adscode
adscode

KPSS Sınavında Son Yüz Metreye Girerken Başarıyı Arttırmak İçin Ne Yapmalı?

Başarıyı getiren temel unsur pes etmemektir.

yukselbilgili@hotmail.com




Bu durum, sporun ve yarışmaların her alanı için geçerlidir. Hakemin bitiş düdüğü çalmadan bir futbolcunun koşmaktan vazgeçtiği ya da bir boks müsabakası bitmeden bir boksörün rakibine yumruk atmayı bıraktığı görülmüş şey değildir. Ve unutulmaması gereken temel durum, bitiş düdüğü çalmadan oyunu/yarışmayı bırakmış olan bir kazananın yeryüzünde olmadığıdır. 

Elbette ki KPSS sınavına hazırlanmak, uzun, yıpratıcı ve tarif edilmez zorluklarla dolu bir süreç. Sınava hazırlanan adaylar mezun olduktan sonra kısa bir tatil yapıp, eylül ayından başlamak suretiyle tempolu bir sürecin içine giriyorlar. Bugün itibariyle düşünüldüğünde yaklaşık dokuz aydır ders çalışıyorlar. Ayrıca bu yıl gelen sınırlı kadro ilanlarının gecikmiş olması, hem kadro ilanı bekleyenlerin hem de yeni hazırlanmaya başlayanların moral değerlerini ciddi düzeyde olumsuz etkiledi. Sonuçta sınava hazırlanan büyük bir kitle, verilmiş büyük bir emek ve son bir aya sıkışmış umutlar var.

KPSS ve diğer yarışma sınavlarına hazırlananlar açısından önemli bir açmaz, son yüz metredir. Son düzlüğe girerken, umutların yeşermesi, güzel güneşli günlere bir adım daha atmanın dayanılmaz mutluluğunun adaylarda belirmesi beklenirken, aksi bir durum gerçekleşir ve adaylar strese girerler. Yarıştan kopmaların başladığı, kitapların bir kenara itildiği, kütüphaneye gitmekten vazgeçilen bir dönemdir bazıları için son yüz metre. Strese girmelerinde başaramama riski, aile, arkadaş ve akraba baskısı, öğrenemediği derslerin ve konuların ağır yükü gibi nedenler etkili olur. Stres ve kaygının fazlası, adayı bir bataklık gibi içine çeker ve ders çalışamaz hale getirir. Ve bunalım bir defa başladı mı, artan bir biçimde kendini gerçekleştirir.

Peki sınav yaklaşırken, başarıyı arttırmak için adaylar ne yapmalı? Bu soruya verilecek cevapları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Sınavı kazananların tüm soruları doğru cevaplayamadığı hatırlanmalı. Yani sınav kazananlar kusursuz olanlar değil, az yanlış yapanlardır. Ortalama 40 alan sorusunun yarısından biraz fazlasını doğru yapanlar kurum sınavlarına girme hakkı kazanmaktadır. Bu durumda eksiklere rağmen kazanmak mümkündür. Kaldı ki eksikler, kurum sınavlarına kadar tamamlanabilir.
  • KPSS sınavına kalan zaman eksikleri tamamlamak için bir fırsat olarak görülmeli ve kaygılanmak yerine eksiklere odaklanılmalı.
  • İlave bir ya da iki doğru cevabın sonuçları değiştirdiği hatırlanmalı ve bol soru çözülerek netler arttırılmaya çalışılmalıdır. Hatalı yapılan soruların çözümleri iyi analiz edilmeli ve bu eksikler tamamlanmaya çalışılmalıdır.
  • Kalan sürede her gün bir deneme sınavı yapılarak tempo arttırılmalıdır. Deneme sınavları genel bir tekrar niteliği taşıdığı için sorular iyi hazırlanmış ise ÖSYM formatına uygun olacaktır. Buradan eksikleri tespit etmek ve eksiklere dayalı hızlı tedbir almak mümkün olacaktır.
  • Son on güne, on deneme çözülmesi başarıyı arttıracaktır.
  • KPSS sınavına kadar tempoyu arttırarak çalışan adaylar için sınavı nasıl geçerse geçsin eylül ayında yapılacak kaymakamlık sınavına da bir ön hazırlık olmuş olacaktır. Bu açıdan ayrı bir motivasyon kaynağı olacaktır.

Sonuç olarak “son yüz metreyi koşmayan, asla yarışı kazanamaz”.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)