adscode
adscode

Yetiştirme yurtları için '21 yaş' teklifi

Yetiştirme yurtlarındaki gençler, kendi ayaklarının üzerinde durabilecek konuma gelinceye kadar devlet güvencesinde olmalı' diyen CHP'li Bayır, üst yaş sınırının 18'den 21'e çıkarılması için yasa teklifi…

Yetiştirme yurtları için '21 yaş' teklifi
Eğitim
CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, 18 yaşına kadar vatandaşların kalabildiği yetiştirme yurtlarında üst yaş sınırının 21'e kadar yükseltilmesini öngören bir kanun teklifi hazırladı.

Bayır tarafından TBMM Başkanlığı'na sunulan kanun teklifi, Sosyal Hizmetler Kanunu'nda değişiklik öngörüyor. Teklif, 18 yaşına kadar vatandaşların kalabildiği yetiştirme yurtlarında üst yaş sınırının 21'e kadar yükseltilmesini içeriyor. Teklifin gerekçesinde, şunlar kaydedildi:

"Yükseköğretimde okuma şansı bulamayan çocukların, mahkeme kararları ile süre uzatımları yoksa 18 yaşından itibaren kurumlarla ilişiği kesilmektedir. Yasalara göre, yurtlarda kalan çocukların koruma kararı genel olarak reşit olana kadar, yani 18 yaşına kadar devam etmektedir."

'Avrupa'da ayrılma yaşı 21'

"18'i geçenlerin liseye devamı halinde 20 yaşına kadar, üniversiteye gidenlerin 25 yaşına kadar, okumuyorsa meslek sahibi edilip 20 yaşına kadar koruma kararları mahkemece uzatılabiliyor. Oysa ki Avrupa'daki bakım süreçlerine bakılırsa, İngiltere'de yurttan ayrılma yaşı 21'dir. Şimdi ise 25'e çıkarılması tartışılmaktadır. Hollanda, Fransa ve Almanya'da da korumadan ayrılma yaşı 21'dir.

Yetiştirme yurtlarında barınan gençler hayata adım atıp, kendi ayakları üzerinde durarak, kendi başlarına yürümeyi öğrenene dek devletin koruması ve güvencesi altında olmalıdırlar.

Kendi ayakları üzerinde durabilecek duruma gelmemiş hiçbir gencin ilişiği bu kurumlardan kesilmemelidir. En azından birer meslek sahibi yapılarak hayata bırakılmaları açısından yaş sınırının 18'den 21'e çıkarılması yerinde olacaktır."

Milliyet

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)