adscode
adscode

LGS Tercihleri Başlamaya Başlıyor da!..

Devlet liselerine giriş başvuruları yarın başlıyor.

aguclu@milliyet.com.tr




Peki, herkesin önünü görebildiği sağlık bir tercih ortamı var mı? Evet demek çok zor. Hem okulların geçen yıl aldığı son öğrencinin hem de bu yıl tercih yapacak öğrencilerin il sıraları belli değil. Dahası, tercih edilecek okul ve tercih sayısı çok az!..

Liselere girişte velilerin ağzını bıçak açmıyor. Çünkü önlerini göremiyorlar.
Özel okullarda aradığını bulan öğrenci sayısı 10 bini bulmaz. Diğerlerinin aklı devlet liselerinde olacak. Yine aynı şekilde, devlet liselerini bekleyen öğrenciler de, özellerde istedikleri bir fırsat yakaladıklarında, anında o tarafa yöneleceklerdir.
Bu arada okul değiştiren velilerin, çektikleri eziyet ve yaptıkları masraf yetmiyor gibi bir de kayıt döneminde okullara para kaptırıyorlar. Özel okullar, kaydını alan öğrencilerden, ilk taksitin bir bölümünü neden keserler hala anlayabilmiş değilim.
O kontenjanlar boş kalsa tamam anlarım ama anında yerine yeni öğrenci alıyorlar. Ve bu durum, yıllardır devam etmesine karşın, velileri koruyan bir düzenleme hala gerçekleşmedi...

Devlet liselerine girişte, hem tercih edilecek okul sayısı çok az hem de tercih sayısı çok yetersiz. Bir de tercihlerin tümünü istediğiniz yön de değil de dağıtarak kullanma zorunluluğu, velileri iyice köşeye sıkıştırıyor.
Oysa üniversiteye girişte adaylar çok daha özgür. Hem tercih sayısı çok daha fazla hem de adaylar tercihlerini istedikleri yönde kullanabiliyorlar.
Örneğin, eğer isterlerse tüm tercihlerini özel ya da devletten yapabiliyorlar. Yine aynı şekilde hukuk isteyen bir aday, tüm tercihlerini hukuk fakültesi yönünde kullanabiliyor. MEB de, neden aynı yöntemi denemez, anlamak çok zor!

Peki ilk kayıt dönemi sonunda taşlar yerli yerine oturur mu?
Mümkün değil.
Velilere önerimiz, yaz boyunca, kayıt dönemlerini yakından izlemeleri, hatta okullar açıldıktan sonra da nakil dönemlerini! Çünkü önemli fırsatlar çıkabilir...

İlginç olan ise liselere girişte onca sorun yaşanırken MEB'in ve özellikle de Bakan Ziya Selçuk'un sessizliği.
Hemen her fırsatta, her konuda konuşan Bakan Selçuk'un, veli ve sınavzede öğrencilerin gönlünü alacak, geleceğe çok daha emin baktıracak, devlete olan güvenlerini pekiştirecek, bir çift sözü esirgemesi enteresan.

Velilerimize, dün olduğu gibi yarından sonra da sabır diliyoruz. Çünkü en fazla ona ihtiyaçları olacak...



Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    2 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (2)