adscode
adscode

Yurt dışı eğitimi kabul süreçleri öğrencileri nasıl dönüştürüyor?

Dünya görüşü, vizyon, stratejik düşünme, global olma ve evrensel olanı tanıma gibi pek çok değeri, henüz öğrencilik yıllarında deneyimleyen bireyler, ileriki yıllarda da hayatın her iniş çıkışı ve zor dönemeciyle daha kolay baş eder hale geliyor.

damlaaktan@gmail.com




Küreselleşen dünya düzeninde en temel değişimlerden biri de sınırları aşan deneyimlere sahip olan bir kariyer yolu çizmek haline geldi. Bugün hemen hemen her okul öğrencilerine bu alanda imkanlar sunmaya çalışırken, özellikle özel okullardaki yurt dışı bağlantıları ailelerin okul tercihlerinde yapı taşı haline geldi. Çünkü korunaklı bir konfor alanında büyüyemezsin. O nedenle, güçlü, kendi ayakları üzerinde duran, zamanla ve dünyayla tek başına ve güçlü baş edebilen bireyler haline gelebilmek için henüz öğrencilik yıllarından bu zemini hazırlamak gerekiyor. Dünya görüşü, vizyon, stratejik düşünme, global olma ve evrensel olanı tanıma gibi pek çok değeri, henüz öğrencilik yıllarında deneyimleyen bireyler, ileriki yıllarda da hayatın her iniş çıkışı ve zor dönemeciyle daha kolay baş eder hale geliyor. Güçlü bir kişilik, inançlı bir duruş ve en önemlisi bütünsel bir yaklaşıma sahip olabiliyor. Advanced Placement, College Board, Erasmus Değişim programı gibi birbirinden farklı eğitim programları ile yurt dışı deneyimine sahip olabilmek mümkün.

İzmir Özel Türk Koleji Yurt Dışı Eğitim Danışmanı Sezen Mercan ve İzmir Özel Türk Koleji Yurt Dışı Eğitim ve Uluslararası Programlar Yöneticisi Yonca Bakır’la kabul süreçleri, bu süreçlerdeki öğrenci-aile dönüşümleri, neden/nasıl sorularını konuştuk.

İTK öğrencilerinden yurt dışı üniversitelere kabul alan öğrencilerinizin arasından en ilginç dönüşümü geçiren öyküyü paylaşabilir misiniz?

Esas dönüşümü lise değişimi öğrencileri yaşıyor. Öğrencilerimizden biri lise değişim devlet programlarıyla İtalya’da geçirdiği 11. Sınıfta edindiği tecrübeler ve ülke deneyimi, eğitim sistemini tanıma süreci ve kültürü çok sevmesi sebebiyle dönüş sonrası Türkiye hedeflerinin yanına İtalya’da üniversite başvurularını da ekledi. Yaptığı bu program sayesinde de %100 burs alarak şu anda İtalya’da University of Torino’da Uluslararası İlişkiler ve Politika okuyor.

Aynı zamanda bu süreçlerde öğrenciler kadar aileler de dönüşüm yaşıyor. Hatta onlar daha fazla yaşıyorlar. Örneğin bir öğrencimiz annesi yurtdışında okumasına kesinlikle karşıyken ve bu sebeple yurtdışı eğitim departmanıyla yapılan hiçbir görüşmeye katılım sağlamazken, öğrencinin 5 farklı ülkeden 10 kabul ve bir üniversiteden burs almasından sonra,  kabule geçerek destek oldu.

Yurt dışı üniversiteleri başvuru süreçlerinde öğrenciler en çok hangi konuda zorlanıyorlar?

