adscode
adscode

Bu yanlışa dur demenin zamanı hala gelmedi mi?

Liselere Giriş Sınavı LGS’de, dil bilgisi sorularının yer alıp almayacağı, aylardır tartışılıyor. Neden? Çünkü, eğer sınavda dil bilgisi yoksa, öğretmenler bu dersi pas geçecek, öğrenciler de “boş yere” zaman kaybetmeyecek! Oysa dil bilgisi, bir dilin matematiğidir, nasıl ki matematiksiz mühendislik olmazsa, dil bilgisi olmadan da okuma, yazma, anlama yani dil olmaz!

aguclu@milliyet.com.tr




MEB, dil bilgisi konusuna, ne olur artık bir karar versin ama sınav odaklı olmasın! Önce şu kafa karışıklığı ortadan kalkmalı:

Bakan Selçuk, “dil bilgisi, gramer soruları olmayacak” dedi, örnek sorularda ve Talim Terbiye Kurulu’nun “konu ve kazanımlara” yönelik açıklamalarında ise bir var bir yok!
Veliler tedirgin ve net cevap istiyor:


LGS’de dil bilgisi var mı, yok mu?..

Onca açıklamadan sonra, sınavda bu yönde sorular yer alırsa, güven erozyonu tavan yapar!

 

Aynanın öteki yüzünde ise sınav odaklı yarışın, eğitim sisteminde yarattığı korkunç tahribatın görüntüler var.

 

Çocuklarımız sınavda soru çıkmıyor ya da çok az soruluyor diye Beden Eğitimi, Müzik, Felsefe ve daha pek çok dersin dersi ve kazanımlarını unutmuş, Tarih, Coğrafya gibi birçok dersi de, zaten topu topu birkaç soru çıkıyor diye “öğrenmesem de olur” dersler arasına atmıştı! Şimdi buna Dil Bilgisi de eklendi. Yarın bazı aklıeveller gelip diğer temel derslere de el atarsa hiç şaşırtıcı olmaz!..

 

Sonra çıkıp, neden hiç sanatçı, sporcu, düşünür, entelektüel ve en önemlisi de, her konuda duyarlı ve donanımlı iyi bir insan, iyi bir yurttaş yetiştirmiyoruz diye ah vah ediyoruz.

Peki bu yanlış, nereye kadar böyle devam edecek?..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)