adscode
adscode

Çocuk Kalbinde Dünya

İzmir Karşıyaka’da yer alan Nebahat Alpaslan Karadavut İlkokulu 3-C sınıfı çocukları, Çocuk Kalbinde Dünya adını verdikleri bir kitapta, kendi yazdıkları öyküleri buluşturdular.

damlaaktan@gmail.com




Bir çocuk isterse dünyayı değiştirir. Onlarca çocuk isterse, mucizeler yaratabilir. Ve daha küçücük yaşlarında, beraberce, bir olup, dayanışmanın gücünü kanıtlarcasına, bir kitap yazabilir. Zaten yazma yetisi de, henüz o yaşlarda gelişmeye başlar ve eğer bir yetenekse de hayat boyu o yaşlardan gelen ilhamla gelişir ve devam eder. O nedenle de ne kadar çok öğretmen, çocukları yazmaya, hayal etmeye, yaratmaya, dönüştürmeye, ilham vermeye teşvik edebilirse, dünya da o kadar güzel bir yer haline gelebilir. Çünkü yazmak, anlamayı, gözlemlemeyi, empati kurabilmeyi ve tüm algıladıklarını yansıtabilmeyi içerir.

****

İşte böyle bir başarıyı paylaşacağım bugün sizlerle...

****

İzmir Karşıyaka’da yer alan Nebahat Alpaslan Karadavut İlkokulu 3-C sınıfı çocukları da, Çocuk Kalbinde Dünya adını verdikleri bir kitapta, kendi yazdıkları öyküleri buluşturdular.

İçinde Turli’nin Doğa Sevgisi, Küçük Arının Planı, Yunus Moni gibi kısa öykülerin yer aldığı kitap, Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde basılırken, içinde doğa ve hayvan sevgisini içeren temalar bulunuyor.

“Mutlu bir yaşama giden yol okumaktan geçer” ana fikriyle oluşan kitapta, sevgi, insan-doğa ilişkisi, hayvan sevgisi, doğayı kirletmemek, çevre bilinci gibi farklı olgular çocukların kalbinden dünyaya yayılıyor. Derin Su Baykuş’un kaleme aldığı Turli’nin Doğa Sevgisi ise, günümüzde önemli bir sorun haline gelen çevre ve denizlerdeki kirliliğe dikkat çekerken, Derin Su, kahramanı Turli’nin gözünden dünyayı ele alıyor ve tüm okuyucuları, daha önemlisi tüm çocukları, bilinçsiz bir zihinle hareket ederek doğayı kirletmemeye davet ediyor.

Turli, Marmara Denizi’nde yaşayan, turuncunun tonlarının sarıyla buluştuğu bir balık. Ailesiyle mutlu ve sağlıklı bir hayat sürerken, bilinçsiz insanların denizi kirletmesiyle oluşan müsilajlarla mücadele etmeye başlayan Turli, tüm okuyucuların kendini derin sularda bulmasına ve kendi eylemlerini bir çocuğun kalbinden sorgulamasına neden oluyor.

****

Henüz küçük yaşlarda yazma bilinciyle tanışan çocuklar, bu sayede ifade etme yeteneklerini de geliştiriyor, birlikte bir ürün ortaya koymanın, birlikte var etmenin, bütünsel yaklaşımın birleştirici gücünü deneyimliyorlar.

Daha fazla okulun böyle projelerde yer alması dileğiyle, Nebahat Alpaslan Karadavut İlkokulu çocuklarını yürekten kutluyorum.

Hayal etmek büyütür, yazmak ve paylaşmak birleştiriz ve dönüştürür.

Sizleri Çocuk Kalbinde Dünya’yı okurken “Deniz gözlüğünüzü takmayı unutmayın” diyen Derin Su ve arkadaşlarının kalbinden selamlıyor, daha çok çocukla biraraya gelmelerini ve daha çok öğretmenin böyle projelere imza atmasını diliyorum. 

Kitap geliri Tema Vakfı’na bağışlanacaktır.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Güle güle Mario Levi…
Milyonluk haber: 9.05