adscode
adscode

SBS’de Peki Şimdi Ne Olacak?

SBS’de bugün bu noktaya gelineceği ta en başından belliydi.

SBS’de Peki Şimdi Ne Olacak?
Milliyet Diyalog
Hatalar ortaya çıktığında, yapılması gerekenler yapılsaydı, ne yargıya gidilirdi, ne de siyasi malzeme haline getirilirdi.
Ama ne yapıldı?
Puanları yeniden hesaplayalım diyen yöneticiler görevden alındı, halının altına süpürelim diyenler ödüllendirildi.
Oysa, doğru olan ne ise o yapılmalıydı.
Şimdi yine doğru olan değil de, biz ne istersek o olur dayatması içerisine girilirse, değişen hiçbir şey olmaz.
Bu kez de, yargı kararları niye uygulanmıyor diye davalar açılmaya başlanır.
Ve bunun yaratacağı kaosu ise düşünmek bile istemiyoruz.

Peki doğru olan ne?
Puanlar yeniden hesaplanır ve üst tercihlerine girmeye hak kazananlara isteyip istemedikleri sorulur, isteyenler de geçirilir.
Öyle on binlerce kişi de yer değiştirmez ama bir kişi de olsa ona o hakkı tanımak gerekir!
İşsizlik aldı başını gidiyor. Ama onun kadar önemli bir başka konu da stajyerlik...
İş arayanların en büyük handikabı, hele yeni mezunlarsa, tecrübe şartının koşulması. İşverenlerin ilk sordukları soru, daha önce nerede çalıştınız?
Hiçbir yerde denildiğinde, işe alınmaları neredeyse imkânsız hale geliyor.
Yasalarla her ne kadar koruma altına alındı gibi görünse de stajyer çalıştırma zorunluluğunu ciddi anlamda yerine getiren yok gibi. Hele hele bazı kurumlar, ‘Getir staj formunu imzalayalım, gelmene gerek yok’ gibi bir tutum içerisindeler ki, onları da ona evet diyen öğrencileri de anlamak mümkün değil.
İyi bir stajyerlik dönemi, iş kapılarının açılması için yeter de artar. Aynı şekilde, stajyerliği ve stajyerleri ciddiye alan firmalar için doğru elemanı bulma sıkıntısı kendiliğinden ortadan kalkar. Ama nedense ne kişiler ne de kurumlar hâlâ stajyerliğin önemini kavrayabilmiş değiller.
Tam da staj yerlerinin ve stajyerlerin belirlendiği şu günlerde, umarız bu konu bir kez daha ciddi anlamda düşünülür ve gereği yerine getirilir. Yoksa gençler tecrübe, işverenler de tecrübeli eleman yok diye ah, vah etmeye devam ederler...

Staj neden önemli?
Staj sadece üniversiteler için değil liseler, özellikle de meslek liseleri için de çok önemli.
Başka türlü hayata hazırlanmaları, mesleği yakından tanımaları ve en önemlisi de üniversite sevdasından vazgeçip iş güç sahibi olabilmeleri mümkün değil.
Hatta pek çok ülkede, sağlıklı meslek seçimi için klasik liselerde bile staj zorunluluğu söz konusu. Hem de her seferinde bir başka meslek kolunda çalışmak üzere. Örneğin sağlığa ilgi duyuyorsanız bir doktor, eczacı ya da diş hekimi yanında, mühendisliğe ilgi duyarsanız fabrikalarda, ekonomiye ilgi duyuyorsanız banka ya da şirketlerde, yargıya ilgi duyuyorsanız da avukatlık büroları ya da adliyelerde staj yapmanız mecburi. Yoksa mezun olamıyorsunuz...
Üniversitelere gelince:
Staj yapmama ya da stajyer çalıştırmama gibi bir lüksleri bulunmuyor. Bu süreç, eğitimin ve iyi meslek adamı yetiştirilmesinin, bir gereği olarak düşünülüyor ve uygulanıyor.
Doğru olan da zaten bu.
Peki, yanlış olan ne?
İşte o da bizde uygulanan şekli!

Kim kimi kandırıyor?
Staj konusunda samimiyetsizlik, nasıl ki diz boyu ise, kandırmaca da aynen öyle, hatta daha fazlası var.
Öğrenci staj yapmadan staj belgesi almayı içine sindiriyor, işverenler de buna çanak tutuyor. Yani bir gün bile işyerine gitmeden staj belgesi almak mümkün olabiliyor.
İşte her şeyden önce sahte staj uygulamasının önüne geçilmesi gerekiyor. Tıpkı sınavlara hazırlanan öğrencilerin sahte rapor almalarının önüne geçilmesi gerektiği gibi...
Stajı önemsemeyen bir eğitim sistemi ya da işverenlerin, kaliteli eleman bulamıyoruz diye yakınmaya hakları yok. Çünkü bu ortamı kendileri hazırlıyorlar...
İşverenler, eğer gelen öğrencilerden rahatsızlarsa, bu rahatsızlıklarını tek tek Milli Eğitim’e ya da üniversitelere bildirerek, daha donanımlı öğrencilerin kendilerine gönderilmesini isteyebilirler. Eğer yine de sonuç alamıyorlarsa, işte o zaman YÖK ya da MEB gibi üst makamlara başvururlar, onlar da konuyu ciddiye almıyorlarsa, sorunu kamuoyuyla paylaşabilirler.
Bunların hiçbirini yapmadan, ben küstüm, oynamıyorum demeye hakları yok!
Üniversitelerimizde uzaktan mühendislik eğitimine başlandı. Giderek de sayıları artıyor. İyi diyenler de var, şiddetle eleştirenler de. Oysa uzaktan mühendislik eğitimi yerine, yarı dönem eğitim, yarı dönem pratiğe yönelik uygulamalı mühendisliğin yaygınlaşması çok daha doğru olurdu...
Özetin özeti: Eğitimde önemli olan diploma mı yoksa donanım mı? Diplomanın artık tek başına bir işe yaramadığını rahatlıkla söyleyebiliriz...

Milliyet

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)