adscode

Teknik Eğitim Mezunlarına Güzel Haber

YÖK, teknik eğitim fakültelerine sınav ve ek eğitimle mühendislik yolunu açtı. Mühendislik fakülteleri ise karara tepkili...

Teknik Eğitim Mezunlarına Güzel Haber
Özel Eğitim







YükseköğretimKurulu (YÖK) Başkanlığı Genel Kurulu, teknoloji ile mühendislikfakültesindeki mühendislik programlarının eşdeğer olduğunuaçıkladı. YÖK, meslek liselerine öğretmen yetiştiren teknikeğitim fakülteleri mezunlarının mühendis unvanınıkullanabileceğine karar verdi.

2Dönemlik Eğitim Gerekiyor

Teknikeğitim fakülteleri mezunları önce Ölçme Seçme ve YerleştirmeMerkezi’nin (ÖSYM) sınavına girecek. Bu sınavda başarılıolanlar, 2 dönemlik eğitim sonrasında mühendis unvanınıalacak.

Bu karar iki fakülteyi karşı karşıya getirirkenTürk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), YÖK kararınaitiraz ederek, yürütmeyi durdurma davası açtı. Ayrıca TeknikÖğretmenler İçin Mühendislik Tamamlama Programları GirişSınavı’nın iptalini istedi.

OrtalıkKarışır

AdnanMenderes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. YunusÇengel, uygulamayı “Tartışmalı ve çok doğru olmayan birkarar.” şeklinde eleştirdi. Çengel, “Mühendisin görevitasarımdır. Usta veya teknisyen ise el becerisi kullanır. İş ileeğitimleri farklıdır.
Teknisyenleri mühendis yaparsanız,ortalık karışır. Mühendis olmak için dünya standartlarında,temel bilim ağırlıklı mühendislik eğitimi lazım. Türkiye Ar-Geyapan ülke olmadığı için iyi mühendise ihtiyaç var” dedi.

20Yıldır Bekliyoruz

MarmaraÜniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfanYükler, kanunun 1993’te çıktığını, ilk kez uygulanacağınıkaydetti. Yükler, “Mezunların, teknik öğretmen ve gereklieğitim sonrası mühendis de olabilmesi bizim için sevindirici birdurum. 20 yıldır bekliyorduk.” dedi.

İyiMühendisler İş Bulabilecek

KocaeliÜniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. MustafaÇanakçı, teknik eğitim mezunlarının meslek liselerine öğretmenolarak atanamadığına dikkat çekti. Çanakçı şunları söyledi:“Mezunlar unvan sıkıntısı yaşıyordu. Bu sıkıntınınaşılabilmesi için teknik eğitim fakülteleri mezunlarınamühendislik hakkı verildi.

Bu kararla mağduriyetlergiderilecek ve piyasanın ihtiyacı karşılanacak. Mezunlarımız,mühendislik eğitimini de alacakları için aralarında farkkalmayacak. Mühendislik fakültesi mezunuyla aynı statüdedeğerlendirilecekler. İşsiz mühendis sayısı artacak. Ancak, işbulanlar da iyi mühendisler olmak zorunda olacak. Kendini yetiştirenmühendis, elbette piyasada yer bulacak.”


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)