adscode
adscode

90 yıllık Gazi’yi bölme planı Meclis gündeminde

CHP’li Emir: Rahatsız olunan Gazi Üniversitesi’nin adı mıdır?​

90 yıllık Gazi’yi bölme planı Meclis gündeminde
Eğitim
CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, Atatürk’ün talimatıyla 1926 yılında öğretmen yetiştirmek için kurulan, bugünkü adıyla Gazi Üniversitesi olan yükseköğretim kurumunun, ikiye bölünüp Hacı Bayram-ı Veli Üniversitesi’nin kurulacağı iddialarını Meclis gündemine taşıdı. CHP’li Emir, bölünmenin içeriğine ilişkin bilgi isterken, “Gazi Üniversitesi’nin önemli ve temel fakültelerini başka bir üniversiteye bağlamak suretiyle adeta içini boşaltarak itibarsızlaştırmak mıdır? Rahatsız olduğunuz konu Gazi Üniversitesi’nin adı mıdır?” dedi.

CHP’li Emir, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, Cumhuriyet’in ilk yıllarında "Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü" adıyla kurulan, daha sonra “Gazi Üniversitesi” adını alan kurumun, bugün, temel bilimler alanında birçok bölümü bulunan, 80 bin 530 öğrencinin eğitim aldığı, 3 bin 736 öğretim elemanının görev yaptığı uluslararası düzeyde en iyi üniversiteleri sıralamasında ilk 500 içinde olduğunu vurguladı. Üniversitenin,  öğrenci başına düşen öğretim elemanı sayısında dünya standartlarını yaklaştığına belirten CHP’li Emir, kamuoyunda bu yükseköğretim kurumunun bölüneceği yönünde tartışmalar olduğunu anımsatarak, “90 yılı aşkın süredir eğitim ve öğretim alanında faaliyet gösteren Gazi Üniversitesi’nin rektörlük kampüsünün dışında kalan tüm akademik birimlerinin, yeni kurulması planlanan Hacı Bayram-ı Veli Üniversitesi’ne bağlanacağı dile getirilmektedir” dedi.  Hacı Bayram-ı Veli Üniversitesi ile ilgili çalışmalarını tamamladığı ve YÖK’ün, dosyayı Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderdiğinin ifade edildiğini kaydeden CHP’li Emir, Bakan Yılmaz’a şu soruları yöneltti:

-  Basında dile getirildiği üzere, 90 yıllık bir eğitim kurumunun bölünmesi mi düşünülmektedir?

-İddialar doğruysa, Gazi Üniversitesi’nin kaç fakültesinin yeni açılacak üniversiteye bağlanması planlanmaktadır? Bu fakülteler hangileridir?

- Gazi Üniversitesi’nin bölünmesiyle birlikte; tıp fakültesi, diş hekimliği fakültesi ve eczacılık fakültesi yeni kurulacak üniversiteye mi bağlanacaktır? Eğer bağlanacaksa; kamu hizmeti veren ve Ankara’nın en köklü hastanelerinden biri olan Gazi Üniversitesi Hastanesi’nin de adı değişecek midir? Bu hastanenin akıbeti ne olacaktır?  

- Gazi Üniversitesi’nin bazı fakültelerinin, yeni kurulacak üniversiteye bağlanması halinde, mevcut eğitimini sürdüren öğrenciler, Gazi Üniversitesi’nden mi, yeni kurulacak üniversiteden mi mezun olmuş sayılacaktır?

-Bazı fakültelerin yeni kurulacak üniversiteye bağlanması halinde, o fakültelerdeki eğitici kadrosu ile taşınmazların da mı devri söz konusu olacaktır?
- Gazi Üniversitesi’nin mevcut yapısına dokunulmadan, yeni bir üniversite kurulması neden düşünülmemiştir? Burada asıl amaç, Gazi Üniversitesi’nin önemli ve temel fakültelerini başka bir üniversiteye bağlamak suretiyle adeta içini boşaltarak itibarsızlaştırmak mıdır? Rahatsız olduğunuz konu Gazi Üniversitesi’nin adı mıdır?








