adscode
adscode

Zor Hafta!

Milyonlarca üniversite adayı için zor bir hafta. YKS sonuçları açıklanacak. Bu bir anlamda, geleceğin anahtarı olacak. İyi puan, umut vaat eden bir gelecek, vasat bir puan ise hayallerin bir başka bahara ertelenmesi olacak...

aguclu@milliyet.com.tr




Umarım, taslak da olsa tercih listesi hazırlamışsınızdır.
En azından, hangi üniversiteler, hangi meslekler, hangi kentler, ev mi, yurt mu, devlet mi, vakıf mı sorularının cevabı, kafanızda şekillenmiştir!

Eğer hala bu kritik sorulara cevap bulamadıysanız, şu andan itibaren cevap aramanızda yarar var. Yoksa, son dakikaya kalır ki, bu da yeni maceralara yelken açmak demektir!
Tercih listelerinin hazırlanması, sınav maratonunun en önemli süreçlerinden birisi. Bu yüzden hak ettiği önemi de, zamanı da ayırmak zorundasınız.
Her yıl yüz binlerce aday, tercih kurbanı oluyor. Son dakika tercihleri yüzünden tüm hayatını altüst edecek kararlar alıyor ve kendini bir anda hiç istemediği bir kentte, üniversitede, fakültede bulabiliyor!

Tercih sıralamasının en önemli püf noktası şu:
Kazandığınızda, benim bu kentte, bu üniversitede ne işim var diye sevinmeyeceğiz, kayıt yaptırıp mezun olmayacağınız, mezun olduktan sonra o mesleği severek yapmayacağınız bölümleri asla tercih listenize almayın!..
Böylesi bir tercih, en az iki yılınıza, belki de bir ömür boyu mutsuzluğunuza neden olabilir!
Niye mi?
Kazandığınızda, gidip kayıt yaptırmasanız bile bir sonraki yıl yani gelecek yıl orta öğretim başarı puanınız, yarı yarıya düşecektir. Dolayısıyla bu yıl devam etmediğiniz bir tercih, sadece bu yılı değil gelecek yılı da riske edecektir.
Ya da diyelim ki, madem kazandım bari okuyayım ve bitireyim derseniz, bu da yaşam boyu mutsuzluğu beraberinde getirebilir. Çok örneklerini gördük. İçine sinmeyen bir fakülteyi, sırf işsiz kalmamak için yazıp, sonra da, bu mesleğe mahkum olanların mutsuzluğu hiç çekilir gibi değil. Sakin, bu kötülüğü kendinize yapmayın!

İş, elbette önemli ama severek yapacağınız bir meslek, çok daha önemli!..



Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)