adscode
adscode

Karantina Sürecinde Ne Okuyup, Ne İzleyebiliriz?

Covid 19 süreci, küçücük bir virüs ile tüm dünyayı altüst ederken, aslında her birimize kendimizi, dünyayı, yaşamı gözden geçirme fırsatı da sağlıyor. Pek çok platformda “Bundan sonraki süreçte ne olacak?” sorularına denk geliyorum. İnsan doğası, değişimi 21 günde kabullenirmiş. Bu psikologlar tarafından onaylanan bir süre... Tahminimce, hayatta ne olursa olsun, insanoğlu bir süre sonra alışıyor ve o rutine adapte oluyor.

damlaaktan@gmail.com




Bu süreç her birimize en başta sağlığın değerini anımsatırken, bazılarımızı sevdiklerine yaklaştırıyor, bazıları için kırgınlıkları önemsiz kılıp silip süpürüyor, kimilerine sabrı öğretirken, kimilerine kabul etmeyi ve yeni normalle yaşamayı öğretiyor.

Peki evlerde olduğumuz bu süreçte, kendimiz için neler yapabilir, neler okuyup neler izleyebiliriz?

Ben de sizler için 10 adet kitap ve 7 adet film önerisi paylaşmak istedim. Her bir film ve kitap kendi içinde güzel mesajlara sahip. Umarım siz de keyifle okur ve izlersiniz...

KİTAP ÖNERİLERİ

  • Tanrı İle Sohbet (1/2/3/4) – Neale Donald Walsch : İnsanı, yaşamı ve varoluşu mistik bir dille anlatan dörtleme. Yazarın yaşamını film önerilerinde de size sunuyorum. Öncelikle filmini izlemenizi öneririm, sonrasında zaten kitapları merak edeceğinizden eminim.
  • Işığı Arayanların Karanlık Yanı – Debbie Ford : Debbie Ford, kişisel gelişim alanındaki kült isimlerden biridir. Bu kitabı bana alanında uzman bir psikolog tanıdığım önermişti. Kitap, ışığı bir çıkış kapısı olarak arayan insanın çözümü kendi karanlık yanlarıyla yüzleşmekte, o yanları dönüştürmekte bulması gerektiğini basit ve sade bir dille, güzel örneklerle anlatan bir kitap.
  • Sevginin Sonsuz Dansı/İçimdeki Yolculuk -Shirley MacLaine: Dansçı, yazar ve oyuncu Shirley Mac Laine’nin çok geç karşılaştığımı düşündüğüm iki kitabı. Birinde yazar kendi ailesi ve çevresi ile olan ilişkileri, diğerinde ise duygusal ilişkileri üzerinden yaşamı, spiritüel deneyimlerini ve insanın yolculuğunu çok farklı bir dille ve içinize işleyecek şekilde anlatıyor. İddia ederim, hayata farklı bir gözle bakacaksınız.
  • İnsanın Anlam Arayışı –Victor E. Frankl : Birden fazla toplama kampında geçen öykülerden yola çıkarak logoterapi yönetmiyle insanın hayatı nasıl anlamlı kılabileceğini çok güzel bir dille, okuyucuyu hiç sıkmadan ve hatta merak uyandırarak anlatan bir kitap. 20. Yüzyılın değerli psikiyatrlarından Frankl, kitabın arkasında yazdığı “Belki de mesele sizin hayattan ne yapmaya çalıştığınız değil, hayatın sizden ne yapmaya çalıştığıdır” cümlesi ile daha en baştan dikkatleri çekiyor. Hayata yüklediğimiz anlamları, o anlamları nasıl dönüştürebileceğimizi ve çektiği acının bile bir anlamı olduğuna inanan insanların nasıl hayatta kaldıklarını çarpıcı örneklerle anlatıyor.
  • Yuvaya Yolculuk – Kryon : Spiritüel alanın kült kitaplarından olan Yuvaya Yolculuk, insan doğasının yedi aşamasını ve dönüşümümüzü çok mistik ama bir o kadar da gerçekçi bir dille anlatıyor. Bu kitabı zamanında öğrencilerime de önermiştim. Hepsi, etkisinin büyük olduğunu söylemişlkerdi.
  • Atlas Vazgeçti – Ayn Rand : Amerika’yı İncil’den sonra en çok etkilediği söylenilen bu kitap, insana içinde bulunduğu sistemi sorgulatan derin bir felsefi roman.
  • Mustafa Kemal – Yılmaz Özdil : Birazcık da yerli yazarlarımıza, ülkemin güzel ve değerli isimlerine dönelim. Hala Mustafa Kemal’i okumadıysanız çok büyük kayıp. İçinde bir tarih yatan bu eserle, Mustafa Kemal’in hiç bilmediğiniz yanlarını, sanatçılara verdiği değeri, manevi kızlarını, yardımseverliğini ve daha pek çok keşfetmediğiniz gerçeği öğreneceksiniz.
  • Zülfü Livaneli – Serenad : Tarihle aşkın içiçe örüldüğü bu kitap, yazarın beni en çok etkileyen kitabı. Tarihi bunca duygu içerecek biçimde, ama yine de objektif anlatabilmek ayrı bir değer katmış kitaba. Okuduktan sonra uzun süre etkisinden çıkamıyor insan. Hatta kitabın içinde geçen Struma gemisine ilişkin bir diğer kitabı da almak istiyorsunuz.
  • Kral Kaybederse – Gülseren Budayıcıoğlu : İnsan en çok kendisine kördür. Gülseren Budayıcıoğlu’nun pek çoğunuzun duyduğuna emin olduğum bu kitabı da, hayatta insanın kendine dışarıdan bakamadığı yanları, tekrar eden kimliksel yaşam senaryolarını ve bunların ego-süper ego ve benlik düzlemine yansımalarını bir aşk hikayesi üzerinden ele alıyor. Özellikle erkeklerin ve bağımlı aşıkların okumasını öneriyorum.
  • Kızlarıma Mektuplar- Emre Kongar: Her babanın ve her kızın mutlaka kendinden bir parça bulacağı bu eser, mutlaka listenizde olmalı.
  • Gizli Yönleriyle Atatürk/Rüyalarımızdaki Atatürk – Ergun Candan : Değerli yazar ve Sınırötesi Yayınları’nın sahibi Ergun Candan Gizli Yönleriyle Atatürk kitabında Atatürk’ü hiç bilmediğiniz bazı yönleri ile, gerçekleşen rüyaları, öngörüleri ve duygu taşıyan yanları ile sizlerle buluşturmuş.Yakın zamanda yayınlanan ve içinde ben dahil Türkiye’den pek çok insanın Atatürk’e ilişkin rüyalarını ve bu rüyalardaki mesajların yer aldığı kitabı Rüyalarımızdaki Atatürk ise aslında hepimizin ne kadar bir olduğumuzu bize hatırlatırken, insanı insana yakın kılıyor. Gerçekten ilginç rüyalar toplanmış, okurken keyif alacağınızdan eminim.

