adscode

Atanamayan Öğretmen Sayımız İzlanda’nın Nüfusundan Fazla!

Atanamayan Öğretmen Sayımız İzlanda’nın Nüfusundan Fazla!
Özel Eğitim






Ak Parti Hükümetinin sayıları İzlanda’nın nüfusunu aşan ‘Atanamayan Öğretmenler’ sorununu izlediği öğretmen atama ve istihdam politikalarıyla çözmesinin mümkün görünmediğini söyleyen Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, hükümetin atanamayan öğretmen sorununun çözümüne yönelik çalışmalarının yetersiz kaldığını, acil önlemler alınmadığı takdirde atanamayan öğretmen sayısının 3 yıl sonra Lüksemburg’un nüfusunu geçeceğini ve bu sorunun Türkiye’nin içinden çıkamayacağı bir hal almasına neden olacağını söyledi.


Avcı, “70 bin atanamayan öğretmen sayısıyla hükümeti devralan Ak Parti’nin bugün sayıları 350 bine varan, 3 yıl sonra 500 binleri geçecek olan öğretmen adaylarıyla ilgili mevcut, olası çözümleri ve çözüm sürecini tekrar gözden geçirmesi, şuan mağdur olan ve gelecekte mağdur olması muhtemel yüz binlerce gencimizin yüzünü biran önce güldürmesi gerekmektedir. 2013 yılında 40 bin öğretmen atamayacak olan hükümetin geçen yıl resmi ağızlar tarafından açıkladığı 140 bin öğretmen açığımız var ifadesi de manidardır. Bu yıl hayata geçen 12 yıllık zorunlu eğitimle birlikte, öğretmen açığımızın en az 250 binlere ulaşacağını zannediyorum” dedi.


2013 yılında 40 bin öğretmen atanacak olmasının hayal kırıklığı yarattığını söyleyen Gürkan Avcı, şunları kaydetti; Türkiye'de öğretmen atamaları her geçen yıl daha da sorunlu bir hal almaktadır. Bu sorunun temel nedeni ise Eğitim Fakültelerine haddinden fazla öğrenci alımı ile doğrudan alakalıdır. Mezun olan ile alım yapılan rakamlar arasındaki fark, yıllar geçtikçe çığ gibi büyümekte, sorunun çözümlenmesi de bir o kadar zorlaşmaktadır. Hükümet yetkilileri tarafından çözüm odaklı bir politika yerine çözümden gün be gün uzaklaşan sorunun boyut ve yönünü farklılaştıran birtakım açıklamalar yapılmaktadır. Çözüm sürecinde de empati kurulmalı, ataması yapılamayan öğretmenlerin tepki ve beklentileri göz ardı edilmemelidir. Sorunun bu çerçevede tekrar tanımlanması çözüme giden yolda milletimizin selametine gerekli ivmeyi kazandıracaktır.

Bilindiği gibi 2013–2014 Eğitim yılından itibaren YÖK Eğitim Fakültelerine 5 branş dışında alım yapılmayacağını açıklamış, 'Artık ataması yapılmayan öğretmenlerin sorunu çözülüyor' havası yaratmıştı. Fakat ÖSYM'nin yayınladığı kılavuzda Eğitim Fakültelerinde YÖK'ün 'Alım olmayacak' dediği 5 bölüm dışında da bölümler olduğu görülmektedir. Hükümet öğretmen yetiştiren eğitim fakültelerinin, fen edebiyat fakültelerinin ve ilahiyat fakültelerinin sayısını her geçen gün artırmaktadır.


Öğretmen emekli maaşlarına zam yapılarak, ek göstergeleri yükseltilerek emekliliği çoktan gelmiş emektar öğretmenlerimiz bu vesile ile emekli edilmelidir. Emek sömürüsü bitirilmeli, ücretli öğretmenlik kaldırılmalıdır. Genç öğretmenlerin önü açılmalı, yıllarca dirsek çürütmüş gençlerimiz hiçe sayılmamalıdır.


Bütçe kaygıları nedeniyle eğitim harcamalarını kısmak, açık olmasına rağmen öğretmen atamamamak çocuk ve gençlerimizin geleceğini karartmak demektir. Hükümetin öğretmen açığını, ücretli öğretmen alımıyla karşılaması ve yine 40 bin atamadaki branş dağılımının da oldukça adaletsiz olması atanamayan öğretmenler ve aileleri nezdinde ciddi rahatsızlık ve tepkilere neden olmuştur. Atanamayan öğretmen sorununu psikolojik, toplumsal ve sosyal boyutuyla değerlendiremeyen Ak Parti hükümeti atanamayan öğretmenleri bütçeye getirecek yük olarak algıladığı ve buna göre politika belirlediği sürece, eğitimin her alanında sorun, sıkıntı ve mağdurlar yaratmaya devam edecektir.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)