adscode
adscode

YKS başvuru ücreti Meclis gündeminde!

CHP Ankara Milletvekili Levent GÖK YKS ücretini meclis gündemine taşıdı.

YKS başvuru ücreti Meclis gündeminde!
Eğitim
Güncelleme : 12-Feb-20 16:42

ÖSYM tarafından hazırlanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı(YKS) kılavuzunda YKS sınav başvuru ücretleri oturum başına 70 Türk Lirası olarak açıklanmıştır. Geçtiğimiz yıl 50 TL olarak belirlenen oturum başı ücretlere yüzde 40 oranında zam yapılmış, Temel Yeterlilik Sınavı(TYT), Alan Yeterlilik Sınavı(AYT) ve Dil Sınavına girecek bir öğrencinin ödeyeceği ücret 210 TL’ye yükselmiştir. Her adayın TYT dışında en az iki sınava girmek zorunda kalacağı için en az 140 TL ödeyeceği öngörülmekte, geç başvuru ücretlerinin de 75 TL’den 105 TL’ye yükseltilmesiyle geç başvurularda üç sınava girecek öğrencilerden 315, iki sınava girecek öğrencilerden 210 TL alınacaktır. YKS başvuru ücretleri resmi enflasyon oranlarının üzerinde artırılmış, dar gelirli ailelerin geçim ve okul masraflarının yanında çocuklarını üniversite sınavlarına kaydettirmeleri zorlaştırılmıştır. Eğitim en temel haklar içerisinde yer almakta, eğitim hayatını devam ettirmek isteyen öğrencilerden alınan ücretlerin asgariye indirilmesi gerekmektedir. CHP Ankara Milletvekili Levent GÖK'ün konuya ilişkin verdiği soru önergesi:

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince arz ederim.

                                                                         

  

                                                                  Levent GÖK

Ankara Milletvekili

 

         ÖSYM tarafından hazırlanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı(YKS) kılavuzunda YKS sınav başvuru ücretleri oturum başına 70 Türk Lirası olarak açıklanmıştır. Geçtiğimiz yıl 50 TL olarak belirlenen oturum başı ücretlere yüzde 40 oranında zam yapılmış, Temel Yeterlilik Sınavı(TYT), Alan Yeterlilik Sınavı(AYT) ve Dil Sınavına girecek bir öğrencinin ödeyeceği ücret 210 TL’ye yükselmiştir. Her adayın TYT dışında en az iki sınava girmek zorunda kalacağı için en az 140 TL ödeyeceği öngörülmekte, geç başvuru ücretlerinin de 75 TL’den 105 TL’ye yükseltilmesiyle geç başvurularda üç sınava girecek öğrencilerden 315, iki sınava girecek öğrencilerden 210 TL alınacaktır. YKS başvuru ücretleri resmi enflasyon oranlarının üzerinde artırılmış, dar gelirli ailelerin geçim ve okul masraflarının yanında çocuklarını üniversite sınavlarına kaydettirmeleri zorlaştırılmıştır. Eğitim en temel haklar içerisinde yer almakta, eğitim hayatını devam ettirmek isteyen öğrencilerden alınan ücretlerin asgariye indirilmesi gerekmektedir.

         Bu bilgiler ışığında:

  1. YKS sınav başvuru ücretlerinde enflasyon oranı üzerinde bir artışa gidilmesinin sebepleri nelerdir?
  2. Sınav oturum ücretlerini karşılayamayan ailelerin çocuklarının sınava girebilmeleri için ücret muafiyeti sağlanacak mıdır? Sağlanacaksa bu muafiyetten kaç öğrencinin yararlanması öngörülmektedir?
  3. 2002 – 2020 döneminde üniversite eğitimi için girilmesi zorunlu olan sınavlar için bir öğrencinin ödediği ücretleri yıllık temelde açıklar mısınız?
  4. 2002 – 2019 döneminde üniversiteye giriş sınav ücretlerinden muaf tutulan öğrenci sayılarını yıllık temelde açıklar mısınız?
  5. 2002 – 2019 döneminde öğrencilerden alınan üniversiteye giriş sınav ücretlerinin toplam tutarlarını yıllık temelde açıklar mısınız?

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)