adscode
adscode

Ara tatili en iyi biçimde değerlendirme önerileri

Okul zamanında belli rutinlere (erken kalkma, ders çalışma) alışan öğrenciler için, tatil zamanları bir planlama yapılmazsa, yapacak bir şeyin bulunmadığı, boş zamanlar halini alabilir.

Ara tatili en iyi biçimde değerlendirme önerileri
Eğitim

Doğa Koleji Ortaokul Rehberlik Bölüm Başkanı Gülşen Aksu, kasım ara tatilinin en iyi şekilde değerlendirilmesi için öğrencilere ve velilere önerilerde bulundu.

Doğa Koleji'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Aksu, kasım ara tatiline girerken öğrencilere bir karne verilmediğinden öğretmenlerden alınan geri bildirimlerin değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Pekiştirme görevlerindeki performansların gözden geçirilmesi gerektiğini aktaran Aksu, "Akademik ilk çeyrekteki ders, konu ve kazanımlar gözden geçirilerek, konu eksiklerine yönelik çalışmalar yapılabilir, yoğun olmayan ancak akademik olarak ihtiyaca yönelik bir program oluşturulabilir. Bu program baskı ve kaygı yaratmamalı, dinlenme ve eğlenmenin önüne geçmemelidir. Küçük yaş gruplarında akademik çalışmalardan sonra aile ile keyifle yapılacak etkinliklerin programa eklenmesi motive edici olacaktır." şeklinde konuştu.

Aksu, özellikle 8. ve 12. sınıf öğrencilerinin, sınav hazırlık grupları olduğu için ara tatilde ders çalışmaya devam etmeleri gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Konu tekrarı yapabilirler, öğrendikleri konularla ilgili soru çözebilirler. Daha önceden çözdükleri deneme sınavı kitapçıklarını inceleyebilirler, yapamadıkları ve boş bıraktıkları sorular üzerine çalışabilirler. Okul zamanında belli rutinlere (erken kalkma, ders çalışma) alışan öğrenciler için, tatil zamanları bir planlama yapılmazsa, yapacak bir şeyin bulunmadığı, boş zamanlar halini alabilir.

Burada anne ve babaların iyi yönlendirme yapmaları çok önemlidir. Ayrıca öğrencilerin ara tatil dönüşü adaptasyonlarının kolay olması için uyuma ve uyanma saatlerine dikkat etmeleri, biyolojik saatlerini değiştirmemelerini öneriyoruz. Okullardaki eğitim öğretime ara verilirken tatil döneminde ailelerle planlanan tatil programlarının, öğrencilerin okula dönüşte akademik yaşantılarını da desteklediği unutulmamalıdır."

Tatilde okumaya zaman ayırılması gerektiğini bildiren Aksu, "Okumayı bir alışkanlık haline getiren, okuduğunu anlayan ve yorumlayan bireyler, kendini ve dünyayı daha iyi tanır ve yorumlar, akademik anlamda daha başarılı olur. Bu nedenle ara tatilde de kitap, dergi ya da ilgi alanıyla ilgili internetten bir metin okumasına teşvik edilebilir. Çocuklarla kitapçıya gidip, kitapları inceleyerek birlikte zaman geçirilebilir, kendi gelişim dönemlerine uygun olmak kaydıyla istediği kitabı seçmesine izin verilebilir.

Kendi seçtiği ve ilgi duyduğu kitabı okuyan çocukların kitap okuma alışkanlığı gelişir. Küçük yaş grupları henüz okumayı öğrenmemişse kitabı siz okuyabilir, okunan kitap ve metinlerin resimlerini yapmaya teşvik edebilirsiniz. Büyük yaş gruplarında kitapla, hikayeyle, yazarla ilgili konuşmak, kitaplarla ilgili aile içinde sohbet etmek çocuğunuzun düşüncelerini paylaşması için ortamlar yaratırken, aile içi iletişimin güçlendirilmesine de olanak sağlar." değerlendirmesinde bulundu.

Teknolojinin zararları da olabilir

Çocukların tatil boyunca sınırsızca televizyon izlemek veya dijital araçlarla zaman geçirmek isteyebileceğini dile getiren Aksu, şunları söyledi:

"Teknolojinin faydalı yanlarını olduğu gibi zararını da gözetmeliyiz. Ekran karşısında geçirilen zaman pek çok şeyin önüne geçiyorsa yemek masasına, oyunlara ve sohbet zamanına ekranların girmemesi evde bir kural haline getirilebilir. Aileler çocuklarının ekranda nasıl zaman geçirdiğini, ne izlediğini, ne oynadığını bilmeli ve takipte kalmalıdır. Çocuklar en çok model alma yoluyla öğrenir, tutum ve davranışlar geliştirir. Çocuğunuza bıraktığınız her boş zaman onu ekran karşısına geçmeye yöneltebilir.

Bu nedenle ara tatilde etkinlik planlaması yapmak çocuğunuzun ekran karşısında geçireceği zamanı da kontrol altına alabilir. Tatil planlaması yaparken çocuklarla empati kurmak, onların yetenek, ilgi ve ihtiyaçlarının farkında olmak önemlidir.

Planlama yaparken sadece anne ve baba kendi öngördüğü ve hoşlandığı etkinliklere yönelmemeli, planlama çocukla birlikte yapılmalıdır. Öğrenciler için, bu ara tatil bedensel olarak bir dinlenme sürecidir fakat tamamen boş zaman olarak da düşünülmemelidir.

Öğrencilerin ara tatillerini hem etkili hem de verimli geçirmeleri için tatilde yapılacak etkinlikler listesi hazırlamak güzel olabilir. Aileyle birlikte sinema gecesi, müze ziyareti veya şehir turu, evde yapılabilecek deneyler, el işleri, çeşitli hobiler, kutu oyunu oynamak vb. etkinlikler çocuğun ilgisine ve isteğine göre listeye eklenebilir."

Aksu, sosyal programların birlikte planlanabileceğini anlatarak, "Sevdiğiniz dostlarınızla, arkadaşlarınızla buluşabilir ve çocuğunuzun da sevdiği kişilerle ve arkadaşlarıyla vakit geçirmesi için olanak sağlanabilir. Özellikle kimlik gelişiminin ön plana çıktığı ergenlik döneminde olan çocukların bireyselleşme süreçlerinin sağlıklı olabilmesi için arkadaşlarıyla sosyal etkileşimde olmaları çok önemlidir.

Akademik başarı ve kişilik özellikleri üzerine yapılan araştırmalar, başarılı çocukların en önemli ayırt edici özelliğinin, sorumluluk bilinci olduğunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle tatil süresince çocukların gelişim dönemi özelliklerine uygun sorumluluklar verilmesi de önemlidir. Çocuklara verilen masa kurma, masa toplama, odasını toplama gibi sorumluluklar yaşam becerileri kazanmalarını da destekleyecektir." ifadelerini kullandı.

AA


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)