adscode
adscode

YÖK kaldırılmalı mı?

Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya'nın bile kapatılmasını önerdiği YÖK, misyonunu tamamladı mı?

YÖK kaldırılmalı mı?
Eğitim
ÖZLEM YILMAZ (AHT)

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya'nın YÖK'ün kuruluş felsefesi ve işleyişi bakımından bugün artık yaşamasının ve savunulmasının mümkün olmadığını belirterek, "Artık bu kurumu geçmişe bir tepki olarak değiştirmek de yetmez. YÖK'ü tamamen lağvetmemiz lazım" sözleri polemik konusu oldu. Peki başındaki kişinin bile eleştirdiği YÖK neden hala duruyor, kaldırılmalı mı? İşte uzmanların görüşleri...

"YÖK MİSYONUNU TAMAMLADI"
Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere:
"Sayın Çetinsaya, bizim daha önce anlattıklarımızı söylüyor. YÖK misyonunu tamamladı. Çünkü YÖK'ün misyonu 12 Eylül rejiminde üniversiteleri tek tipleştirmek, bilimden uzaklaştırmak, akademik özgürlükleri yok etmek, bilim insanları üzerinde baskı kurmaktı. Ayrıca sosyal, toplumsal ve siyasi bilimlerde birçok yasaklar getirerek bilimsel araştırmaları engellemeye de katkıları oldu. Üniversite ve öğretim üyeleri üzerindeki baskılar, hak ihlalleri hala devam ediyor. YÖK bilimin, araştırmanın, nitelikli insan yetiştirmenin önündeki engel olarak her tür katkısını yapmıştır, bu nedenle misyonu tamamlanmıştır. Hükümet birçok yasayı kaldırmasına rağmen YÖK yasasına dokunmadı. YÖK Başkanı'nın sözleriyle bitmez, üniversiteleri yeniden yapılandırmak lazım. Üniversitelerin YÖK'ten kurtulması, demokratik bir yapıya kavuşması gerekir. Üniversitelerin sorunlarına kendi bünyesinde çözüm önerileri getirilmeli, çözüm merkezden yapılmamalı. Bilimin tüm baskılardan arındırılarak, özgürce üretilmesi gerekir. Arındırılmış, özgürce bilim üretilmeli. Üniversitedeki bileşenlerin, demokratik örgütlerin biraraya gelerek yeniden üniversitenin nasıl yapılandırılacağı konusunu tartışması şart. Bizim bu konuda ürettiğimiz çalışmalar var. Tüm bunları Cumhurbaşkanı ve ilgili bakanlıklara verdik, ancak sonuç alamadık. Türkiye'nin artık bu sıkıntıdan kurtulması lazım. Türkiye'de birçok toplumsal sorun yaşanıyorsa, bu bilime yapılan baskılardan kaynaklanmaktadır. Twitter kapatılıyor, üniversiteler hiç fikir üretemiyor. YÖK'ün kendi kendisini lağvetmesi gerekir. Böyle üniversite yönetilmez."

"YÖK ÜNİVERSİTELERİN ÇOK GERİSİNDE, KALDIRILMALI"

Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Danışmanı Turgay Polat:
"YÖK kesinlikle kaldırılmalı. Biz üniversiteleri liseler gibi eğitim veren kurumlar olarak kabul ediyoruz. Oysa üniversiteler, dünyanın pek çok yerinde hem sosyal, hem toplumsal açıdan toplumun ilerlemesine yol açan kurumlardır. Üniversitelerin daha özerk, daha bilimsel çalışması için kısıtlamalardan vazgeçilmesi lazım. YÖK kısıtlayıcı bu anlamda. Rektörü bile belirleyemiyorsunuz, hangi bölümü açacağınıza karar veremiyorsunuz. Bu durum bilimselliğe çok aykırı. Herhangi bir konuda YÖK'ün iznine gerek duyulmadan bilimsel çalışmalar yapılabilmeli. YÖK bugün üniversitelerin çok gerisinde kalmıştır, işlevini yitirmiştir. Ancak akredite eden bir kuruma da ihtiyaç var. Akreditasyon olmak zorunda. Üniversitelerin açılması, yürütülmesi konusunda bir kalite kurumuna hep ihtiyaç var. Onların işleyişini denetleyen bir kurum olmalı. Üniversitelerde denetime ihtiyaç var, ama ne yapması gerektiğini belirleyen bir kurum olmamalı bu. YÖK'e ihtiyaç yok artık."

"YÖK KALDIRILMALI YA DA YENİ BİR YASAYLA ISLAH EDİLMELİ"
Eğitim Bir Sen Genel Başkan Vekili Ahmet Özer:
"YÖK mevcut yapısını aynen devam ettiriyor. Bir anlamda toplamda 176 üniversite var. Şu anda dünya üniversiteleri karşısında Türkiye'deki üniversitelere bakarak YÖK'ün mevcut işlevini göremediği kanaati var ki, biz yıllardan beri bunu söylüyoruz. Biz 'YÖK kaldırılsın' demiştik. 'YÖK madem kaldırılmıyor, öyleyse yeni bir YÖK Yasası'yla ıslah edilsin' dedik. Yeniden düzenleme yapılmasını istedik. Bununla ilgili çalışmalar yaptık. Tüm bu çalışmalar yıllardır devam ediyor. Ama bir türlü gelişme kaydedilmedi. Demek ki Gökhan Bey artık daha fazla böyle devam edemeyceğini gördü ki bu açıklamayı yaptı. Ben de kendisine katılıyorum. Hep bereber gördük ki, bu iş şu anki YÖK anlayışıyla gitmiyor."
Haberin Devamı İçin tıklayın!

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)