adscode
adscode

TANAP, Galileo ve görmeyen gözler!

Ülkemizin geleceği açısından bugün çok önemli iki projeye ev sahipliği yapıyoruz. İlkiKars’ta,ikincisi İstanbul’da.

TANAP, Galileo ve görmeyen gözler!
Milliyet Diyalog

Kars’ta Azeri doğal gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı projesinin temel atma töreni, İstanbul’da da 2020’de 19 trilyon dolarlık bir pazar haline gelmesi beklenen giyilebilir teknolojiler ve Nesnelerin İnterneti (IoT) alanında, Galileo İcat Kiti projesinin tanıtım toplantısı var.   

Her iki konuda da gazetelerde, televizyonlarda, sosyal medyada arayın ki haber göresiniz...   

Bir lokanta açılışına bile tam sayfa yer ayıran gazeteler, magazin haberlerini baş tacı eden televizyonlar ve hemen her konuda konuşan siyasetçiler ülkenin geleceğini ilgilendiren böyle projeleri ne olur artık görsünler. Beğeniyorlarsa desteklesinler, eksikleri varsa eleştirsin ama mutlaka ilgilensinler...  

 Asrın projesi  
 
Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki Şah Deniz-2 Sahası’ndan çıkarılacak doğal gazı Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nin temeli bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev veGürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelashvili’nin katılımıyla gerçekleşecek.   

Boru hattı, Gürcistan sınırında Posof’tan girip Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir,Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir,Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 il, 67 ilçe ve 600 köyden geçerek Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesinde son bulacak.  

Bu noktadan sonra Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı’na bağlanacak olan TANAP’ta, Türkiye sınırları içerisinde biri Eskişehir, diğeri de Trakya’da olmak üzere, ulusal doğal gaz iletim şebekesine bağlantı için iki çıkış noktası yer alacak.   

Enerji koridoru!  
TANAP Doğal Gaz Boru Hattı, 19 kilometresi Marmara Deniz geçişi olmak üzere toplam 1850 km olacak.  
Projede kullanılacak malzemelerin 80’i Türk üreticilerden karşılanacak, inşası da aralarında Türk ve Azeri müteahhitlerinin çoğunluğu oluşturduğu firmalar tarafından gerçekleştirilecek.  
TANAP kapsamında Türkiye’ye ilk gaz akışının 2018’de başlaması planlanıyor. Başlangıç için yıllık 16 milyar metreküp olacak taşıma kapasitesinin, kademeli olarak önce 24 milyar metreküpe ve ardından 31 milyar metreküpe çıkarılması hedefleniyor.   
2020’de Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı’na (TAP’a) bağlanarak Yunanistan, Arnavutluk veİtalya üzerinden Avrupa’ya ulaştırması hedefleniyor.  

Peki, bize yararı ne?  
“Bu projeyle, Türkiye’nin eline, enerji merkezi olabilmesine olanak sağlayacak tarihi bir fırsatgeçiyor.   
TANAP’ın kendi kapasitesinin yanı sıra Kuzey Irak’tan taşınması planlanan doğal gaz ve İsrail-Kıbrıs gazı projeleri de TANAP sayesinde daha mümkün hale gelebilecek. Bu projeler gerçekleştiğinde, 90’lı yıllarda Türkiye’nin en büyük stratejik sorunlarından biri olan enerji kaynaklarından mahrum olma durumu, bu enerji enerji koridorlarıyla avantaja çevrilebilecek.”  

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN!


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)