adscode
adscode

KYK bursları da güncellenecek mi?

Asgari ücret, yüzde 30’luk bir zamla 5500 TL yapıldı. Haliyle öğrencilerde de ‘Acaba kredi ve burslar da yükselir mi?’ beklentisi oluştu.





Geçtiğimiz günlerde Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’yle ilgili çok güzel 2 haber aldık. İlkini Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı. 18-25 yaş grubu arasındaki gençlerin yaz aylarında yurtlarda ücretsiz konaklayabileceğini duyurdu.

İkinci güzel haber ise Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’ndan geldi. Bakan Kasapoğlu, 18-25 yaş arasındaki tüm gençlere müze ve ören yerlerine ücretsiz girebilecekleri "Müzekart GNS" dağıtacaklarını açıkladı.

Döviz kurları, vize ücretleri derken gençler için zaten yurt dışı hayal olmaya başlamıştı. Öte yandan ulaşım ve konaklama başta olmak üzere seyahat masrafları, gençlerin farklı şehirleri hatta yaşadıkları şehirleri bile gezmelerine engel oluyordu.  Böylelikle çok güzel iki adımla gençlerin seyahat etmelerinin önündeki engeller küçük de olsa kaldırılmış oldu.

Dileriz devamı gelir.

Ancak son haber gençleri çok üzdü: KYK yurtlarına yüzde 80 oranında zam yapıldı. Yani yurt için 410 TL ödeyen bir öğrencinin artık 810 TL vermesi gerekecek. Çok ciddi bir oran. Öğrenciler 850 TL kredi/burs alıyor. Bu durumda yurt parasını verdikten sonra ceplerine sadece 40 TL kalacak.

İyileştirme yapılmalı

Asgari ücret, yüzde 30’luk bir zamla 5500 TL yapıldı. Haliyle öğrencilerde de ‘Acaba kredi ve burslar da yükselir mi?’ beklentisi oluştu. Ancak henüz bakanlıktan bu yönde bir sinyal gelmedi. Gençlik Bakanlığı da bir an önce bu konuda adım atmalı. Eğer yurtlara zam yapılıyorsa burs ve krediler de iyileştirilmeli. Yoksa birçok öğrenci önümüzde dönem üniversite okumakta zorlanabilir, çok daha kötüsü bölümlerini yarıda bırakabilirler.

Yurtlar ne olacak?

Büyükşehirlerde kiralar her geçen gün artıyor. Geçen yıl öğrenciler kiralık ev ve yurt bulmakta zorlanmıştı. Bu yıl barajların da kalkmasıyla büyükşehirlere gelecek öğrenci sayısının artması bekleniyor. Peki bu konuyla ilgili hazırlık yapılıyor mu?

Üniversitelerin, YÖK’ün bir çalışması var mı?

Önümüzde hâlâ 3 aylık bir süre varken üniversitelerin bu konuya odaklanması gerekmiyor mu? Ayrıca özel yurtların durumu ne olacak? Kiralara 25 artış sınırı getirildi ama özel yurtlarla ilgili bir açıklama yapılmadı.

Görünen o ki bu konular daha çok konuşacağız.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Erteleme hastalığı