Hangi yıl hazırlıklara başlayacaklarını bilmiyor olmaları öğrencileri en çok zorlayan nokta. Çoğu öğrenci YKS sürecine 12. Sınıfta dâhil olduğundan dolayı pek çok öğrenci yurt dışı başvurularını da aynı süreçte yapmaları gerektiğini sanıyor. Bu nedenle de çok geç kalınmış olabiliyor. Bunun yanı sıra öğrencilerimiz başvurular esnasında önem taşıyan Yaratıcılık, Etkinlik ve Toplumsal Hizmet (CAS) gibi çalışmaları bulmakta ve bu akademik çalışmalara zaman ayırmakta zorlanıyorlar. Bununla birlikte özellikle niyet mektubu yazım süreçlerinde de kendilerini doğru ifade etmede zorlanabiliyorlar. Ancak bunlar ufak desteklerle hızlıca gelişebilen süreçler.

Karşılaşılan zorlukların üzerinden nasıl geliyorlar?

Öğrencilere öncelikle yurt dışı eğitim departmanı aracılığıyla destek sağlıyoruz. CAS çalışmaları ve doğru tercih yapabilmeleri için düzenli görüşmelerle onları ve ailelerini destekliyoruz. Niyet mektuplarında ise önce öğrencilerden taslak çalışma talep ediyoruz. Bu taslak çalışmalar üzerinden incelemeler yapıp öğrencilerin doğru niyet mektubunu yazması için onları yönlendiriyoruz.

Ülke seçiminde öğrenciler için belirleyici olanlar neler?

Bu noktada öğrenci yapılarımız ikiye ayrılıyor. Bazı öğrenciler akademik başarılarına denk dünya sıralamalarında üst sıralarda yer alan üniversitelere başvuru yapmayı tercih ediyor. Bunlar da genellikle Amerika’daki   Ivy League okulları, İngiltere’deki Russell Group okulları ve Kanada’daki bu seviyede yer alan okullar oluyor.  İkinci grup öğrencilerimiz ise ailelerinin maddi durumlarını da göz önünde bulundurarak eğitim ücreti olmayan devlet okullarını veya dünya sıralamalarında daha alt sıralarda yer alan ülke ve üniversiteleri tercih ediyorlar.

Neden yurt dışına gitmeliler? Sizin öğrencileri yönlendirirken dikkat ettiğiniz konular neler?

Lisans eğitimi bir öğrencinin meslek hayatına atıldığı ilk dönemeçtir. Bu sebeple doğru çıkış noktasını yakalaması, doğru vizyonla hareket edip iyi bir network yaratabilmesi, altı dolu özgüvenli bir kişilik geliştirebilmesi ve sağlam adımlarla geleceğini planlayabilmesi adına önem taşımaktadır. Bizler de öğrencileri bu anlamda yönlendirirken okumak istedikleri bölümlere göre dünya sıralamalarına bakıp ilk 150 üniversite arasından başvuru yapmaları konusunda teşvik ediyoruz. Aynı zamanda da mesleki hayatlarını devam ettirebilecekleri ülkeleri tercih etmeleri için yönlendiriyoruz.

Öğrencileri en çok yönlendirdiğiniz ülkeler hangileri? Neden?

Genellikle çıkış noktamız öğrencinin ilgi alanları, talepleri ve okumak istedikleri ülkeler, ilgili üniversite ve bölümlerin o ülkelerdeki varlığı oluyor. Öğrencilerin akademik özgeçmişleri de bu alanda göz önünde bulundurularak başvuruya uygun oldukları ülkeleri buluyor ve yönlendiriyoruz.

Yurt dışı eğitimi başvuru süreçlerinde kurumlara ve bu alanda çalışanlara neler öneriyorsunuz?

Bu işin bir çocuğun ve dolayısıyla o çocuğun yetiştiği ülkenin geleceği olduğunun bilinciyle hareket etmelerini öneriyoruz. Okullarda öğrencilerin akademik eğitimlerinin yanı sıra CAS çalışmalarına da yönelik zorunlu faaliyetlerin koyulması ve varsa da arttırılması büyük fayda sağlayacaktır.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Güle güle Mario Levi…
Milyonluk haber: 9.05