adscode
adscode

Saraybosna Üniversitesi

Bosna Hersek’in başkenti olan Saraybosna, yaklaşık olarak 620.000 kişilik nüfusa sahip olmaktadır.

Saraybosna Üniversitesi
Eğitim
Bosna Hersek’in başkenti olan Saraybosna, yaklaşık olarak 620.000 kişilik nüfusa sahip olmaktadır. Şehir Bosna Hersek’teki Osmanlı hâkimiyetinin yelpazesi altında kurulmuş bulunmaktadır. Saraybosna şehri aynı zamanda ülkenin en gelişmiş ve en büyük şehri konumundadır. Doğu’nun ve Batı’nın harmonizasyonunun en iyi şekilde yapıldığı kilise, cami ve sinagogların aynı yerde görülebildiği ender şehirlerden birisi olmaktadır Saraybosna. Saraybosna’da yaşayan Müslüman nüfus %80 civarında bulunmaktadır. Böylece Saraybosna sokaklarında yürüyen bir kimse; Bursa’da, İstanbul’da, Budapeşte’de ya da Viyana’da yürüyormuş hissine kapılmaktadır. Bunun nedeni Osmanlı İmparatorluğu’ndan sonra ülkeye Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun hâkim olması ve onlara ait tarihi eserlerin de mevcut bulunmasıdır.

Uçakla İstanbul üzerinden 1,5 saat süren Saraybosna’da Eurostar Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı sayesinde hem kolay bir şekilde lisans eğitimi görülebilmekte hem de Saraybosna Üniversitesi hakkında bilgi sahibi olunabilmektedir.
 
Saraybosna Üniversitesi Hakkında
 
Bosna Hersek’in en büyük ve en eski üniversitesi olan Saraybosna Üniversitesi 1949 yılında kurulmuş bulunmaktadır. Üniversitede sosyal bilimler, hümaniter bilimler, doğal ve teknik bilimler, tıp ve sanat bilimleri akademisyenler tarafından dengeli ve profesyonel bir eğitim şeklinde verilmektedir. 1945 yılında biri ulusal kütüphane, biri de üniversite kütüphanesi olmak üzere iki kütüphane kurulmuş bulunmaktadır. 1984 yılında 400.000 kütüphane birimi, 1 Klinik Üniversite Merkezi, İl Hastanesi olarak kurulmuş olup hizmet sunmaktadır. Aynı zamanda 1998 yılında 45 organizasyonel birim,  1 Öğrenci Birliği Saraybosna Üniversitesi öğrenci derneklerinin bir ağı olarak kurulmuş bulunmaktadır.
 
Bosna Hersek’te bulunan Saraybosna Devlet Üniversitesi’nde Diş Hekimliği Bölümü mevcut bulunmaktadır. Bölümün yıllık ücreti 3500 Euro olarak karşımıza çıkmaktadır. 1 yılık süreyi kapsayan bir süre boyunca Boşnakça dil eğitiminin alınması gerekmektedir. Dil eğitiminin tamamlanmasının ardından Saraybosna Üniversitesi tarafından Fakülteye Giriş Sınavı düzenlenmektedir. Giriş sınavını başarıyla tamamlayan öğrenciler, bölümlerinde eğitimlerine başlayabilmektedirler.
 
Bosna Hersek’te bulunan Saraybosna Devlet Üniversitesi’de Eczacılık Bölümü de mevcut bulunmaktadır. Bölümün yıllık ücreti hazırlık sınıfı için 2500 Euro, lisans eğitimi için 2500 Euro şeklinde olmaktadır. 1 yıllık süre zarfında Boşnakça dil eğitiminin alınması gerekmektedir. Dil eğitiminde başarılı olan öğrenciler için Saraybosna Üniversitesi tarafından Fakülteye Giriş Sınavı düzenlenmektedir. Fakülteye Giriş Sınavı’nda başarılı olan öğrenciler, bölüm derslerini kapsayan eğitimlerine başlayabilmektedirler.
 
Saraybosna Üniversitesi Denklik Konusu
 
Saraybosna Üniversitesi’de okuyan öğrencilere Türkçe destekli olarak eğitim verilmektedir. Diğer ülkelere nazaran Saraybosna Üniversitesi daha uygun olmakta, diğer ülkelerde olduğu gibi giriş sınavı şartı aranmamaktadır. Saraybosna Üniversitesi’nde okuyup mezun olan bir öğrenciye Europass Mavi Diploma verilmektedir. Buradan mezun olan öğrencilere verilmiş olan diplomalar Türkiye’de tanınmaktadır. Böylelikle Saraybosna Üniversitesi’nden mezun bir öğrenciyle Türkiye’de herhangi bir üniversiteden mezun olan bir öğrenci arasında hiçbir fark kalmamaktadır. Aynı zamanda Saraybosna Üniversitesi öğrenciler, Kredi Yurtlar Kurumu tarafından verilen geri ödemeli kredi bursu alabilmektedirler.     

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)