adscode
adscode

Eğitimde madalyonun öteki yüzü

Ankete katılan öğretmenlerin, okullarındaki öğrencilerden yüzde 52,20'sinin ailelerinin gelir durumunun orta düzeyde, yüzde 45,60'ının düşük düzeyde.

aguclu@milliyet.com.tr




Türk Eğitim-Sen "Eğitimde Fırsat Eşitliği Raporu"nu açıkladı. Okul formalarının değişmesinden eğitimde fırsat eşitliğine, kariyer basamaklarından eğitime ayrılan bütçeye ilginç tespitler var. MEB ne kadar ciddiye alacak hep birlikte göreceğiz... 

- Ankete katılan öğretmenlerin, okullarındaki öğrencilerden yüzde 52,20'sinin ailelerinin gelir durumunun orta düzeyde, yüzde 45,60'ının düşük düzeyde, 

- Yüzde 49'u okullarındaki öğrencilerin ailelerinin eğitim seviyesinin düşük, yüzde 47,50'sinin de orta düzeyde 

- Yüzde 51,40'ı dezavantajlı öğrencilerin okulun bütün fiziki imkanlarından kolaylıkla yararlanabildiğini, yüzde 34,40'ının kısmen yararlanabildiğini ve yüzde 13,10'unun ise yararlanamadığını ifade etti. 

- Katılımcıların yüzde 69,60'ı okul formasının zorunlu kıyafet olarak kabul edilmesinin öğrenciler açısından fırsat eşitliği sağlayacağını düşünmüyor. 

- Öğretmenlerin yüzde 71,80'inin okul bütçelerinin yeterli olmadığını, yüzde 18,20'sinin kısmen yeterli olduğunu, yüzde 8,20'sinin ise yeterli olduğuna inanıyor 

- Okullarda düzenlenen gezi, piknik ve tiyatro gibi etkinliklere bütün öğrencilerin katılamadığını ileten öğretmenler bu oranının yüzde 40 olduğunu söyledi. 

- MEB'in eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak için öncelikli yapması gerekenler konusunda katılımcıların en fazla belirttiği hususlar ise şöyle: 

- Dershanelere ihtiyaç duyulmayacak eğitim ortamının inşa edilmesi, 

- Öğrenci yeteneklerini geliştirebilecek eğitim ortamlarının oluşturulması,

- Teknolojik altyapı ve donanımın iyileştirilerek standart hale getirilmesi 

- Eğitime ayrılan bütçenin artırılması 

- Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 73,10'u, kendilerinin eğitim öğretim ortamlarında, yüzde 75'inin de yönetici olmak için aynı fırsatlara sahip olmadığına inanıyor. 

- Katılımcıların yüzde 63,70'i öğretmenlik kariyer basamaklarının fırsat eşitsizliğine neden olduğunu, yüzde 12,50'si kısmen neden olduğunu, yüzde 22,50'si ise fırsat eşitsizliğine neden olmadığını ifade etti. 

Çözüm? 

Önce sorunların sorun olduğu konusunda ortak paydalarda birleşmek gerekiyor...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)