adscode
adscode

"Akademik zam hayata geçirilmeli"

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan "Akademik zam ve akademik destek ödemesi uygulaması hayata geçirilmelidir" dedi.

"Akademik zam hayata geçirilmeli"
Üniversite
Güncelleme : 12-Dec-23 12:32

Türk Eğitim-Sen ve Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği (UAESEB) tarafından Cumhuriyetimizin 100. Yılına ithaf edilen 4. Uluslararası Türk Dünyası Mühendislik ve Fen Bilimleri Kongresi tamamlandı. 15 ülkeden 450’ye yakın akademisyen 400 bildirinin sunulduğu kongrede, 11 salonda 66 eş zamanlı oturum yapıldı. Kongre Türk Eğitim-Sen ve UAESEB Genel Başkanı Talip Geylan’ın açılış konuşmasının ardından protokol konuşmaları ile devam ett

Rektör atamaları bütün üniversite çalışanlarının, hatta öğrenci temsilcilerinin hür ve müstakil iradeleriyle oy kullandığı seçimlerle yapılmalıdır.

Rektör atamalarını eleştiren Geylan, “Daha önceleri rektör seçimlerini eleştirirdik. Çünkü seçimlerde sadece yardımcı doçent ve üst ünvanlarda akademisyenler oy kullanıyordu. Sandıkta en çok oyu alan ilk altı adayın ismi YÖK’e gönderiliyor, ardından YÖK altı aday arasından üç tanesini Cumhurbaşkanı’na gönderiyordu. Cumhurbaşkanı bu adaylardan birini rektör olarak atıyordu. Yarım yamakalak bir demokrasi olan bu seçim usulünü Türk Eğitim-Sen olarak eleştiriyorduk. Eleştirmez olaydık! Şimdi evdeki bulgurdan da olduk! Mevcut durumda seçim hak getire! Tamamen belli inisiyatiflerle yürütülen bir süreç var. Bir kısım rektörler de maalesef hangi süreçle gelmişse, onun emir eri oluyor. Bu, üniversitelere yakışmayan bir görüntüdür” diye konuştu.

Üniversitelerimizin her alanda ve her anlamda olduğu gibi toplumda demokrasi kültürünün yerleşmesi noktasında da öncü kuruluşlar olması gerektiğini belirten Geylan, “Rektör atamaları bütün üniversite çalışanlarının, hatta öğrenci temsilcilerinin hür ve müstakil iradeleriyle oy kullandığı seçimlerle yapılmalı, sandıktan en yüksek oyu alan kişi rektör olarak atanmalıdır” dedi.

Akademik zam ve akademik destek ödemesi uygulaması hayata geçirilmelidir.

Akademisyenlerin ekonomik sorunlarını gündeme getiren Geylan, akademisyenlerin tek derdinin bilim üretmek olması gerektiğine dikkat çekti. Türk-İş’in yoksulluk sınırı araştırmasına vurgu yapan Geylan, “Ülkemizde dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 45 bin 686’ya yükseldi. Bugün ülkemizde neredeyse akademisyenlerin tamamı yoksulluk sınırının altında maaş alıyor. Evin geçimi ve borçları ile meşgul olan akademisyenlerimizin bilim üretmesini nasıl bekleyeceğiz? Bu noktada talebimiz, akademik zam ve akademik destek ödemesi uygulamasının hayata geçirilmesidir” diye konuştu.

Talebimiz, akademik yeterliliğini sağlamış her akademisyenimize kontenjan sınırı olmaksızın hak ettiği kadro tahsisi yapılmasıdır.

Akademik kadroların tahsisi ile ilgili sorunlar olduğunu ifade eden Geylan, “Doçentlik, profesörlük kadrosunu hak etseniz dahi maalesef bu kadrolar için yönetimin birinci halkasıyla iyi ilişkiler içinde olmanız gerekiyor. Bu, ülkemizin ayıbıdır. Talebimiz, akademik yeterliliğini sağlamış her akademisyenimize kontenjan ve kadro sınırı olmaksızın hak ettiği kadro tahsisi yapılmasıdır” dedi.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)