FİLM ÖNERİLERİ

  • Uyumsuz / Kuralsız / Yandaş : 18 yaşına geldiğinde içine ait olacağı grubu seçmesi gerekn ve böyle bir evrensel dünya düzeninde yaşayan iki kardeşin esrarengiz öyküsü. Sistemi değiştirecek olanın yeni nesil olduğunu ve içinde olduğumuz düzeni çok farklı bir açıdan anlatan film serisi.
  • Wonder: Yüzünde doğum esnasında meydana gelen ciddi bir şekilsel bosuklukla dünyaya gelen minik bir kahramanın yolculuğunda, gerçek olanın şekil değil öz olduğunu yeniden anlayacaksınız.
  • The Last Christmas (Bir Şans Daha) : Kalp nakli geçiren ve hayatındaki her şey ters giden bir kızın Christmas öyküsü. İnsanın bedenden ibaret olmadığına yeniden inanacaksınız.
  • Tanrı’yla Diyaloglar : Kitap serisini de mutlaka okumanızı önerdiğim bu film, kitabın yazarı Neale Donald Walsch’ın gerçek hayat öyküsünü anlatıyor. İzlerken, Tanrı’nın dokunuşu olan insanlar olduğumuzu yeniden hissedeceksiniz.
  • Kader Ajanları : Film, kaderi ve özgür iradeyi bambaşka bir açıdan ele alan ve tutkulu bir aşkın perde arkasında yaşamı ve görünmeyen güçleri sorgulatan efsane bir yapım.
  • Sliding Doors: Hala izlemediyseniz, işte size kaderi ve saniyeler içinde değişen yaşamlarımıza rağmen sonuçların aslında değişmediğini anlatan başka bir film. Yine bir aşk perde arkasında, yaşamı ve kaderi sorgulayacaksınız.
  • Aşkın Gücü: Ölümü, aşkı, seçimleri ve herşeye yeniden başlamayı sorgulatan efsane bir film. İnsanın kendine ve seçimlerine dışarıdan bakmasını sağlıyor.

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Güle güle Mario Levi…
Milyonluk haber: 9.05