adscode

Yalnız başına yollara düşen mülteci ve göçmen çocukların sayısı 2010 yılından bu yana beş kat arttı

G7 toplantısı öncesinde UNICEF, mülteci ve göçmen çocukların güvenliğinin sağlanması için dünya liderlerine altı maddelik eylem planını benimsemeleri çağrısında bulundu

Yalnız başına yollara düşen mülteci ve göçmen çocukların sayısı 2010 yılından bu yana beş kat arttı
Dünyadan Haberler
“Onunla birlikte olmazsan beni Avrupa’ya götürmeyeceğini söyledi. Bana tecavüz etti.” – Nijeryalı 17 yaşındaki Mary


UNICEF’in bugün yayınlanan yeni raporunda belirtildiğine göre yalnız başına yolculuk yapan mülteci ve göçmen çocuk sayısı 2010 yılından bu yana hemen hemen beş kat artarak rekor düzeye ulaştı. Yanlarında kimsesi olmayan ve ailelerinden ayrılmış mülteci ve göçmen çocuk sayısı 2010 ve 2011 yıllarında 66 bin iken, 2015 ve 2016 yıllarında bu konumda oldukları belirlenen çocukların sayısı yaklaşık 80 ülkede en az 300 bine ulaştı.

‘Çocuk Çocuktur: Yollardaki çocukların şiddet, istismar ve sömürüden korunması’ başlıklı rapor mülteci ve göçmen çocukların yola çıkışlarının ardındaki nedenlerin ve karşılaştıkları risklerin küresel bir fotoğrafını vermektedir. Bununla birlikte, giderek daha fazla çocuğun gidecekleri yere ulaşabilmek için çoğu kez kaçakçıların ve insan tacirlerinin insafına kaldıkları son derece tehlikeli yollar izlediklerini de göstermekte ve bu çocukların sömürü, istismar ve ölümden kurtarılması için küresel bir koruma sistemine gerek olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.   

UNICEF Genel Direktör Yardımcısı Justin Forsyth’ın konuya ilişkin değerlendirmesi şöyle:  “Bir çocuğun bile tek başına yollara düşmesi önemli bir durumken bugün bu durumda olan sarsıcı sayıda çocuk görüyoruz ve biz yetişkinler onlara gerekli korumayı sağlayamıyoruz. İnsafsız kaçakçılar ve insan tüccarları bu çocukların güç durumundan kendi çıkarları için yararlanıyor; çocukların ülke sınırlarını geçmelerine yalnızca bu çocukları köle gibi satmak ve fuhşa zorlamak için yardım ediyor. Çocukları bu insan avcılarına karşı koruyamıyor olmamız vicdanlara sığacak bir durum değildir.”

Rapor, yanında kimsesi bulunmayan, Nijeryalı 17 yaşındaki Mary’nin öyküsüne de yer vermektedir. Mary Libya’dan İtalya’ya yaptığı dehşet verici yolculukta insan ticaretinin sonucu oluşan travmayı birinci elden yaşamıştır. Mary kendisine yardım vaat eden kaçakçı ve insan taciri kişiden söz ederken şöyle diyor: “Bize iyi davranılacağını, her şeyin yolunda gideceğini söylerken yalan söylüyormuş…” Mary Libya’da üç aydan uzun zaman geçirmek zorunda kaldı ve burada istismara uğradı: “Onunla yatmazsam beni Avrupa’ya götürmeyeceğini söyledi. Bana tecavüz etti.”

Raporda yer alan kimi temel bulgular şu şekilde sıralanmaktadır:

§  2015-2016 yıllarında yanlarında kimsesi bulunmayan 200.000 çocuk yaklaşık 80 ülkeye iltica başvurusunda bulunmuştur.

§  2015-2016 yıllarında ABD-Meksika sınırında yanlarında kimsesi bulunmayan 100.000 çocuk yakalanmıştır.

§  2015-2016 yıllarında yanlarında kimsesi bulunmayan 170.000 çocuk Avrupa’ya iltica başvurusunda bulunmuştur.

§  Yanlarında kimsesi bulunmayan ve ailelerinden ayrılmış çocuklar 2016 yılı ile 2017 yılının ilk aylarında İtalya’ya deniz yolu ile ulaşabilen tüm çocukların yüzde 92’sini oluşturmaktadır.

§  Tüm dünyada insan ticareti-kaçakçılığı mağdurlarının yaklaşık yüzde 28’ini çocuklar oluşturmaktadır.

§  Sahra Güneyi Afrika ile Orta Amerika ve Karayipler,  sırasıyla yüzde 64 ve yüzde 62 olmak üzere tespit edilen insan ticareti mağdurları arasında çocukların en yüksek oranlara ulaştığı bölgelerdir.

§  Kaçakçıların yüzde 20’si insan ticareti yapan şebekelerle bağlantılıdır.

İtalya’da yapılacak G7 Zirvesi öncesinde UNICEF mülteci ve göçmen çocukların korunması ve esenliklerinin sağlanması için hükümetlere altı maddelik eylem planı benimsemeleri çağrısında bulunmaktadır.

Forsyth şöyle devam ediyor: “Bu çocuklar, yolculuklarında güven için tüm dünyadaki hükümetlerin konuyu gerçek anlamda sahiplenmelerine ihtiyaç duymaktadır. Gelecek hafta G’ toplantısında bir araya gelecek liderler altı maddelik eylem gündemimizi benimseyerek bu yöndeki çabaların öncülüğünü üstlenmelidir.”

UNICEF eylem planında şu maddeler yer almaktadır:

1.    Başta yanlarında kimsesi bulunmayan çocuklar olmak üzere çocuk mülteci ve göçmenlerin sömürü ve şiddetten korunmaları;

2.    Bir dizi pratik alternatif geliştirerek, mülteci statüsü isteyen ya da göç etmekte olan çocukların gözaltına alınma uygulamalarına son verilmesi;

3.    Çocukları korumanın ve hukuksal statü tanımanın en doğru yolu olarak ailelerin bir arada tutulması;

4.    Tüm mülteci ve göçmen çocukların öğrenme süreçlerinin devam ettirilmesi ve kendilerine sağlık ve diğer kaliteli hizmetlere erişim olanakları sağlanması;

5.    Kitlesel ölçekte mülteci ve göçmen hareketlerinin temelindeki nedenlerin ele alınması;

6.    Geçiş ve varış ülkelerinde yabancı düşmanlığına, ayrımcılığa ve marjinalleştirmeye karşı mücadele önlemlerinin yaygınlaştırılması.

 

UNICEF ayrıca kamuoyunu da altı maddelik eylem planına destek vererek savaşın, şiddetin ve yoksulluğun yerinden ettiği çocuklarla dayanışma içinde olmaya çağırmaktadır.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
casino siteleri deneme bonus veren siteler 2025 runtobet güncel giriş