adscode
adscode

10 Soruda "Birinci Ek Yerleştirme Nasıl Olacak?"

Merkezi yerleştirmede bir programa yerleşemeyen üniversite adayları için yeni bir şans anlamına gelen Ek Yerleştirme için tercihler alınmaya başlandı. Üniversitelerde 250 bin civarı boş kontenjan var.

10 Soruda "Birinci Ek Yerleştirme Nasıl Olacak?"
Eğitim

Bu yıl barajı aşamayanlar için ikinci Ek Yerleştirme de yapılacak.

Üniversite adaylarının heyecanla beklediği 2021-Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Ek Yerleştirme tercihleri dün başladı. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) yayımladığı kılavuza göre tercih işlemleri 23 Eylül’de saat 23.59’da sona erecek. Bu yıl Yükseköğretim Kurulu (YÖK), barajı aşamayan adaylardan ve üniversitelerden gelen talepleri dikkate alarak, iki ek yerleştirme yapılmasına karar verdi. İlkinde tercihler için baraj, merkezi yerleştirmedeki gibi kalacak. İkinci Ek Yerleştirmede ise baraj düşürülerek, daha fazla adayın üniversiteyi tercih etmesi sağlanacak.


Ek Yerleştirme adaylar için gerçek anlamda ikinci bir şans demek. Çünkü üniversitelerde 250 bin civarı boş kontenjan var, üstelik hukukta 713, tıpta 338 olmak üzere en gözde programlarda bile boş kontenjan bulunuyor. Yine ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ gibi en çok tercih edilen üniversitelerde de boş kontenjanların olması dikkat çekiyor. Peki, tercihlerden kimler, nasıl yararlanacak, adaylar kaç tercih yapacak? İşte en çok merak edilen soruların cevapları:

Taban puana dikkat

1- Kimler yararlanacak?

Merkezi yerleştirmede herhangi bir programa yerleşemeyen ve barajı aşan adaylar tercih yapabilecek. Bir programı kazananlar, kayıt yaptırmasalar dahi Ek Yerleştirme’den yararlanamayacak.

2- Baraj kaç?

Birinci Ek Yerleştirme’de baraj düşmedi. Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) 150 ve üzeri puan alanlar Tablo 3’teki ön lisans programları; Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ile Yabancı Dil Testi’nde (YDT) ilgili puaan türünde 180 ve üzeri alanlar ise Tablo 4’teki lisans programlarını tercih edebilecek. İkinci Ek Yerleştirme’de ise baraj düşürülerek TYT’de 140, AYT ve YDT’de 170 olacak.

3- Kaç tercih hakkı var?

Adayların 24 tercih hakkı var. Ancak aday tercihlerinin tümünü doldurmak zorunda değil, 24’ü geçmemek üzere istediği sayıda tercih yapabilir.

4- Tercihler nasıl olacak?

Tercih bildirimi T.C. kimlik numarası ve şifreyle http://www.osym.gov.tr’den bireysel olarak yapılacak. Posta, fax, elektronik posta gibi yollarla tercih bildiriminde bulunulamayacak.

5- Barajı aşan herkes istediği programı tercih edebilecek mi?

Hayır. Merkezi yerleştirmede kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan ancak yerleştirilen adaylardan birkaçının kayıt yaptırmaması nedeniyle kontenjan açığı oluşan programları, programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olanlar yazabilecek. En küçük puanı oluşmayan programları, ilgili yerleştirme puanı hesaplanan tüm adaylar tercih edebilecek.

Tercih ücreti 25 TL

6- Özel koşullar Ek Yerleştirmede de geçerli mi?

Evet. Adayların bir programı tercihleri arasında gösterebilmeleri için bu programların okul türü, alan, yaş, sağlık, cinsiyet gibi tüm koşullarını tam olarak karşılamaları gerekmekte. Aksi takdirde kazansalar dahi kayıtları yapılmayacak. Bu konudaki tüm sorumluluk da adaya ait olacak.


7- Tercihlerde değişiklik yapılabiliyor mu?

Tercih bildirim işlemini tamamladıktan sonra “Tercih Süresi” içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerde değişiklik yapılabiliyor.

8- Ücret ödenecek mi?

Evet, adaylar tercih bildirimini tamamladıktan sonra 25 TL ek yerleştirme ücreti ödeyecek. Ücreti yatırmayanların tercihleri geçersiz sayılacak.

9- Kayıtlar ne zaman?

Kayıt işlemleri üniversiteler tarafından 4-7 Ekim 2021 tarihleri arasında yapılacak. Elektronik kayıtlar ise 4-5 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek.

10- İkinci Ek Yerleştirme tarihi belli mi?

İlk Ek Yerleştirme için kayıtlar 7 Ekim’de sona erecek. Sonra üniversiteler boş kontenjanlarını ÖSYM’ye bildirecekler. Tahminen 13-14 Ekim gibi kılavuz yayımlanır, tercihler 15 Ekim’de başlar.

4’te 1’i dolmadı


ÖSYM her yıl üniversitelerde boş kalan kontenjanları da yayımlıyordu ancak bu yıl sayısal verileri paylaşmadı. Sadece adayların tercih yapabileceği lisans ve ön lisans programlarının tablolarına yer verdi. Bu tablolar üzerinden toplama yapan Eğitim Uzmanı Salim Ünsal’ın hesaplamalarına göre devlet üniversitelerinde 206 bin 527; vakıflarda 50 bin 127; KKTC üniversitelerinde 7 bin 117; yurt dışı üniversitelerinde de 465 olmak üzere, toplam 264 bin 236 kontenjan boş kaldı.

Üniversitelerde merkezi yerleştirme öncesi toplam 1 milyon 10 bin 669 kontenjan bulunuyordu. İlk tercihlerde 195 bin kontenjan boş kalmıştı, kazanıp da kayıt yaptırmayanlarla birlikte bu rakam 264 bine çıktı. Yani ek yerleştirme öncesi üniversitelerdeki kontenjanların 4’te 1’i boş kaldı.

Aygün’den adaylara mesaj

ÖSYM Başkanı Halis Aygün, Twitter’dan tercih işlemlerinin başladığını duyurarak, adaylara tercihlerinin hayırlı olmasını diledi ve ekledi: “Birinci ek yerleştirme sonucuna göre yerleşecek adayların kayıtları tamamlandıktan sonra belli olacak boş kontenjanlar için de ikinci ek yerleştirme süreci başlatılacak. İkinci ek yerleştirmede, genel yerleştirme ve birinci ek yerleştirmede yerleşemeyen adaylar ile TYT puanı en az 140 olan adaylar ve AYT/YDT puanı en az 170 olan adaylar tercih yapabilecek. Birinci ek yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra, TYT sınav puanı (140, 150) aralığında olan adaylar ile AYT/YDT sınav puanı (170, 180) aralığında olan adayların yerleştirme puanları adayların sonuç belgelerine yansıtılacak.”


AYSEL BOZAN YILMAZ/ MİLLİYET


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)