adscode
adscode

Topa kafa atmak beyin hasarı nedeni

ABD Futbol Federasyonu aleyhine açılan bir dava sonucunda ülkede 10 yaşın altındaki çocukların topa kafayla vurması yasaklandı. Yasağın gerekçesi; beyin sarsıntısı riski.

Topa kafa atmak beyin hasarı nedeni
Sağlık
2010’dan bu yana topa kafayla vurma sonucunda 50 bin civarında beyin sarsıntısı vakasının görülmesi üzerine konu ABD'de mahkemelik olmuştu. ABD Futbol Federasyonu’ndan konuyla ilgili adım atmasının talep edilmesi üzerine kurum, 10 yaş altı çocukların resmi müsabakalarda ve futbol antrenmanlarında topa kafayla vurmasını yasakladı. ABD Futbol Federasyonu ayrıca 11-13 yaş arası çocuklar için de kafa vuruşu antrenmanı sayısının düşürülmesi yönünde karar aldı.

TRAVMATİK BEYİN HASARINA YOL AÇABİLİR

Topa kafayla vurmanın çocuklarda yaratacağı tehlikeleri Hürriyet'ten Buse Özel'e değerlendiren Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Kenan Kıbıcı, bu yaşlarda boyun kaslarının tam olarak olgunlaşmadığını, topa kafa ile vurmanın çocuklarda travmatik beyin hasarlarına neden olabileceğini belirtti.

BEYİN HÜCRELERİNİ BOZABİLİR

Doç. Kıbıcı, kafa ile topa vurmanın tekrarlanması durumunda beyin hücrelerinde bozulma sonucu, kronik travmatik ensefalopati denilen hastalığın gelişebileceğine dikkat çekti.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)