adscode
adscode

"TEOG ve Üniversite Sınavlarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Soruları Sorulmamalıdır"

Eğitim İş : ​Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) temyiz organı olarak görev yapan Büyük Daire, Türkiye’nin zorunlu din dersiyle ilgili bir karara ilişkin itirazını reddetti.

"TEOG ve Üniversite Sınavlarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Soruları Sorulmamalıdır"
Sendikalar

AİHM, 2011’de açılan “Mansur Yalçın ve diğerleri” davasında, sendikamız Eğitim-İş’in raporlarına da atıfta bulunarak, 16 Eylül 2014’te oybirliğiyle aldığı kararda, Türk hükümetinden zaman geçirmeden öğrencilerin zorunlu din ve ahlak kültürü derslerinden muaf tutulmalarını da sağlayacak yeni bir sisteme geçmesini talep etmişti. AKP Hükümeti, bu kararı kendisine tanınan sürenin son gününde temyize götürdü. İtirazı değerlendiren Büyük Daire’de görevli 5 yargıçtan oluşan panel davayı gündeme almayı gerekli görmedi. Dolayısıyla sözkonusu karar kesinleşmiştir.

Anayasanın “Din ve Vicdan Hürriyeti" başlığını taşıyan 24. maddesi, "Din kültürü ve ahlâk öğretimi ilk ve orta-öğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır" hükmünü taşımakta ve bu maddeye göre, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi, ilk ve ortaöğretim kurumlarında zorunlu olarak okutulmaktadır.  Zorunlu din dersi, öğrencinin dini inancının bir ayrım ve eşitsizlik unsuru olarak kullanılmasına; laiklik ilkesi gereği bütün dinlere eşit mesafede durması gereken devletin dinsel inançlar arasında ayrım yapmasına yol açmaktadır.

Bu nedenle, AİHM’in 16 Eylül 2014 tarihli kararında da belirtildiği üzere, “Türkiye özellikle öğrencilerin, anne ve babalarının dini ya da felsefi görüşlerini açıklamadan din ve ahlak derslerinden muaf olabilecekleri bir sistem sunmalıdır.”

Temyiz süreci kapanan dava nihai hal aldığından AKP hükümeti derhal kararın gereklerini yerine getirme ve dikkat çekilen mağduriyetleri giderme konusunda adım atmak zorundadır. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti Devleti, mevzuat gereğince taraf olduğu AİHM’nin kararlarını uygulamakla yükümlüdür. Mahkeme kararının uygulanmaması halinde milyonlarca lira tazminat ödenmesine yol açacaktır. Dolayısıyla devlet zarara uğratılacaktır.

Bağlayıcı olan AİHM kararının uygulanması, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin zorunlu olmaktan çıkarılması gerekmektedir. Bu durumda da herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için üniversite ve TEOG sınavlarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorusu sorulmamalıdır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
 
 
Veli DEMİR
Genel Başkan
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)