adscode
adscode

Suriyeli öğrenciler için YÖK'te yeni birim

Suriyeli üniversite öğrencilerine yönelik sürecin yurt içi ve yurt dışı kurumlar nezdinde takibi ve kolaylaştırılması için YÖK bünyesinde bir birim oluşturulmasına kararı verildi.

Suriyeli öğrenciler için YÖK'te yeni birim
Eğitim
YÖK Başkanı Saraç, "Suriyeli üniversite öğrencilerine yönelik sürecin yurt içi ve yurt dışı kurumlar nezdinde takibi ve kolaylaştırılması için YÖK bünyesinde bir birim oluşturulması kararı verildi." dedi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, Türkiye'deki Suriyeli üniversite öğrencilerine yönelik sürecin yurt içi ve yurt dışı kurumlar nezdinde takibi ve kolaylaştırılması için YÖK bünyesinde koordinasyon birimi oluşturulması kararı verildiğini bildirdi.

Saraç, Mustafa Kemal Üniversitesinde YÖK tarafından ilk kez düzenlenen "Türk Yükseköğretim Sisteminde Suriyeli Öğrenciler" konulu uluslararası konferansın sonuç bildirgesine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'de okuyan Suriyeli öğrencilerin sayısının bugün itibarıyla 15 bine ulaştığını ifade eden Saraç, bu anlamda konferansın düzenlenmesi ve burada tartışılan konuların öneminin daha da fazla ortaya çıktığını söyledi.

Bu etkinliğin, Orta Doğu coğrafyasında da Suriyeli öğrencilere yönelik şimdiye kadar gerçekleştirilen en kapsamlı uluslararası konferans olduğuna dikkati çeken Saraç, konferansa Milli Eğitim, Dışişleri ve İçişleri bakanlıkları, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile AFAD'dan üst düzey temsilcilerin katıldığını bildirdi.

Konferansın açılış konuşmaları sonrasında, yurt içi ve dışındaki paydaş kurumların üst düzey temsilcilerinin yer aldığı "Güçlükler, İyi Uygulama Örnekleri ve Geleceğe Bakış" başlıklı oturum yapıldığını anlatan Saraç, ayrıca iki eş zamanlı çalıştay gerçekleştirildiğini dile getirdi. Saraç, çalıştaylarda, Türk yükseköğretim sisteminde mevcut ve yakın gelecekte buna dahil olacak öğrencilerin, sisteme entegrasyonu ve uyum sorunlarının çözümlerinin tartışıldığını ifade etti.

YÖK'te yeni birim
Saraç, Türk yükseköğretim sistemindeki Suriyeli öğrencilere yönelik sürecin yurt içi ile yurt dışı kurumlar nezdinde takibi ve kolaylaştırılması için YÖK bünyesinde bir koordinasyon birimi oluşturulması kararı verildiğini bildirdi.

Suriyeli öğrencilere odaklı uluslararası konferans düzenlenmesine ilişkin değerlendirme yapan Saraç, Türkiye'de 100 bini aşkın uluslararası öğrenci bulunduğunu söyledi.

Saraç, konferansın sadece Suriyeli öğrencilere odaklı olmasına ilişkin de "Birincisi ülkemizde 3,5 milyonu aşkın Suriyeli var. İkincisi, Suriyelilerin yükseköğretime erişim yaşı itibarıyla bakıldığında yüzde 5'i ancak üniversitelerde yer alıyor. Üçüncüsü de yükseköğrenim sorunu aslında insanlık dramının bir sonucu olarak gündemimize girdi." değerlendirmesini yaptı.

Tüm uluslararası öğrencilerin kendileri için çok değerli olduğunu, her birinin sorununa eşit düzeyde ele alınması gereken konular olarak baktıklarını vurgulayan Saraç, ancak Suriyeli öğrencilere ilişkin sorunların, "çözümü aciliyet gerektiren, çok ciddi, büyük ve diğerlerinden çok farklı nitelik arz ettiğini" kaydetti.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)