adscode
adscode

Sanat Tarihçisi ve Müzisyen Nazan İpşiroğlu’nu Kaybettik

Sanat tarihi ve müzik çalışmalarıyla, sanat dalları arasındaki etkileşim üzerine yaptığı incelemelerle tanınan Nazan İpşiroğlu (1923-2015), geçtiğimiz gün hayatını kaybetti.

Sanat Tarihçisi ve Müzisyen Nazan İpşiroğlu’nu Kaybettik
Kültür Sanat
Nazan İpşiroğlu İstanbul Üniversitesi’nde felsefe ve sanat tarihi okudu; İstanbul Belediye Konservatuvarı’nda piyano, Freiburg Yüksek Müzik Okulu’nda klavsen ve oda müziği eğitimi gördü. İstanbul Barok Müzik Topluluğu bünyesinde pek çok konser verdi.

İstanbul Üniversitesi’nde hocası olan, daha sonra evlendiği Mazhar Şevket İpşiroğlu’yla (1908-1985) birlikte sanat tarihi üzerine çalışmalar yaptı:

“Sanat yapıtlarını ‘müzelik eşya’ olarak değil, kendine özgü bir hayatı olan ve hayatımıza karışan ‘somut’ varlıklar olarak” inceledikleri Oluşum Süreci İçinde Sanatın Tarihi, ve 20. yüzyıl sanatını konu alan Sanatta Devrim. Mazhar İpşiroğlu’nun Sabahattin Eyüboğlu’yla birlikte kurduğu ve Anadolu sanatı üzerine belgesel filmler çektiği İstanbul Üniversitesi Film Merkezi bünyesinde, Mazhar İpşiroğlu’yla birlikte Kapalıçarşı (1974) filmini çekti. Eşiyle yaptığı çalışmaları, sonraları “Bizim bütün çalışmalarımız sanatla, geçmişle, toplumla bir tür hesaplaşmaydı” diye tarif edecekti. Karşılaşmalar ve Düşündürdükleri kitabında, Muhsin Ertuğrul, Ahmet Hamdi Tanpınar, Haldun Taner, Nazım Hikmet gibi simalarla ilişkisini ve kendisi üzerindeki etkilerini anlattı. Faal bir üyesi olduğu Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği bünyesinde birçok eğitim kitabı hazırladı. Son yıllarda, başta müzik-resim ilişkisi olmak üzere, “sanatların sınırlar aşırılığı” ve “sanatlararası etkileşim” üzerine çalışmalar yaptı (Görsel Sanatlarda Alımlama ve Sanatlararası Etkileşim; Resimde Müziğin Etkisi). Son kitaplarından biri de, Virginia Woolf’tan Vivaldi’ye, Thomas Mann’dan Haldun Taner’e, Yüksel Arslan’dan Guillermo Vargas’a kadar, sanatçıların köpeğe bakışlarını karşılaştırdığı Sanatçı Gözüyle Köpek’tir.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)