Yeni öğretim yılına hızlı başladık. Hemen her gün yeni bir karar açıklanıyor. Bu kararlar, keşke yeni öğretim yılı başlamadan önce açıklansa, yeterince tartışılsa ve gelecek öğretim yılında uygulamaya konulsaydı! Örneğin mülakat! Son durum nedir bilen var mı?..
Ölçme ve değerlendirme konusunda bir standart oluşturmadan belirlenen baraj puanlarının hiçbir anlamı olmaz.
Bazı okullarda 5 üzerinden 5’le mezun olanı zor bulursunuz, bazılarında ise 5’in altında ortalaması olan yok gibi. Özellikle de 5 ortalama ile mezuniyet garantisi veren özel okullarda!
Türkçe ortalama konusunda alınan karar kulağa hoş geliyor. Geç bile kalındı diyemeyiz çünkü önceki yıllarda da uygulandı ve rafa kaldırıldı.
Kalıcı olabilmesi için herkese yönelik ortak bir sınavın yapılması gerekir ki bu da çok zor. Çünkü tüm öğrencilere aynı eğitimi veremiyoruz.
Dahası bu konuda ille de bir baraj gelecekse, böylesi bir KPSS Alan Yeterlilik Sınavları için de düşünülmeli. Hem de her ders için.
LGS ve YKS’de de Türkçe de dahil tüm derslerde Türkiye ortalamaları yerlerde sürünüyor.
Onlar bir başarı sınavı değil yeterlilik sınavı diyenler çıkabilir ama ağar söz konusu olan yeterlilikse, “sıralama”dan, “yeterliliğe” geçme zamanı gelmiş demektir…
Üniversiteye girişte Türkçe de dahil neredeyse tüm barajları kaldıracaksınız, ilk ve orta dereceli okullara 70 barajı getireceksiniz!
Kalite konusunda kararlıysak, başta Türkçe olmak üzere tüm derslere hak ettiği önemi vermek zorundayız…
Peki şişirilmiş hormonlu notların önüne nasıl geçilecek?
Örneğin okul puanı ile sınav puanları arasında derin uçurumlar varsa, bu hiç sorgulanmayacak mı?
İlköğretim de sınıfta kalma olmadığı için bu karardan onlar muaf mı tutulacak? Tutulurlarsa bu büyük bir hata olmaz mı?
Temel zayıf olursa, üzerine nasıl bina inşa edebilirsiniz, nasıl baraj getirebilirsiniz?
Örneğin liselerde hatta üniversitede 4 işlemi bilmeyen öğrencilerden söz ediliyor. Matematik için de böylesi bir baraj düşünülmesi gerektiğini düşünenleryok mu?
Haksızlar mı?
Peki ya Tarih ve Cığrafya, temel bilimler, spor, sanat, felsefe olan önemsiz mi? Tamam Türkçe gibi 70 olmasın ama en az 50 olsa fena mı olur?.. Konu çok önemli ve düşündükçe içinden çıkılamaz hale geliyor. Boşuna “eğitim ciddin bir iştir” dememişler.
Bu yüzden her yönüyle ciddiye almamız gerekir.
Maç başladıktan sonra kurallar değişmez!..