adscode
adscode

Velileri en az 350 liralık masraf bekliyor

Defterden kitaba, giyimden ayakkabıya kadar yapılacak okul alışverişinin ekonomiye 2,5 milyar dolarlık canlılık getirmesi beklenirken, veliler de en az 350 liralık bir masrafı üstlenmek zorunda kalacak.

Velileri en az 350 liralık masraf bekliyor
Eğitim
Okulların 19 Eylül'de açılacak olmasıyla birlikte velileri alışveriş telaşı sardı. Defterden kitaba, giyimden ayakkabıya kadar yapılacak okul alışverişinin ekonomiye 2,5 milyar dolarlık canlılık getirmesi beklenirken, veliler de en az 350 liralık bir masrafı üstlenmek zorunda kalacak.

Okulların 19 Eylül'de açılacak olması kırtasiye sektörünü şimdiden hareketlendirirken, tatil sonrası çocuklarının ihtiyaçlarını karşılama telaşına kapılan veliler, kara kara düşünüyor. Defterden kitaba, giyimden ayakkabıya kadar yapılacak okul alışverişinin ekonomiye 2,5 milyar dolarlık canlılık getirmesi beklenirken, veliler de en az 350 liralık bir masrafı üstlenmek zorunda kalacak. Kurdaki oynaklık ve maliyetlerin yükselmesinin yanı sıra asgari ücretteki değişiklik velilerin masraf yükünü çoğaltıyor. İthal spor ayakkabıda fiyatların yüzde 10, kırtasiyede ise yüzde 20 arttığı ifade ediliyor.

EN DÜŞÜK KIRTASİYE HARCAMASI 150 LİRA

Bir öğrenci için yapılan en düşük kırtasiye harcaması 150 ila 190 TL arasında değişiyor. Veliler, fiyat ve sağlık açısından uygun ürünleri alabilmek için çaba harcıyor. Kırtasiye harcamalarına kıyafet ve ayakkabı da eklenince rakam 350-400 TL'yi buluyor. Özel okullara bakıldığında ise bir takım kıyafetin maliyeti ortalama 400 TL'den başlayıp, 1.400 TL'ye çıkabiliyor. Okul ayakkabıları için de 40 ila 200 TL arasında değişen bir harcama yapılıyor.

2,5 MİLYAR DOLARLIK PAZAR

Yeni Şafak'a açıklamalarda bulunan İstanbul Kırtasiyeciler Esnaf Odası Başkanı Yavuz Tekçe, Türkiye'de ilköğretim ve ortaöğretimde eğitim gören toplam öğrenci sayısının 15 milyonun üzerinde olduğu düşünüldüğünde, okulların açılmasıyla birlikte piyasanın canlanacağını söyledi. Perakende sektöründeki fiyatların yaklaşık yüzde 20 artış gösterdiğini dile getiren Tekçe, "Sadece kırtasiye olarak 2016-2017 eğitim öğretim yılında 2,5 milyar dolar pazar payı var. Bu pay ekim ve kasım ayının sonuna kadar ciddi bir hareketlilik kazanacak" dedi.

GİYİM DE EKLENİNCE MASRAF ARTIYOR

Öğrenci velilerinin kırtasiye ve giyim harcamaları hakkkında da bilgi veren Tekçe, "Tek kırtasiye olarak düşünürsek ilkokul kırtasiye masrafı 150 TL, ortaokul 190 TL, lise ise 200 TL civarnda bir harcama gerektiriyor. Velilerin harcamaları tabiki kırtasiye ile sınırlı değil. Buna kıyafet ayakkabı da eklenince masraflar 350-400 TL'yi bulur" diye konuştu.

YÜZDE 75'İ İTHAL ÜRÜN

Yaklaşık 350 adet tedarikçi, üretici ve toptancı ile 25 bin adet de perakendeci firmanın faaliyet gösterdiği kırtasiye pazarının yüzde 75'inin ithal, yüzde 25'inin de yerli ürünlerden oluştuğu tahmin ediliyor. İstanbul'da ise okulların karşısında ve cadde üstünde kırtasiye malzemesi satan yaklaşık 7 bin işletme var.

SAĞLIK RİSKİNE DİKKAT

Öte yandan kırtasiye ürünlerinin fiyatları kadar sağlık açısından risk taşıyıp taşımaması da önem arz ediyor. Türkiye'de 100 kırtasiye ürününden 97'sinin güvenli hale geldiği ifade ediliyor. Ancak tüketicilerin mutlaka ithalatçısı ya da üreticisi belli, etiketli yani kimliği olan ürünleri satın alması gerekiyor.


Yeni Şafak

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)