adscode

91 Türk üniversitesi ‘en iyiler’ listesinde

2025 Times Higher Education (THE) Dünya Üniversite Sıralaması açıklandı. Geçen yıl 75 üniversite ile listeye giren Türkiye, bu yıl yüzde 21 artış ile 91 üniversiteyle temsil edildi.

91 Türk üniversitesi ‘en iyiler’ listesinde
Üniversite
Güncelleme : 10-Oct-24 18:54

2025 Times Higher Education (THE) Dünya Üniversite Sıralamasına göre, İngiltere'deki Oxford Üniversitesi üst üste dokuzuncu kez birinci olarak rekor kırdı ve dünyanın en iyi üniversitesi unvanını korudu.

İkinci sırada Massachusetts Institute of Technology (MIT), üçüncü sırada Harvard Üniversitesi yer aldı. Princeton Üniversitesi ise 2025 yılında altıncılıktan dördüncülüğe yükseldi. Cambridge Üniversitesi beşinci sıradaki yerini korurken, Stanford Üniversitesi ikinci sıradan altıncı sıraya düştü.

İlk 10 sıranın tamamı Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İngiltere'den üniversitelerle dolu. Bu sıralamada, yedi kurum ABD’den, üç kurum ise İngiltere'den yer aldı.

Son Dünya Üniversite Sıralaması'nda 115 ülke ve bölgeden 2.000’den fazla üniversite değerlendirildi. Sıralamalar; öğretim, araştırma ortamı, araştırma kalitesi, uluslararası görünüm ve endüstri bağlantıları olmak üzere beş kategori altında 18 performans göstergesine dayanmakta. 

 

2025 sıralamaları, küresel akademik manzaranın değişimini de gözler önüne seriyor. Birçok Avrupa üniversitesi sıralamada gerilerken, Asya’daki kurumlar küresel konumlarını güçlendirmeye devam ediyor.

Türkiye'nin durumu nasıl?

Raporda ayrıca, Türkiye’den sıralamaya giren üniversite sayısının artmasına rağmen genel sıralamalarda gerileme olduğu ifade edildi.

Geçen yıl 75 üniversite ile listeye giren Türkiye, bu yıl yüzde 21 artış ile 91 üniversiteyle temsil edildi. Türkiye’nin en yüksek sırada yer alan üniversiteleri, geçen yıl olduğu gibi Koç Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Sabancı Üniversitesi oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ise pozisyonunu korudu. Bilkent ve Boğaziçi Üniversiteleri de sıralamalarını koruyan üniversiteler arasında yer aldı.

Rapora göre, İnönü Üniversitesi geçen yıla göre sıralamasını yükselterek şimdiye kadarki en iyi performansını sergilerken, Fırat ve İstanbul Üniversiteleri geriledi.

Avrupa'nın en iyi üniversiteleri hangileri?

2025 Times Higher Education (THE) sıralamalarına göre Avrupa'daki en iyi üç üniversite, İngiltere'de olanlar arasında yer alıyor: Oxford Üniversitesi, Cambridge Üniversitesi ve Imperial College London.

İsviçre'deki ETH Zurich, Avrupa'da dördüncü ve dünya genelinde 11. sırada yer alıyor. Bunu, dünya genelinde 22. sırada bulunan University College London (UCL) izliyor.

Almanya da Avrupa'nın ilk 10'unda yer alıyor; Teknik Üniversite Münih 26. ve LMU Münih 38. sırada bulunuyor.

 

Diğer öne çıkan Avrupa üniversiteleri arasında, Fransa'dan PSL Araştırma Üniversitesi ve Belçika'dan KU Leuven yer alıyor; her iki üniversite de dünya genelinde ilk 50'deki yerini almayı başardı.

Avrupa üniversitelerinin düşüşü

Asya, Times Higher Education (THE) sıralamalarında üst üste ikinci kez en fazla temsil edilen kıta oldu. Özellikle Çin anakarası, Japonya ve Güney Kore'deki üniversiteler önemli gelişmeler kaydederken, bazı Avrupa kurumları ise istikrarlı bir düşüş yaşadı.

THE'nin küresel ilişkiler sorumlusı Phil Baty, "Avrupa'nın en iyi 200 üniversitesinden birçoğunun sıralamada yükselmesi harika," dedi. Ancak, "Avrupa üniversitelerinin, sıralamadaki rekabetin yıldan yıla arttığının ve özellikle Asya'dan, özellikle Çin anakarası ve Güney Kore üniversitelerinin hızla üst sıralara tırmandığının farkında olmaları gerekiyor," diye ekledi.

Fransa, Hollanda ve İsviçre gibi ülkeler, üniversitelerinin sıralamada düştüğünü gözlemledi. Hollanda'nın 12 üniversitesinden sekizi gerilerken, Delft Teknoloji Üniversitesi dünya genelinde 56. sıraya düştü. Fransa'da ise 50 üniversiteden 19'u sıralamada gerilerken, 10'u şimdiye kadarki en kötü sıralamasını elde etti.

İsviçre'deki bazı üniversiteler de düşüş yaşadı, ancak ülke hala üst sıralarda yer alan kurumlara sahip. Bu eğilimlere rağmen bazı Avrupa ülkeleri kayda değer ilerlemeler kaydetti. Örneğin, Münih Teknik Üniversitesi 26. sıraya yükselerek, bir Alman üniversitesinin sıralamadaki en yüksek konumuna ulaşmasını sağladı.

Avrupa'nın en yüksek küresel sıralamalarının çoğu İngiltere'ye borçlu olsa da, Almanya, Fransa ve Hollanda gibi ülkeler de küresel ilk 100'de birden fazla üniversite ile güçlü bir varlığa sahip.

Başta İsveç, Danimarka ve Finlandiya olmak üzere İskandinav ülkeleri, üniversitelerinin konumlarını iyileştirmeleri veya korumaları sayesinde küresel sıralamalarda istikrarlı bir ilerleme göstermeye devam ediyor.

İsveç, Karolinska Enstitüsü'nün bir basamak yükselerek 49. sıraya çıkmasıyla ilk 50'deki varlığını korurken, Danimarka da bu yıl 97. sırada yer alan Kopenhag Üniversitesi ile küresel ilk 100'de yer almayı başardı.

Euronews


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)