adscode
adscode

2020 ve 2021 yıllarında kaç özel okul kapandı, kaçı satışa çıkarıldı?

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, ülkemizde yaşanan ekonomik kriz ve salgın ortamı sebebiyle Türkiye genelinde çok sayıda özel okulun satışa çıkartılması ve kapanmasını Meclis gündemine taşıdı.

2020 ve 2021 yıllarında kaç özel okul kapandı, kaçı satışa çıkarıldı?
Eğitim
Güncelleme : 25-Mar-21 10:06

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince arz ederim.

                                                                         

  

                                                                  Levent GÖK

Ankara Milletvekili

 

         Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz ve salgın ortamı sebebiyle Türkiye genelinde çok sayıda özel okul satışa çıkartılmış veya kapanmıştır. Emlak satışı yapılırcasına internet sitelerinde satışa çıkartılan okulların ilanlarında öğrenci kapasiteleri, bulundukları mevki, ulaşım yolları ve mali durumlarına ilişkin bilgiler paylaşılmakta, mevcut iktidar döneminde özel okulların desteklenmesi ile metalaşan eğitim hizmeti ekonomik sarsıntı sonrası çökmektedir. Kapanan veya satışa çıkartılan okullar sebebiyle milyonlarca öğrenci ve öğretmen mağdur olmakta, ailelerin çocukları için yaptıkları eğitim planları sekteye uğramaktadır. Ticari eğitim anlayışı maddi geliri düşük ailelerin çocuklarının nitelikli eğitime erişimini engellemekte, öğretmenlerimizi ucuz iş gücüne dönüştürmekte ve atanamayan öğretmenlerimizin sayısını her geçen gün artırmaktadır. Eğitimde gelinen bu vahim durumun giderilmesine yönelik somut adımlar atılması beklenmekte, ülkemizi muasır medeniyet seviyesine çıkartacak olan çocuklarımızın tamamının gelir durumlarından bağımsız olarak çağdaş ve nitelikli eğitime erişiminin sağlanması gerekmektedir.

         Bu bilgiler ışığında:

  1. 2020 ve 2021 yıllarında kapanan özel okulların sayısını açıklar mısınız?
  2. 2020 ve 2021 yıllarında satışa çıkartılan özel okulların sayısını açıklar mısınız?
  3. 2020 ve 2021 yıllarında el değiştiren özel okulların satış bedellerini açıklar mısınız?
  4. 2020 ve 2021 yıllarında kapanan ve satışa çıkartılan okullarda öğrenim gören öğrenciler ile görev yapan öğretmenlerin sayılarını açıklar mısınız?
  5. 2020 ve 2021 yıllarında kapanan ve satışa çıkartılan özel okullara verilmiş olan yatırım teşviki ve diğer devlet desteklerinin miktarlarını açıklar mısınız?
  6. 2020 ve 2021 yıllarında kapanan ve satışa çıkartılan okullarda görev yapan kaç öğretmen halen herhangi bir eğitim kurumunda istihdam edilmemiştir?
  7. 2020 ve 2021 yıllarında kapanan ve satışa çıkartılan okullarda öğrenim gören kaç öğrenci devlet okullarına geçiş yapmıştır?
  8. 2020 ve 2021 yıllarında kapanan özel okullar sebebiyle ortaya çıkan okul ve öğretmen açığı nasıl giderilecektir?
  9. 2021, 2022 ve 2023 yıllarında açılması planlanan özel okulların ve devlet okullarının sayılarını illerimize göre açıklar mısınız?
  10. Özel okulların yaygınlaştırılması ile ticari bir faaliyete dönüşen eğitim sisteminin ekonomik dalgalanma ve krizlerde çöktüğü gözlemlenmektedir. Bu deneyim ışığında eğitim sistemimizin dış etkenlerden göreceği muhtemel hasarların asgariye indirilmesi amacıyla hangi çalışmalar yürütülmektedir?

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)