adscode
adscode

Seçmen Bu Seçimde Hangi Mesajı Verdi?

Seçimden çıkan 7 kritik nokta;

Seçmen Bu Seçimde Hangi Mesajı Verdi?
Türkiye'den Haberler
SEÇİMLER halkın son sözü söylediği yerdir. Bazı siyasilerin halkın diğer, kendinden olmayanlara milli irade diye dikte ettirdiği o milli irade bu kez o siyasilere de, dünyaya da ne istediğini ve tepkisini açıkça seslendirdi. Peki, AKP’yi iktidardan eden bu seçimde seçmen ne mesajlar verdi:

1- Öncelikle, ‘Başkanlık sistemini istemiyorum. Mevcut sistemden memnunum. Kavga, bağırış bitsin. Huzur istiyorum. Herkes kucaklanmadı. Ayrımcılık yapıldı. Dayatmalara tepkiliyim. Ben yaptım oldu türü söylemleri istemiyorum. AKP tek başına iktidar olmasın. HDP barajı geçsin ve Meclis’te temsil edilsin’ mesajı verildi.

2- Bu seçimin başarılı partisi HDP oldu. Bunda, Kürt sorunun çözümünü isteyenler, Selahattin Demirtaş’ın başarılı seçim kampanyası, batıda daha önce HDP’ye oy vermeyenler Kürt vatandaşlar, çözüm sürecinde HDP’nin mecliste olmasını isteyenler rol oynadı. Ancak, bu oylara ek olarak, Başkanlık sistemini sürekli dikte eden ağır sözler söyleyerek irritasyona neden olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tepki oyları da rol oynadı. Daha önceki seçimlerde HDP’ye oy vermeyi düşünmeyenler, ‘Yeter ki HDP barajı geçsin. AKP’nin önü kesilsin ve de başkanlık hayali son bulsun’ yaklaşımı ile oy verdi. Tabii ki, bazı ‘Ben yaptım oldu’ çıkışları ile zaman zaman otokratik çıkışların verdiği seçmendeki kızgınlık da HDP’nin barajı geçmesinde belirleyici aktörlerden oldu. Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder’in oyların emanet olduğu yönündeki açıklaması da buna işaret ediyor. Bu emanet ifadesi HDP’nin, Türkiye hassasiyetlerine daha da dikkat edebileceğinin sinyali olabilir.

3-AKP beklediği oyu alamadı. Hesapladığından, en az yüzde 5 az oy aldı. Kontenjan milletvekilleri illerde tepki çekti. HDP barajı geçse de tek başına iktidar olunur diye düşünülüyordu. Erdoğan’ın mitinglerinin gölgesinde kalan Davutoğlu’nun bu oy oranının ardından parti içinde 3.dönem kuralına takılan eski vekiller başta eleştirilerle karşılaşması muhtemel. Erdoğan’a da mitinglerinin ters teptiği kritikleri yapılabilir. Bir hafta önceki son yazımızda bahsettiğimiz Abdullah Gül seçeneği artık daha yüksek sesle seslendirilebilir.

4- Her ne kadar başarısız olduğunu kabul etmese de CHP’nin bu beklediğinden düşük oy oranını sorgulaması lazım. Çünkü, CHP’liler nefer olarak çok çaba sarfetti. Merkez yönetim bu çabayı oya çeviremedi. Kılıçdaroğlu’nun görevi bırakmasının istenmesi dahil parti içinde tartışmaları tetikleyebilir. Öte yandan, CHP için, HDP’nin barajı geçmesi,’Nasıl olsa AKP tek başına iktidar olamadı’ gibi bir savunma veya bahane olamaz. Ama, Kılıçdaroğlu’nun koltuğu Parti kurmaylarının ona ne kadar sahip çıkacağına bağlı. İstifa zor görünüyor. Kemal bey sonucu başarı görüyor. Bu arada, Deniz Baykal da en yaşlı vekil olarak Meclis’e başkanlık edebilir. Sonrasında da bu koltuk için adı gündemde olabilir.

5- MHP de oy oranı olarak çok yüksek oy oranı alamasa da CHP’den daha iyi bir tabloda. Devlet Bahçeli’nin çok sıkıntılı bir süreç yaşaması beklenmiyor.

6-Koalisyon için senaryolar var. Ama erken seçim de gözardı edilmemeli.

7-Bu günden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’a muhalefetten kuvvetli salvolar gelecektir. Bu da Saray’da Erdoğan’ın eskisi kadar rahat oturamaması sürekli rahatsız edileceği anlamına geliyor.
enigmaturk.com
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)