adscode
adscode

​UMRE ve TAVAF

Umrenin bir farzı olan tavaf ibadetini yapmak için Kâbe’ye yaklaşıldıktan sonra tavaf yapmak için niyet edilir.

​UMRE ve TAVAF
Türkiye'den Haberler

Umrenin bir farzı olan tavaf ibadetini yapmak için Kâbe’ye yaklaşıldıktan sonra tavaf yapmak için niyet edilir.  Bu noktadan itibaren, önemli olan erkeklerin ihram elbiselerinin üst parçasını sağ omuzlarını açacak şekilde örtünmesidir.  Bu şekilde örtünmeye ızdiba denilir ve sünnettir. Bu şekilde 3 şavt tamamlandıktan sonra omuzlar örtülür ve geri kalan 4 şavt omuzlar örtülü olarak yapılır. Tavaf tamamlandıktan sonra kılınan tavaf namazı da omuzlar örtülü olarak kılınır. Buna benzer bütün detaylar umre turları tarafından umre yapanlara tek tek açıklanır. Ayrıca, http://www.silatur.com.tr gibi firmalar umreye gitmeden önce yaptığı seminerlerle ve dağıttığı kitapçıklarla umreye gidecek olanların gitmeden bu bilgileri öğrenmesini amaçlamaktadır.

Hacerul-Esved
Hakkında bir hadis-i şerifte cennetten olduğu buyrulan çok parlak siyah bir taştır.  Bu taş çok mübarek bir taş olup Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) yaptığı umrede bu taşı öpmüştür.  Bu nedenle, tavafa mümkünse Hacerul-Esved’e dokunarak ve öpülerek, mümkün değilse elle selamlanarak başlanır.  Günümüzde umre fiyatları ve umreye gitme olanaklarının uygun olması nedeniyle Harem-i Şerif yılın her günü, 24 saat çok kalabalıktır ve özellikle Hacerul-Esved ’in önünde izdiham olduğu için mübarek taşa dokunabilmek veya öpebilmek çok zordur.  Hacerul-Esved taşını elle selamlamak şöyle olur.  Öncelikle eller kulak hizasına kadar kaldırılır ve mübarek taşın üzerine konurmuş gibi selamlanır ve el ayası öpülür. Selamlama yapılırken besmele ve tekbir çekilir; yani “Bismillah, Allahuekber” diyerek selamlama işlemi yapılır ve ardından tavaf ibadeti başlamaktadır. Bilinmelidir ki, tavaf 7 şavttan oluşur ve her bir şavt 1 tam tur dönüş yapılarak tamamlanır. Az önce nasıl yapılacağı anlatılan selamlama ise her bir şavt başında tekrarlanır. Diğer taraftan, Hacerul-Esved ’den öncesindeki köşeye Rukni Yemani denir ve bu köşe geçilirken mümkünse elle dokunularak selamlanır. Ayrıca, Rukni Yemani ve Hacerul-Esved arasında namazın sonunda okunan Rabbena Atina şeklinde başlayan dua okunur. Bu duayı okumak sünnettir. Umre tavafının sünnetlerinden biri de remeldir.  Remel, erkek umrecilerin tavafın ilk üç şavtında sağ omuzları da açık olarak hafif kısa adımlarla koşar gibi yapmalarıdır.  Az önce belirtilen sağ omzun açılması olan ıztiba ve remelin ardından sa’y yapılacak umre tavafı gibi tavaflarda yapılması gerekir. Tavaf sırasında umre turlarının vermiş olduğu kitapçıklardaki dualar okunabileceği gibi gönülden geçen dualar da okunabilir. Ayrıca, yine tavaf sırasında Kuran okunabilir, çeşitli zikirler yapılabilir.

Tavaf Namazı
Tavaf bittikten sonra Mescid-i Haram’ın namaz kılınabilecek bir yerinde 2 rekat namaz kılınır.  Bu namaz ihram namazının kılındığı gibi kılınır ve vaciptir. Namazın ardından dua edilir, duadan sonra zemzem içilir ve bir miktar zemzem başa sürülebilir. Daha sonra Hacerul-Esved el ile selamlanarak yapılacak sa’y ibadeti için sefa tepesine doğru yol alınır.
 
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)