adscode
adscode

Yurtlara kayıt yarışı başlıyor

KYK yurtlarının başvuru tarihleri açıklanmadı ancak birçok üniversite, yurtlara başvuruları 22 Ağustos’tan itibaren kabul edecek. Vakıfların yurt ücretleri adeta el yakıyor. Yıllık ücretleri 120 bin TL’ye ulaşan yurtların çoğu doldu.

Yurtlara kayıt yarışı başlıyor
Üniversite
Güncelleme : 21-Aug-22 10:49

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) açıkladığı yerleştirme sonuçlarına göre bir yükseköğretim programını kazanan adaylar için kayıtlar, 22-26 Ağustos’ta alınacak. Milliyet'ten Mine Özdemir Güneli'nin haberine göre kayıtlarla birlikte ailesinin yaşadığı yerden farklı bir şehirde okuyacak öğrencilerin barınma telaşı da başlayacak. Ancak yurt bulmak her geçen yıl daha da zorlaşıyor. Öyle ki YÖK istatistiklerine göre 129 devlet, 74 vakıf, 4 vakıf meslek yüksekokulu olmak üzere 208 yükseköğretim kurumunda 4 milyon 454 bin 128’i açık öğretim olmak üzere 8 milyon 296 bin 959 öğrenci bulunuyor. Örgün öğretimdeki öğrenci sayısı 3 milyon 842 bin 831.


Bu yıl mezun olanların yanı sıra 838 bin 892 öğrenci de üniversiteye kayıt hakkı kazandı. Bu durumda örgün öğretimdeki yaklaşık 4 milyon öğrencinin en az yarısının yani 2 milyonunun yurtta kalacağı ya da ev kiralayacağı tahmin ediliyor. Ancak gerek devlet yurtlarının gerekse de üniversitelerin bünyelerindeki yurtların kapasiteleri bu rakamı karşılamaya yetmiyor.

KAPASİTE ARTIRILDI AMA…

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun Milliyet’e verdiği bilgilere göre Kredi ve Yurtlar Kurumu’na ait 768 yurt var ve yatak kapasitesi 719 bin 520’ye çıkarılmış durumda. Devlet üniversitelerinin çoğu da öğrencileri KYK yurtlarına yönlendiriyor. Vakıf üniversitelerinin yurt kapasiteleri ise sadece 35 bin. İllere göre oranlar değişse de öğrencilerin yaklaşık yarısının barınma sorunuyla karşılaşacağı görülüyor.
KYK yurtlarına henüz başvuru tarihleri açıklanmadı. Ancak birçok üniversite, bünyesinde bulunan yurtlara başvuruları, 22 Ağustos’ta almaya başlıyor. Üniversitelerden aldığımız bilgilere göre yurtlara başvurularda yoğunluk yaşanıyor. Bazı yurtlar, önceki yıllardan kayıtlı olan öğrenciler nedeniyle neredeyse dolu durumda. O nedenle öğrencilerin yurt kayıtlarını son tarihe bırakmamaları öneriliyor.

100 BİN TL’Yİ GEÇİYOR

Yurtlara son başvuru tarihleri üniversitelere göre değişiyor. Örneğin İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) 26 Ağustos’ta; Boğaziçi Üniversitesi’nde 29 Ağustos’ta, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) 31 Ağustos’ta, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’da 2 Eylül’de, yurt başvuruları sona eriyor.

Vakıf üniversitelerinin çoğunda da bu ay yurt başvuruları tamamlanıyor. Bu yıl öğrenim ücretlerine yüzde 200’e varan zam oranıyla dikkat çeken vakıfların yurt ücretlerinin de çok yüksek olduğu, yıllık 100 bin TL’yi aştığı görülüyor. Devletlerin yurt ücretleri ise vakıflara göre daha uygun. Vakıfların yurt ücretlerine bakığında 26 Ağustos’a kadar başvuruların devam ettiği Koç Üniversitesi’nde ücretlerin 36.250 TL ile 117.400 TL aralığında değiştiği görülüyor. Okan Üniversitesi’nde 31 Ağustos’a kadar yurt ücretleri 19.285 TL’den başlıyor 77.865 TL’ye çıkıyor. 26 Ağustos’a kadar başvuruları alan Başkent Üniversitesi’nde de yurt ücretleri 50.000 TL ile 70.000 TL aralığında.

22-26 Ağustos’ta yurt başvurularının yapılabileceği Özyeğin Üniversitesi’nde ücretler 18.200 TL’den başlıyor, 67.000 TL’ye kadar çıkıyor. 26 Ağustos’a kadar başvuruların devam ettiği İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde yurt ücretleri 32.000 TL ile 49.000 TL aralığında değişiyor.

DEPOZİTO ALINIYOR

Üniversite yurtlarına başvurularda tarihlere ve kabul şartlarına çok dikkat etmek gerekiyor. Kayıt yaptırmadan önce yurtların yerini ve odaları gidip görmekte de yarar var. Üniversiteler, yurt ücretlerinin yanı sıra depozito alıyorlar. Depozito ise 500 TL’den başlayıp 8 bin TL’ye kadar çıkıyor. Bazı üniversiteler depozitoyu öğrencilerden dolar bazında talep ediyor.

ÜCRETSİZ BARINMA ŞARTLARI

KYK yurtlarında ücretler yurtların özelliklerine göre değişiyor. 379 TL’ye de yurt var, 600 TL’ye de. Ancak bazı öğrenciler, yurtlardan ücretsiz yararlanabiliyor. Ücretsiz barınma şartları ise şöyle:

*Şehit eşi ve çocukları, şehidin çocuğu yoksa bekar kardeşleri,

*Gazi ve gazi çocukları,

*Anne ve babası vefat etmiş olan 25 yaşını geçmemiş öğrenciler,

*Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde barınarak tamamlayanlar,

*Devlet koruması altında olanlar.

KİMLER BAŞVURAMAZ?

Devlet yurtlarından öğrencilerin yararlanabilmesi için belli şartlar aranıyor. Şu kişiler yurtlardan yararlanamıyorlar:

Örgün eğitim veren bir programa kaydı olmayanlar, ailesinin ikamet ettiği il veya ilçe sınırları dışında bir üniversitede öğrenim görmeyenler, Bakanlık veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarının üniversite öğrencilerine hizmet veren yurtlarından çıkarma cezası veya üniversitelerden altı aydan fazla uzaklaştırma cezası alanlar, zorunlu staj hariç brüt asgari ücret tutarının bir buçuk katı üzerinde ücretli bir işte çalışanlar, kamu personelleri, akıl ve ruh hastalığı veya bulaşıcı hastalığı olanlar, 35 yaşını geçenler ve bir suça karışanlar.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)