adscode
adscode

TEOG'daki şaibe iddiaları Bakan Yılmaz'a soruldu

CHP Milletvekili Şenal Sarıhan, şaibe tartışmalarına yol açan TEOG sınavını Meclis’e taşıdı.

TEOG'daki şaibe iddiaları Bakan Yılmaz'a soruldu
Eğitim
“17 BİN ÖĞRENCİ BÜTÜN SORULARI DOĞRU YANITLAYABİLİYORSA PİSA’DA NASIL 50. SIRADA YER ALIYORUZ?”

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, son olarak Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin’in , TEOG'daki 17 bin birinciyle ilgili olarak "Bu durum şaşırtıcı değil. Normal sınavda nasıl 100 alan öğrencimiz varsa, burada da var. TEOG'da 665 birinci oldu, her iki dönemde bütün testleri doğru yaptılar” sözleriyle açıklık getirmeye çalıştığı şaibe iddialarıyla tartışılan TEOG sınavına ilişkin soru önergesi verdi.

Sarıhan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Sezgin’in yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde,  KPSS 2010 sınavlarında benzer bir durum olduğunu  ve soruların sızdırıldığının ortaya çıktığını hatırlatarak, .Uluslararası Eğitim Değerlendrime Testi 2016 sonuçlarına göre,  oldukça gerilere düşerek 72 ülke arasında ancak 50. sırada yer bulan Türkiye’nin son TEOG sınavında nasıl bu kadar büyük bir başarı yakaladığını sordu.

"YÜKSELEN TABAN PUANLARININ YARATTIĞI MAĞDURİYETE BİR ÇÖZÜMÜNÜZ VAR MI?"

“1. Dönem TEOG yapılan sınavda soruların tamamını doğru yapan öğrenciler, 2. Dönem TEOG sınavında da tüm soruları cevaplamış  mıdır?” sorusuna cevap arayan Sarıhan,  “Soruların tamamını doğru yapan öğrenciler hangi il ve okulların öğrencileridir? Aynı okul veya sınıftan soruların tamamını bilen öğrencilerin sayısı nedir? Bu okulların isimleri nedir?” diye sordu.  Sarıhan ayrıca, TEOG’da soruların tamamını doğru yanıtlayan öğrencilerin aynı derse ait diğer sınavlardaki başarılarının ne olduğunun da açıklanmasını istedi.

Sarıhan son olarak, bu denli büyük çapta bir başarı oranı sağlanmasının,  okullara yerleştirmede kullanılacak olan taban puanları da yükselteceğini dolayısıyla öğrencilerin hedefledikleri okullara giremeyeceklerini belirten Sarıhan “Bahsi geçen şaibe iddiaları doğruysa okullara yerleştirme taban puanları hakkında bir düzenleme yapılacak mıdır?” diye sordu.



 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA


 

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın İsmet YILMAZ tarafından, Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğünün99.maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını saygıyla dilerim.08.06.2017


 

Şenal SARIHAN

Ankara Milletvekili


 

Eğitim ve öğretimin sağlıklı olması insanlığın gelişmesindeki en büyük etkendir. Ekonomik olarak da kalkınmanın temelini oluşturmaktadır. Eğitim düzeyi yüksek olan ülkelerin ekonomik ve refah düzeyleri ortadadır. Ülkemiz de ise bu durum pek iç açıcı değildir. Uluslararası öğrenci değerlendirme programı olan “PISA” sonuçlarına göre 72 ülke arasında 50nci sıradadır. Uzun vadeli olmayan, her yıl neredeyse değişen eğitim politikaları ne yazık ki geleceğimiz dediğimiz çocuklarımızı etkilemiştir. 20-21 Mayıs tarihlerinde yapılmış olan 2. Dönem Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sistemi (TEOG) merkezi ortak sınavlarına 1 milyon 185 bin 328 öğrencimiz katılmıştır. Bu sınav sonucuna göre yaklaşık 15 bin öğrencinin 120 sorunun tamamını doğru olarak yaptığı açıklanmıştır. Daha önce de KPSS 2010 sınavlarında benzer bir durum olmuş ve soruların sızdırıldığı ortaya çıkmıştı. Kamuoyunda ciddi rahatsızlıklara neden olan bu durumun açıklığa kavuşması nedeniyle aşağıda yazılı yer alan sorularımın tarafınızdan yanıtlanmasını dilerim:

  1. 1. Dönem TEOG yapılan sınavda soruların tamamını doğru yapan öğrenciler, 2. Dönem TEOG sınavında da tüm soruları cevaplamış mıdır?

  2. Soruların tamamını doğru yapan öğrenciler hangi il ve okulların öğrencileridir? Aynı okul veya sınıftan soruların tamamını bilen öğrencilerin sayısı nedir? Bu okulların isimleri nedir?

  3. 2. Dönem gerçekleşen TEOG sınavında ki başarı ortalaması okullara yerleştirmede kullanılacak olan taban puanları da yükseltecektir. Bu durumda öğrenciler hedefledikleri okula girmekte mağduriyet yaşayacaklardır. Bahsi geçen şaibe iddiaları doğruysa okullara yerleştirme taban puanları hakkında bir düzenleme yapılacak mıdır?

  4. PISA sınavlarının sonuçları ile ilgili değişikliğe gidilmesi hususunda bir Müsteşar Yardımcısı tarafından Ölçme Değerlendirme Dairesi’ne baskı yapıldığı iddiası doğru mudur?

  5. Soruların tamamını doğru bilen öğrencilerin 6-7 ve 8nci sınıfta ki başarı ortalama durumları nedir?

  6. Bilindiği üzere TEOG normal yazılı sınavlardan farklı olmaksızın yapılmış olan bir ortak sınav sonucudur. Yani üç yazılı sınavı olan dersin ikinci yazılısı, iki yazılı sınavı olan dersin birinci yazılısını ifade etmektedir. Bu durumda TEOG’da soruların tamamını doğru cevaplayan öğrencilerin aynı derse ait diğer yazılı sınav başarı durumları nedir?


 

 

 


 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)