlerine başvuruları ya da sahada tespit edilmeleri halinde aşıları ücretsiz olarak uygulanmaktadır.
Bakanlığımızca ülke genelinde ve nüfus hareketlerinin yoğun olduğu bölgeler başta olmak üzere hastalık, bulaşı açısından riskli tüm bölgelerde Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri doğrultusunda yürütülen müdahale çalışmalarıyla vaka artışı büyük ölçüde kontrol altına alınmıştır. 2014'ün başından itibaren vaka sayıları oldukça azalmış olup, 2014'te kızamık vaka sayısı 530 vakayla sınırlı kalmıştır. Son üç aylık dönemde ise kızamık vakası bildirilmemiştir. Virüs dolaşımının tamamen durdurulması için çalışmalara devam edilmektedir."
AA