adscode
adscode

Uçakta Korsan Alarmı

Kharkov- İstanbul seferini yapan ve içinde 110 yolcusu bulunan Pegasus Hava Yolları'na ait uçak, Ukraynalı bir yolcu tarafından Kış Olimpiyatları'nın yapıldığı Soçi'ye kaçırılmak istendi.

Uçakta Korsan Alarmı
Türkiye'den Haberler
Pilotun Sabiha Gökçen Havalimanı'na indirdiği uçağa yolcuların tahliyesinden sonra yapılan operasyonda korsan yakalanarak gözaltına alındı.

Ukrayna'dan kalkan uçak, Türk hava sahasına girdiği sırada Ukraynalı yolcu birden ayağa kalkarak, "Üzerimde bomba var" diyerek uçağın yönünün Soçi'ye çevrilmesini istedi. Kaptan pilot İlyas Karagülle, kokpite girmeye çalışan ancak başaramayan  korsan, için saat 18.05'te uçakta karartma uygulayıp kaçırılma sinyali verdi. Bunun üzerine Balıkesir'den havalanan iki F-16 havalanarak uçağı Sabiha Gökçen Havalimanı'na indirdirilmesini sağladı. Bu arada korsan, uçağın Soçi'ye gittiğine inandırıldı. Havalimanı'nda hemen kriz masası oluşturuldu. Çevrede alınan güvenlik önlemlerinin ardından uçak, güvenli bölgede beklemeye alındı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nden, uçak kaçırılma olaylarına karşı uzman olan 5 kişilik özel bir ekip Ankara'dan İstanbul'a getirildi. Saldırganla müzakereler sürerken, uçağın pilotu İlyas Karagülle'den, "İyiyiz" mesajı geldi. Yaklaşık 4 saat süren operasyonun ardından, emniyetin özel müzakerecisi Ukraynalıyı ikna edince yolcuların tamamı uçaktan tahliye edildi. Güvenlik güçlerinin sarhoş korsanı etkisiz hale getirmek için uçağa özel bölümlerden girdiği belirtildi.

Vali: Etkisiz hale getirildi

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu yaptığı açıklamada; "Saat 18.00 itibariyle havalimanına Pegasus Havayolları'na ait uçak hava korsanının Soçi'ye inme isteğine rağmen başarılı bir şekilde Sabiha Gökçen Havalimanı'na indirildi. Oluşturduğumuz kriz masasında detaylı ve istihbari bir çalışma yürüttük. Ne yapacağımızı kararlaştırdık. Bu süreçten sonra korsanla müzakerelere başladık. Bu sırada havaalanı trafiğini kapattık. Müzakereler sırasında oluşturulan güvenle, önce kadın, çocuk ve yaşlıları almak istediğimizi belirttik. Güvenlik güçlerimiz de tahliye sırasında gerekli tertibatı aldılar. Yolcuların tamamının boşaltılmasının ardından süratli bir şekilde Özel Harekat Timleri uçağa sızarak süratli ve etkili müdahale ile korsanı etkisiz hale getirildi.  Silah kullanmadan zor kullanmak zorunda kaldık. Korsan saat 22.00 itibariyle etkisiz hale getirildi. Korsanın üzerinde bir bomba yok. Korsanın çantasında elektronik eşyaları vardı. Yolculardan hiçbiri zarar görmedi ve başarılı bir operasyon gerçekleştirildi. Güvenlik güçlerimiz kendilerine duyulan güveni bir kez daha teyit etti. Herkese geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Korsanın üzerinde bomba yoktu. Alkollü olduğu konusunda herhangi bir bulguya ulaşamadık." Bu arada hava korsanının hafif yaralı olduğu belirtildi. Bu arada, Ukrayna güvenlik birimleri, 1969 doğumlu Ukrayna vatandaşının fazla miktarda alkol kullanmış olabileceğini  bildirdi. 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)