adscode

Şimdi tercih zamanı!

Her şeye rağmen bu noktaya kadar geldiyseniz, emin olun bir şekilde su akıp yolunu bulacaktır. Yeter ki paniğe ve karamsarlığa kapılmayın.

aguclu@milliyet.com.tr




Üniversite sınav sonuçları açıklandı. Yüz binlerce evde heyecan dorukta. Asıl zorlu süreç şimdi başlıyor. Hangi üniversite, hangi kent, hangi meslek, vakıf mı, devlet mi, ev mi yurt mu, mezuna kalmak mı, yoksa bu yıl neresi olursa oraya girmek mi? Zor sorular, zor kararlar.
Her şeye rağmen bu noktaya kadar geldiyseniz, emin olun bir şekilde su akıp yolunu bulacaktır. Yeter ki paniğe ve karamsarlığa kapılmayın.

Kaçırdıklarınız ya da kaçıracaklarınız yerine kazanabileceğiniz yerlere odaklanın. Puanınızın ya da başkalarının sizi yönlendirdiği yere değil, hayalini kurduğunuz mesleğe odaklanın ve o nerelerde ise gidin orada öğrenim görün. Üniversite elbette önemli ama dört, beş yıllık bir süreç asıl önemli olan ise ömür boyu süren meslektir. Bu yüzden üniversiteden çok mesleği ön plana çıkartmalısınız ama sizin için en doğru olan mesleği!

Tercih sıralamalarının asıl püf noktası işte budur. Hemen her yıl yüz binlerce öğrenci öğrenim gördüğü üniversiteyi ya da mesleği bırakıp, yeniden sınava giriyor. Ki bunların içerisinde on binlerce üniversite mezunu da var. Ne olur siz de onlardan birisi olmayın...

İyi puan her şey olmadığı gibi kötü puan da dünyanın sonu değildir. Her puana göre girilecek yerler var. Başvuran sayısı fazla gibi görünse de niyeti olan herkese yetecek kadar yer var. Hatta kontenjanlar dolmuyor bile. Bu noktada önemli olan, kendiniz için en doğru olanı bulmak.

Kazandığınızda gidip okumayacağınız, mezun olduğunuzda da o işi yapmayacağınız bölümleri tercih listesine kesinlikle almayın. Popüler olan ya da başkaları için doğru olanı değil, sizin ilgi, yetenek, hayalleriniz ve puanınızla örtüşen yerlere yönelmeniz, en doğru kararı almanıza olanak sağlayacaktır.

Tercih süresince sizin için en doğru olanın neler olacağı konusunda tüm ayrıntıları sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz...

Zor bir süreç ama altından kalkılamayacak bir durum söz konusu değil. Ayağınız yerden kesilmesin, umutlarınız tükenmesin, gerekenleri zamanında araştırın, zamanında karar verin yeter!


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Hani kura çekilecekti?
MEB, YÖK ve ÖSYM???
Sorunlar yumağı!