adscode
adscode

Araştırma üniversitelerine 100 milyon ayrılmış. Peki neyi araştıracaklar?

Dünya sıralamasında ilk 100’e giren üniversiteler devasa bütçelere sahip. Araştırmaya ayırdıkları para da bizim tümüne ayırdığımızdan daha fazla.

aguclu@milliyet.com.tr




YÖK araştırma üniversitelerine 100 milyon lira ayırmış. Üniversite başına 5 milyon yani 300 bin dolar çok para değil ama dünya ölçeğinde ise komik ötesi. Asıl önemli olan o paranın nereye, niye harcanacağı, getirisinin ne olacağı ve nasıl denetleneceği?..
Dünya sıralamasında ilk 100’e giren üniversiteler devasa bütçelere sahip. Araştırmaya ayırdıkları para da bizim tümüne ayırdığımızdan daha fazla.
Bizimle onlar arasındaki en önemli farklılık ise mali kaynakların önemli bir bölümünü üniversite olarak kendimiz yaratamıyor olmamız.
Güçlü üniversiteler bütçelerinin üçte birini devletten ya da vakıflardan, üçte birini öğrenciden, üçte birini de kendi kaynaklarından yani araştırmadan kazanıyorlar.
Bizde ise tek ayaklı bir bütçe söz konusu. Ya devlet fonluyor ya da öğrenciler. İstisnai birkaç vakıf yok değil ama onlar da diğerleri gibi yeterince bilim üretmiyor...
Umarız bundan sonrası çok daha farklı olur. Olmalı da...
YÖK Başkanı Özvar, destek programının işleyişine ilişkin usul ve esasların Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile eşgüdüm içerisinde, YÖK tarafından hazırlanarak üniversitelere duyurulduğunu belirterek şöyle konuşmuş:
"Destek programı çerçevesinde, bu yıldan itibaren geçerli olmak üzere, YÖK Başkanlığı tarafından her yıl yapılacak performans değerlendirmesi sonuçlarına göre, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından araştırma üniversitelerine yıllık olarak kaynak tahsis edilecek. Araştırma üniversiteleri kendilerine tahsis edilen bu kaynağı, YÖK tarafından eşleştirildikleri alanlardaki bilimsel araştırma projelerinin desteklenmesinde kullanabilecek. Bu yıl
için 100 milyon liralık kaynak, araştırma projelerinde kullanılmak üzere 20 devlet üniversitesine aktarılacak.”
Bu projeler neler ve kaçı makale yazmanın ötesine geçip ürüne dönüşecek,
Ülkemize ne kadarlık bir katma değer kazandıracak, ülkemiz sorunlarına nasıl çözümler getirecek, bölgesel kalkınmaya yararları ne olacak, Üniversite sıralamalarında ilk 100’e giren olacak mı hep birlikte göreceğiz..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)