adscode
adscode

Churchill: “İngiliz tarihinin en utanç veren yenilgisini burada aldık”

Churchill: “İngiliz tarihinin en utanç veren yenilgisini burada aldık, Çeyrek milyon gencimiz yaşamını Gelibolu’da yitirdi. Bir daha aynı hatayı yapmak istemiyorum”

aguclu@milliyet.com.tr




Çanakkale Zaferi Kurtuluş Savaşı’mızın işaret fişeğiydi. Her şey onunla başladı. Mustafa Kemal orada doğdu. Yedi düvele topraklarımızı dar edeceğimiz orada görüldü. Bugün bu zaferi 1915 Çanakkale Köprüsü’yle taçlandırıyoruz.

Oscar ödüllü İngiliz aktör Gary Oldman, Darkest Hour filminde Churchill’i canlandırmıştı.
Film, Amerika komutasındaki müttefik kuvvetlerin, Alman işgali altındaki Fransa’ya yapacakları askeri çıkarmayı konu alıyor.
Askerlerin bir an önce yapmak istedikleri çıkarmaya Churchill ısrarla karşı çıkıyor ve her defasında Gelibolu hatırlatması yapıyor.
“İngiliz tarihinin en utanç veren yenilgisini burada aldık, Çeyrek milyon gencimiz yaşamını Gelibolu’da yitirdi. Bir daha aynı hatayı yapmak istemiyorum” diyordu...
Oscar’lı aktörün, törenden hemen sonra yaptığı röportajda, Gelibolu ve özellikle de Mustafa Kemal için söyledikleri, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin önemini ortaya koyuyor. Görünen o ki başta Çanakkale olmak üzere yakın tarihimiz konusunda hâlâ bilmediğimiz, yanlış ya da eksik bildiğimiz çok şey var.

Çocuklarımıza bugün öğrenip yarın unuttukları sınav odaklı bilgiler kadar tarihimizi, coğrafyamızı, değerlerimizi de öğretmeliyiz..
Asya ile Avrupa’yı bir kez daha sım sıkı bağlayan bu köprü, umarız savaşları değil barışı
perçinler.
Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere 1915 Çanakkale Köprüsü’ne emeği geçen herkese
sonsuz teşekkürler...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)