 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA


 

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın İsmet YILMAZ tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.


 

Dr. Murat EMİR

Ankara Milletvekili


 

Gazi Üniversitesi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla, 1926 yılında Ankara’da öğretmen yetiştiren bir okul açılması amacı ile "Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü" adıyla kurulmuştur. Enstitü, 1982 yılında 2809 sayılı kanunla “Gazi Üniversitesi” kimliğine kavuşmuştur. Üniversitede, eğitim, tıp, diş hekimliği, eczacılık, sağlık bilimleri, fen, mühendislik, mimarlık, teknoloji, iktisadi ve idari bilimler, iletişim, edebiyat, hukuk, güzel sanatlar, sanat ve tasarım, turizm, spor bilimleri, bankacılık ve sigortacılık, tapu kadastro gibi çok çeşitli alanlarda eğitim verilmektedir. Toplam 80530 öğrenci ve 3736 öğretim elemanı ile uluslararası düzeyde en iyi üniversiteleri sıralamasında ilk 500 içinde yer alan Gazi Üniversitesi, öğrenci başına düşen öğretim elemanı sayısında dünya standartlarını yakalamıştır.

90 yılı aşkın süredir eğitim ve öğretim alanında faaliyet gösteren Gazi Üniversitesi’nin rektörlük kampüsünün dışında kalan tüm akademik birimlerinin, yeni kurulması planlanan Hacı Bayram-ı Veli Üniversitesi’ne bağlanacağı basında dile getirilmektedir. Hacı Bayram-ı Veli Üniversitesi ile ilgili çalışmalarını tamamladığı söylenen YÖK’ün, dosyayı Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderdiği, ilgili çalışmayı inceleyen Milli Eğitim Bakanlığı’nın ise konuyu önümüzdeki süreçte Bakanlar Kurulu gündemine aldırması beklendiği iddia edilmektedir.

Bu bağlamda;

  1. Basında dile getirildiği üzere, 90 yıllık bir eğitim kurumunun bölünmesi mi düşünülmektedir?

  2. İddialar doğruysa, Gazi Üniversitesi’nin kaç fakültesinin yeni açılacak üniversiteye bağlanması planlanmaktadır? Bu fakülteler hangileridir?


 

  1. Gazi Üniversitesi’nin bölünmesiyle birlikte; tıp fakültesi, diş hekimliği fakültesi ve eczacılık fakültesi yeni kurulacak üniversiteye mi bağlanacaktır? Eğer bağlanacaksa; kamu hizmeti veren ve Ankara’nın en köklü hastanelerinden biri olan Gazi Üniversitesi Hastanesi’nin de adı değişecek midir? Bu hastanenin akıbeti ne olacaktır?


 

  1. Gazi Üniversitesi’nin bazı fakültelerinin, yeni kurulacak üniversiteye bağlanması halinde, mevcut eğitimini sürdüren öğrenciler, Gazi Üniversitesi’nden mi, yeni kurulacak üniversiteden mi mezun olmuş sayılacaktır?


 

  1. Bazı fakültelerin yeni kurulacak üniversiteye bağlanması halinde, o fakültelerdeki eğitici kadrosu ile taşınmazların da mı devri söz konusu olacaktır?


 

  1. Gazi Üniversitesi’nin mevcut yapısına dokunulmadan, yeni bir üniversite kurulması neden düşünülmemiştir? Burada asıl amaç, Gazi Üniversitesi’nin önemli ve temel fakültelerini başka bir üniversiteye bağlamak suretiyle adeta içini boşaltarak itibarsızlaştırmak mıdır? Rahatsız olduğunuz konu Gazi Üniversitesi’nin adı mıdır?


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)