adscode
adscode

Üniversitelerimiz Geleceğe Ne Kadar Hazır?

ODTÜ eski Rektörü Ural Hoca'nın 2020'nin en önemli 10 buluşu'na yönelik tespitleri çok çarpıcı. Hemen hepsi de bilim odaklı. Yine aynı şekilde yapılan diğer başka araştırmalara göre, 20, 25 yıl içerisinde bugünkü mesleklerin yüzde 70'i yok olacak! Peki üniversitelerimiz buna ne kadar hazır?..

aguclu@milliyet.com.tr




 
 
Üniversiteler ve dolayısıyla bilim, geleceğin lokomotifidir. Onlar ne kadar güçlü ise ülke o kadar güçlü demektir. AR-GE de bu sürecin tamamlayanıdır...
 
Oysa üniversite deyince bizim aklımıza gelen en son şey onlar. Bu alışkanlıklarımızdan vazgeçip, geleceğe odaklanma zamanı geldi de geçiyor.
 
Üniversitelerimizin, hem bilim üretimi hem de geleceğin mesleklerine yönelik olarak çok daha yoğun bir hazırlık içerisinde olmaları gerekiyor ki, geleceğe umutla bakalım.
Çalışmalar yok mu? Elbette var ama diğer kısır tartışmaların gölgesinde kalıyor. 
 
2020'ye Damga Vuran Buluşlar

Geride bırakılan yıla damga vuran buluşlar arasında, iki Türk bilim insanı tarafından geliştirilen ilk m-RNA tabanlı aşı başı çekerken yapay zeka yardımıyla kanser tanısının konulması, nanoteknoloji ile uzaktan kontrollü hormon salgılanması, hastaların çok daha az X-ışını alacakları yeni röntgen teknolojileri sağlık alanında yepyeni teknolojilerin kapılarını araladı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ural Akbulut, uluslararası dergiler Science ve Nature ile önemli bilimsel konferanslar gibi kaynaklardan, 2020'de bilim dünyasında yaşanan önemli gelişmeleri, yüzlerce buluş arasından derledi.

Buna göre, 2020'de dünyayı saran yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının önüne geçmek için dünyanın önemli laboratuvarları aşı için seferber oldu.

Geride kalan yılda, BioNTech tarafından üretilen Kovid-19 aşısı, dünyada kullanıma giren ilk m-RNA tabanlı aşı olarak tarihe geçti.

 

İşte Ural Hoca'nın en önemli 10 buluşu:
 

Yapay zeka yardımıyla kanser tanısı gerçekleştirildi

İngiltere'deki Imperial College London'a bağlı olan Kanser Araştırma Merkezi, "Deep Mind" adlı yapay zeka sistemini kullanarak kanser tanısı yapmayı başardı.

. Nanoteknoloji ile uzaktan kontrollü hormon salgılama tekniği

ABD'de Malzeme Bilimleri ve Bilişsel Bilimler alanlarında uzman olan Prof. Dr. P. Anikeeva ve ekibi, manyetik nano parçacıklar yardımıyla adrenal bezini uyararak adrenalin ve kortizon hormonları üretmeyi başardı. ABD üniversitelerinden MIT'de gerçekleştirilen buluşun hormonlarla bağlantılı bazı ruhsal bozuklukların tedavisi için yeni olanak sağlayabileceği açıklandı.

 

. Röntgen film çekimleri için 100 kat daha hassas algılayıcı geliştirildi
ABD'de Los Alamos Ulusal Laboratuvarı ile Argonne Ulusal Laboratuvarı'nın ortak araştırmaları sonucunda perovskit adlı kalsiyum titanat mineralinden ince filmler üretildi. u yeni algılayıcılar, X-ışınlarının fotonlarını elektrik sinyallerine çevirebildiği için dışardan bir enerji kaynağına ihtiyaç duyulmuyor.

 

. Düz şeffaf plakadan panoramik mercek yapıldı
ABD'de fotoğraf çekerken geniş açıyla panoramik görüntü alabilmek için kullanılan ve balık gözü olarak bilinen mercekler gibi görüntü almayı sağlayan düz bir mercek yapıldı.

MIT'den yapılan çalışmalarda sadece 60 derecelik bir açı kapsanabilirken MIT'de bu yıl geliştirilen düz mercek, 180 dereceyi kapsayan görüntüler alınmasını sağlıyor.

. Dünyada ilk kez oda sıcaklığında süper iletken yapıldı
Süper iletken malzeme 1911'de keşfedilmiş ve cıvanın -268,9 derece gibi çok düşük sıcaklıklarda elektrik direncinin sıfırlandığı açıklanmıştı. Bugüne kadar süper iletkenlik çok düşük sıcaklıklarda elde edilebildiği için soğutma masrafı çok yüksekti.ABD'de Nevada Üniversitesi (Las Vegas) ve Rochester Üniversitesindeki fizik bölümlerinin ortak çalışmasıyla hidrojen, karbon ve kükürt elementlerinden sentezlenen madde ile oda sıcaklığındaki ilk süper iletken üretildi.

. Bazı canlı bitkilerin sürekli ışık saçması sağlandı
Rusya Biyoorganik Kimya Enstitüsü, Londra Tıp Bilimleri Enstitüsü ve Avusturya Bilim ve Teknoloji Enstitüsünün ortak çalışması sonucunda, önceki denemelere oranla bitkilerin daha parlak ve sürekli ışık yayması sağlandı.  Bu özelliğin, bitkilerin iç işleyişinin izlenmesini sağlayacağı ve parlama özelliklerini korumaları için daha önceki çalışmaların aksine, bitkilere herhangi bir ilaç takviyesi gerekmeyeceği vurgulandı. Bu çalışma, Nature Biotechnology dergisinde yayımlandı.

Avustralya'da tek bir optik yonga ile internet hız rekoru kırıldı
Avustralya'daki Monash, Swinburne ve RMIT üniversitelerinin ortaklaşa yürüttüğü araştırma sonucunda mikro-tarak adı verilen optik yonga ile internette hız rekoru kırıldı. 

. İlk kez iki atomun birleşmesi ve ayrılması görüntülendi
Almanya'nın Ulm Üniversitesinde Malzeme Bilimleri uzmanı olan Prof. Dr. U. Kaiser ve İngiltere'de Nottingham Üniversitesi profesörlerinden A. Khlobystov, iki atomun birleşmesini ve ayrılmasını canlı gözlemlemeyi başardı. 

. Güneşin görünür bölgedeki tüm ışınlarını kullanma olanağı doğdu
ABD'de Ohio State Üniversitesinin Kimya Bölümünde Prof. Dr. C. Turro, güneş ışınlarının görünür bölgesindeki tüm ışınların enerjisinin kullanılmasını sağlayan bir molekül geliştirdi. Böylece ilk kez güneşin görünür bölgedeki tüm ışınlarını kullanarak elektrik üretilmesi ve aynı anda üretilen elektrikle hidrojen gazı elde edebilmeleri mümkün oldu.Bu sistem ile var olan güneş enerji panellerine oranla yüzde 50 daha fazla verim elde edildiği açıklandı. 

 

Benzeri çalışmalar için darısı bize diyelim...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)