adscode

Annesi ve Babası İşitme Engelli Ama O 5 Dil Biliyor

Türkçe Olimpiyatları tüm Türkiye'ye bayram havası yaşatırken içinde birbirinden güzel hikayeleri de barındırıyor. Bunlardan biri de 15 yaşındaki Mustafa Özdemir'in hikayesi. Mustafa Estonya'da yaşıyor.…

Annesi ve Babası İşitme Engelli Ama O 5 Dil Biliyor
Haberler
 

 
 
 
Türkçe Olimpiyatları tüm Türkiye'ye bayram havası yaşatırken içinde birbirinden güzel hikayeleri de barındırıyor. Bunlardan biri de 15 yaşındaki Mustafa Özdemir'in hikayesi. Mustafa Estonya'da yaşıyor. Annesi Rus babası ise Türk. İkisi de işitme engelli ancak Mustafa 5 dil biliyor. Rus Devlet Okulu'nda 8. Sınıfa geçen Mustafa'nın Türkçe Olimpiyatları ile buluşma hikayesi de çok ilginç. Bir gün babası ile Estonya'nın başkenti Talin'de Eestürk  Diyalog Merkezi'nden öğretmenlerle tanışır ve bağını bir daha da koparmaz. Türkçe Olimpiyatları'nda olmanın kendisi için en büyük fırsat olduğunu söyleyen Mustafa, "Türkiye'den çok uzakta ana dilimi öğrenme şansını yakaladım. Bu yüzden çok mutluyum." diyor.

"Türkçe Olimpiyatları öğrenemediğim ana dilimi öğrenme fırsatını verdi"

Mustafa'nın babası Cem Bey Rize'nin Pazarlı ilçesinden. Annesi Ekaterine Hanım ise Rus. Babası Cem Bey Gürcistan'a futbol oyuncusu olarak gider. Burada işitme engelliler futbol klübünde oynamaktadır. Aynı zamanda  babası işitme engellilerin gittiği bir okulda eğitim görmektedir. Burada Ekaterine Hanım ile tanışır ve evlenir. İkisi de işitme engelli olduğu için Mustafa Türkçe'yi tam olarak öğrenememiş. Mustafa 7 yaşındayken ailesiyle İzmir'e taşınır. Burada halasından Türkçe'yi öğrenmeye başlar ancak annesi babası ayrılınca babası ile Estonya'ya gitmesi gerekir ve Türkçe'yi unutmaya başlar. Bir gün iş için babası ile Talin'e gelirler. Burada Türk öğretmenlerle tanışan Mustafa hikayenin geri kalanını şöyle anlatıyor: "Talin'e geldiğimizde Eestürk Diyalog Merkezi'nden Türk öğretmenlerle karşılaştık. Kendimi ve ailemi anlattım onlara. Onlar da beni diyalog merkezine davet etti. Böylelikle ana dilim Türkçe'yi yeniden öğrenme şansı buldum." diyor. Türkçe Olimpiyatları'nda da anadil kategorisinde 'Genç Adam' şiirini okuyacağını söyleyen Mustafa, " Kendimi çok şanslı hissediyorum burada olduğum için. Türkçemi unutmamak adına bir fırsat bu yaşadığım. Annem ve babam işitme engelli ama ben Gürcüce, Rusca, İngilizce, Estonca, Türkçe biliyorum. Tabi bir de işaret dilini biliyorum." sözlerini kullanıyor. Gürcüceyi 97 yaşındaki ninesinden öğrenen Mustafa, Estonca ve Ruscayı okulda öğrenir. Türkçeyi de halasında kaldığı dönemde öğrenmeye başlar ve Estonya'daki Türk Diyalog Merkezi'nde ilerletme imkanı bulur. İşaret dilini ise anne ve babasıyla rahat anlaşabilmek için gittiği işaret dili kurslarında öğrenir. Rus Devlet Okulu'nda Türkçe öğretmenliği yapan ve Eestürk Diyalog Merkezi üyesi Mehmet Güllü de, "  Mustafa ile karşılaşmamız bir rastlantıydı. Daha sonra sürekli diyalog merkezimize gidip geldi. Bu süreçte ailesiyle tanıştık. Tabii işitme engelli oldukları için aramızdaki diyalogu Mustafa sağladı. Mustafa ile karşılaştığımız ve ona anadilini yeniden öğrenme imkanı sunabildiğimiz için mutluyuz." diyor.





Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)