adscode

'4+4+4 Başlıyor, Ama Altyapısı Yok'

İstanbul Eğitim Sen şubeleri adına yapılan basın açıklamasında 4+4+4 sisteminin yeni eğitim-öğretim yılında yaratacağı olumsuzlara dikkat çekildi.

'4+4+4 Başlıyor, Ama Altyapısı Yok'
Özel Eğitim

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasına bir ay kadar bir zaman kala 4+4+4 eğitim sisteminin yaratacağı sorunlara dikkat çekmek için basın açıklaması düzenledi.

İstanbul Eğitim Sen şubeleri adına konuşan Mehmet Aydoğan, başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye'de 4+4+4 uygulamalarıyla ilgili bilgi verdi.

Aydoğan, bu uygulamaların AKP'nin neoliberal politikalarının bir sonucu olduğu ve muhafazakar bir toplum yaratılmak istendiğini ifade etti ve yeni sistemin yaratacağı sorunları şu şekilde sıraladı:

60-83 ay çocukların okula kayıt yaptıracağı göz önünde bulundurulduğunda öğrenci sayısının geçen yıla oranla yüzde 75 artacağını fakat derslik sayılarının artmadı. Yeni yapılan okullar ise İmam Hatip Ortaokulu olarak açıldı. Okulların fiziki şartları yeni sisteme uygun hale getirilmedi. Örneğin, beş yaşında bir kız çocuğunun ortalama boyu 94-115 cm. Tuvalet ve lavabo kullanımı düşünüldüğünde lavabo yüksekliği, sınıflardaki sıraların yüksekliği o yaş grubu için uygun olmağını görülüyor. Yeni sistemde 60 aylık çocukla 83 aylık çocuk aynı sınıfta yer alacağından özellikle 72 aydan küçük çocukların algılama düzeyi uygun olmadığı için bu çocuklar diğerlerine göre daha çok zorlanacak. İkili öğretim yapan okullarda ders saatleri karmaşası yaşanacak.

Mehmet Aydoğan 4+4+4 sisteminin sadece öğrenciler için değil öğretmenler için de sorunlar yarattığını belirtti. Bu uygulama soncu İstanbul'da toplam 5339 norm kadro fazlası bulunuyor. Bu nedenle öğretmenler çalıştıkları okullardan zorunlu yer değişikliğine uğrayacak.

Bu olumsuzlukların yanı sıra açılan İmam Hatip Okulları'na Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve müdürlüklerince özel kampanyalar başlatıldığını hatırlatan Aydoğan, ilgili kurumların internet sayfalarında İmam Hatip Okulları'na ön kayıt için bir sekme oluşturulduğunu söyledi. Diğer liselere kayıt için böyle bir uygulamanın olmadığına dikkat çeken Mehmet Aydoğan, bu kampanya ve çalışmalara rağmen İman Hatip Ortaokulu başvurularının çok az olduğunu belirtti.

Daha sonra söz alan Öğretmen Zekeriya Güçer İlköğretim Okulu (İÖO) okul aile birliği başkanı İdil Yücesoy, sekiz bine yakın dilekçe vermelerine rağmen okullarının İmam Hatip Ortaokulu'na dönüştürülmesini engelleyemediklerini belirtti.

Yücesoy, okulda hiçbir düzenleme, teknik donanım olmadan bu sisteme geçilmesinin yıl içerisinde birçok probleme neden olacağını söyledi.

Zekeriya Güçer İÖO öğrencilerinin genellikle yakın çevrede oturan ailelerin çocukları olduğu için yürüyerek okula gelebildiklerini fakat bu yeni uygulamayla uzak okullara gitmek zorunda kalacaklarını dolayısıyla servis kullanmaları gereceğini ifade eden İdil Yücesoy, bir veli olarak bunun hem maddi hem de manevi birçok probleme neden olacağını söyledi. Bianet(GBK/HK)

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)