adscode
adscode

7 Hastadan Biri Sen Olma!

Böbrekte alarm zilleri çalıyor! Ülkemizde her 7 kişiden biri böbrek hastası, üstelik sayı hızla artıyor.

7 Hastadan Biri Sen Olma!
Sağlık
Dünyada salgın halinde ilerleyen ve sinsi seyrettiğinden çoğunlukla böbrek yetmezliği evresinde ortaya çıkan hastalığa günlük hayatımızdaki yanlış alışkanlıklarımız da davetiye çıkarıyor. Özellikle aşırı tuz tüketimi ülkemizde çok önemli bir sorun. 

Sağlık Bakanlığı da tuzla mücadele kapsamında önemli tedbirler alıyor. Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Ülkem Çakır, kronik böbrek hastalığı nedeniyle günümüzde 70 bin kişinin diyalize bağlı yaşamak zorunda olduğunu belirtirken, her 10 kişiden birinin ise hastalığının farkında bile olmadığını söylüyor.

BÖBREK HASTALIKLARI BASİT BİR TESTLE ANLAŞILABİLİR 

Sağlık bütçesinin % 5’i böbrek hastaları için harcanıyor. Dünyada son dönem böbrek yetmezliği gelişen hastaların yaşamını sürdürebilmesi için diyaliz ve böbrek nakli tedavisi şart. 

Bu tedavilerin global maliyeti de 1 trilyon doları aşıyor. Kronik böbrek hastalığı basit ve ucuz kan ve idrar testleri ile kolaylıkla teşhis edilebilirken, erken evrede saptandığında tedavi edilerek ilerlemesi engellenebiliyor veya geciktirilebiliyor. Riskli kişilere yönelik etkin tarama ve tedavi ile de hastalığın gelişimi önlenebiliyor. 

ÖLÜM VE MALULİYET RİSKİ 10-30 KAT FAZLA!

Kronik böbrek hastalarında ölüm ve maluliyet riskleri sağlıklı bireylerden 10-30 kat daha fazla. Hastalığın olumsuz sonuçlarını engellemenin en etkin yolu, tedaviden çok engelleyici tedbirler. Bunun için ulusal ölçekli bir hastalık yönetimi modelinin bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu bağlamda sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerinin toplum tarafından benimsenmesi ve uygulanması hastalığın büyük oranda kontrolünü sağlamak açısından önem taşıyor.

12 Mart Dünya Böbrek Günü’nün bu yılki sloganı “Herkes için böbrek sağlığı”.  Prof. Dr. Çakır, “Böbrek hastalıklarının önlenmesinde ve tedavisinde ne yazık ki her birey aynı olanaklara sahip değildir. Ülkelerin değişen ekonomik koşulları ve yetersiz sağlık politikaları nedeniyle ciddi bir sağlık sorunu haline gelen böbrek hastalıkları anlamsız yere kişileri çaresiz bırakmaktadır. 2015 yılı böbrek gününün teması; böbrek hastalıklarının önlenebilir ve tedavi edilebilir olduğunun özellikle hükümetler ve kanun yapıcılar nezdinde farkındalığının arttırılmasıdır” diyor. 

KRONİK BÖBREK HASTALIĞI ÖNLENEBİLİR!

Enfeksiyon, kanama, yanlış ilaç hatta çok sık ağrı kesici kullanımı ile beslenmeden sigara ve aşırı alkole birçok kötü alışkanlık nedeniyle böbreklerde işlev bozukluğu meydana gelebiliyor. Özellikle diyabet, tansiyon yüksekliği, kalp damar hastalıkları ve obezite sorunu olanlar ile ileri yaştaki kişiler ve ailesinde böbrek hastalığı bulunanlar risk altında. 

Risk unsuru taşıyanların böbreklerini düzenli kontrol ettirmesinin şart olduğunu vurgulayan Prof. Çakır, kronik böbrek hastalığının önlenebilir bir hastalık olduğunu belirterek “Bunun için düzenli egzersiz yapılmalı, sağlıklı beslenmeli ve ideal vücut ağırlığımızı korumalı, tuzu azaltmalı, yeterli su içmeli, sigara ve aşırı alkol tüketiminden kaçınmalıyız” önerisinde bulunuyor.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)