adscode
adscode

YÖK’ün Mühendislik Barajı sanki hiç işe yaramayacak!

YÖK, Tıp ve Hukuk’tan sonra mühendisliğe de baraj getireceğini açıkladı.

YÖK’ün Mühendislik Barajı sanki hiç işe yaramayacak!
Milliyet Diyalog
Mimarlık için de baraj düşünüyormuş! Oh ne güzel! Peki, ya eğitim fakülteleri? Öğretmenlik o kadar sıradan bir meslek mi ki, hâlâ YÖK’ün dikkatini çekmedi, baraj getirilmiyor?

YÖK, bugüne kadar neyi doğru yaptı ki, baraj uygulamasını doğru yapsın diyenleriniz mutlaka olacaktır. Ve ne acıdır ki onlara, işte bu kez haklı değilsiniz, demek içimizden gelmiyor. Çünkü maalesef haklılar... Peki, bu baraj, mühendisliğe çeki düzen getirecek mi, çok zor.

YÖK belli ki ÖSYM’nin sınav analizlerini yeterince incelememiş.

Bu yıl, üniversite sınavına başvuran adaylardan, 757 bini Matematik ve Geometri sınavına, 400 bini de Fizik, Kimya, Biyoloji sınavına girmiş.

Peki, bunlardan ne kadarı, mühendislik bölümlerinin yer aldığı MF-4 puan türünde 180 barajını aşmış? Sadece üçte biri yani 251 bini!

LYS’de barajı aşan herkes istediği üniversiteyi seçebiliyor ve özellikle vakıf üniversitelerinde, kontenjanlar dolmadığı için 180 barajını aşan herkes istediği mühendisliğe girebiliyor.

Barajı aşan bu 251 bin adaydan önemli bir bölümü de, zaten, başta tıp olmak üzere sağlık bilimlerine yöneliyor. Yani mühendisliği tercih edecek aday sayısı zaten 240 binin altında!

Peki, bu durumda, YÖK’ün 240 bin barajı ne işe yarayacak? Önceki yılın ve bu senenin sınav sonuçlarına baktığımızda, kontenjanını dolduramayan mühendislikler bile bu sıradaki öğrencileri almışlar, çünkü daha alt sırada öğrenci yoktu.

Ayrıca vakıf üniversiteleri, mutlaka yine bir yolunu bulacaktır, örneğin çift anadal diyerek daha düşük puanlı öğrencileri bu bölüme kaydıracaklar ya da boş kalacaklar. Her iki durumda da çok sancılı gelişmeler yaşanacaktır...

Yazının devamı için tıklayınız !

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)